Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tα γκρίζα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Τα αδύναμα σημεία που προβληματίζουν τη Ν.Δ.
Αέρα στα πανιά του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνουν οι δημοσκοπήσεις, όπως λένε οι συνεργάτες του, κυρίως με την εμπέδωση από την κοινή γνώμη της προοπτικής ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών.

Μόνο που η ηγετική ομάδα της Ν.Δ., προκειμένου να κουκουλώσει εσωστρέφειες και προβλήματα στην ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση, αλλά και στην πολιτική στρατηγική και τακτική, επιλέγει την οιονεί προεκλογική περίοδο παραγνωρίζοντας ένα σοβαρό παράγοντα: την κόπωση της κοινής γνώμης από έναν πολιτικό και ένα κόμμα που επιχειρούν καθημερινά να κάνουν το προσδοκώμενο – την πτώση της κυβέρνησης δηλαδή – πράξη και δεν το καταφέρνουν.
Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ της πρώτης Νέας Δημοκρατίας και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύο γκρίζες περιοχές που θα πρέπει να αποτελούν στοιχεία προς ανάλυση και όχι για ενθουσιασμό από την προπορευόμενη αξιωματική αντιπολίτευση.

 Το πρώτο γκρίζο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό – 20% με 30% των ερωτώμενων – που μπορεί να επιφέρει ακόμη και ανατροπή των εντυπώσεων, καθώς είτε αρνείται να απαντήσει ποιο κόμμα προτιμά είτε δεν παίρνει θέση.
 Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ. μοιάζει να έχει φτάσει στα όρια της συσπείρωσής της και είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει περαιτέρω την ψαλίδα της.
 Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και εντεύθεν είτε εμφανίζεται ενοχλημένο και έντονα κριτικό προς τη κυβέρνηση λόγω της σκληρής μνημονιακής πολιτικής είτε είναι προβληματισμένο από την έλλειψη – στην τρέχουσα φάση – πραγματικής αχτίδας φωτός για υπέρβαση της κρίσης.

Η στάση αναμονής, λοιπόν, και το ότι η κυβέρνηση – και με δικά της λάθη βεβαίως – βεβαίως – βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της θητείας της δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το αν η εικόνα των δημοσκοπήσεων δίνει μια ρεαλιστική αποτύπωση της πολιτικής γεωγραφίας στις μέρες μας ή απλώς αποτυπώνει τη ρευστότητα εντός της ελληνικής κοινωνίας.
Προφανώς κάθε κόμμα που είναι μπροστά επιχειρεί παραδοσιακά να εμπεδώσει στους πολίτες ένα αίσθημα σιγουριάς για τη νίκη προκειμένου να πείσει τους αναποφάσιστους.

Αδύναμη
Στο πεδίο αυτό κινείται και ο Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα «αδύναμα σημεία» των δημοσκοπήσεων, αλλά τα παρακάμπτει προκειμένου από τη μια να πιέσει το εκλογικό σώμα στην κατεύθυνση μιας πολιτικής επίδοσης όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αυτοδυναμία και από την άλλη να ενδυναμώσει την εξουσία του εντός του κόμματός του.

Με δεδομένο ότι δεν μπόρεσε να τα βάλει άμεσα – παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες – με τους βαρόνους και τις βαρονίες, επιχειρεί μια φυγή μπροστά.
Η προσπάθεια που γίνεται στην παρούσα φάση είναι να ενισχυθεί η εικόνα και απήχηση του κόμματος σε περιοχές όπου στις τελευταίες εκλογές η Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα αδύναμη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πέντε πολυάριθμες περιφέρειες της Αττικής, η Α’ Θεσσαλονίκης και η Κρήτη θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ιδιαίτερα χαμηλές εκλογικές επιδόσεις. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση στελεχών σε όλες αυτές τις περιοχές ώστε να ενισχυθεί εκλογικά το κόμμα.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην αχανή Β’ Αθηνών, αλλά και στη Β’ Πειραιώς, όπου η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. ήταν πάνω από 24 μονάδες (42% με 18%). Στις περιοχές αυτές έχουν παραγγελθεί δημοσκοπήσεις προκειμένου να εξεταστούν οι αναζητήσεις του εκλογικού σώματος, ενώ αναμένεται να ρίξει το βάρος του ο ίδιος ο Μητσοτάκης με συνεχείς επισκέψεις και επαφές στα συγκεκριμένα σημεία.
Ήδη τις δύο προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Κρήτη προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Κρήτης, όπου παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με τον οποίο γευμάτισαν μαζί.

Χθες μίλησε σε εκδήλωση των ΝΟΔΕ Χανίων – Ρεθύμνου στις Βρύσες Χανίων, ενώ επισκέφτηκε τα Χανιά, όπου, εκτός από την επίσκεψή του σε μουσεία, είχε συναντήσεις με επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Κρήτης στο Επιμελητήριο Χανίων και περιόδευσε στη δημοτική αγορά της πόλης.
Οι περιοδείες αυτές «στήνονται» από τους επιτελείς της Ν.Δ. ώστε να αποτυπώνεται η εικόνα του εν αναμονή πρωθυπουργού που έχει αποδοχή από την κοινωνία.

Συναγερμός
Ταυτόχρονα οι συνεχείς περιοδείες και ομιλίες δίνουν ευκαιρία στον Μητσοτάκη να είναι στην επικαιρότητα, ειδικά τις μέρες αυτές που η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό επανέκτησε την πολιτική πρωτοβουλία. Από τη Ν.Δ. απέφυγαν εκτενείς σχολιασμούς για τις κυβερνητικές αλλαγές εμμένοντας φορτικά στο ζήτημα της προσφυγής στις κάλπες και στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Ένα σημείο άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. έσπευσε να σχολιάσει τη σφαγή των ΠΑΣΟΚογενών από την κυβέρνηση. «Τα ανοίγματα της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερά έγιναν αλλά δεν απέδωσαν» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος δείχνοντας καθαρά ότι η Ν.Δ. του Μητσοτάκη επιχειρεί να φωτίσει την «γκρίζα» περιοχή της οριακής απήχησής του με άνοιγμα προς το Κέντρο, γεγονός που έχει προκαλέσει συναγερμό σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η αναφορά του για το τέλος των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ Αριστεράς, Δεξιάς και Κέντρου, στο πλαίσιο μια «ρεαλπολιτίκ» α λα γκρέκα που επιχειρεί ο Μητσοτάκης και δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους καραμπινάτους δεξιούς της Ν.Δ.

Κατά τα λοιπά η Ν.Δ. θα επιμείνει να συντηρεί το αδιέξοδο στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ εκτιμώντας ότι έχει την πιο καθαρή στάση ζητώντας την πλήρη αποδόμηση του νόμου Παππά και την προώθηση της δικής της πρότασης νόμου για τα κανάλια.

Ο πολιτικός στόχος είναι να εμμείνουν σε μια προσπάθεια πολιτικής αποδυνάμωσης του Νίκου Παππά και να καταδείξουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο εξωθώντας τη να φέρει μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που, όπως λένε στο Μοσχάτο, θα την εκθέσει έτι περαιτέρω. Είναι προφανές ότι η τακτική αυτή απέχει πολύ από τη συνταγματική τάξη, με δεδομένους και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, και συντηρεί έναν ανέξοδο πολιτικό ρεβανσισμό που είναι αμφίβολο αν συγκινεί πια τους προσφιλείς στη Ν.Δ. νοικοκυραίους…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ