Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μεγαλώνει το κύμα φυγής στο εξωτερικό – Tρεις στους δέκα που ψάχνουν για εργασία στρέφονται εκτός Ελλάδας

Εντείνεται η τάση φυγής στο εξωτερικό των πιο ικανών και ταλαντούχων εργαζομένων, αφού η προοπτική εξεύρεση εργασίας στην Ελλάδα που να καλύπτει τις ανάγκες τους εξακολουθεί να είναι θολή. Τις διαστάσεις που λαμβάνει το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο αποτυπώνει η εταιρεία Adecco στην πρόσφατη έρευνα της με τίτλο «Η απασχολησιμότητα στην Ελλαδα το 2016», με βάση την οποία περίπου τρεις στους δέκα που ψάχνουν για εργασία έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους στο εξωτερικό, ποσοστό 2,5 φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2015.

Σύμφωνα με το στέλεχος της LMG, Χρύσα Πολίτου, η οποία παρουσίασε την έρευνα, οι σημαντικότεροι λόγοι που ωθούν τους παραπάνω εργαζομένους να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη στο εξωτερικό σχετίζεται άμεσα με τις ευκαιρίες εξέλιξης και καριέρας και φυσικά με τις καλύτερες αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας.

Οι εργαζομένοι αυτοί, όπως και όλοι όσοι έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, οι οποίοι έχουν αρκετές πιθανότητες να αποκατασταθούν σε αντίθεση με όσους είναι χαμηλής μόρφωσης και προσόντων. «Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 μετανάστευαν τα μπράτσα, σήμερα φεύγουν τα μυαλά», σημειώνουν με έμφαση παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας πως το brain drain είναι από τα πιο επικίνδυνες συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης για την ελληνική οικονομία. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, 200.000 νέοι επιστήμονες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σημαντική εξειδίκευση έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που σχεδίασε η H+K Strategies και έτρεξε on line η LMG σε συνεργασία με την Focus Bari για την ελληνική αγορά εργασίας. Για τους σημερινούς άνεργους φαίνεται ότι παίρνει περισσότερο χρόνο η επανένταξη στην απασχόληση σε σχέση με το τι ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς περίπου ένας στους πέντε που κάποια στιγμή βρέθηκαν εκτός αγοράς, χρειάστηκαν ένα χρόνο ή και περισσότερο μέχρι να βρουν άλλη θέση εργασίας. Η αντίστοιχη αναλογία ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν σήμερα άνεργοι είναι ένας στους τρεις.

Τι ζητούν οι εργοδότες
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξετάστηκαν επίσης οι απόψεις των εργοδοτών σχετικά με τα προσόντα που θεωρούν ότι διαθέτουν σήμερα οι εργαζόμενοι αλλά και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, το 34% των εργοδοτών πιστεύει ότι οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εταιρεία τους δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ υπάρχει και ένα 2% το οποίο θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία σχετική αντιστοιχία. Τα στελέχη, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τις επιχειρήσεις, να διαθέτουν συνδυασμό δεξιοτήτων. Πέρα από τα τυπικά προσόντα, στα οποία εντάσσεται και η χρήση νέων τεχνολογιών, η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο. Το 90% των εταιρειών που συμμετείχε στην έρευνα, θεωρεί πως όλοι οι υποψήφιοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν διάθεση για μάθηση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη των σύγχρονων εταιρειών για διαρκώς ενημερωμένα και εκπαιδευμένα στελέχη, προκειμένου να παραμένουν ανταγωνιστικές.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά όπως η εργατικότητα (87%), η ομαδικότητα (84%), η ευελιξία (82%) και η γνώση χρήσης νέων τεχνολογιών (73%). Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι επτά στους δέκα εκπροσώπους επιχειρήσεων θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν εφοδιάζει τους νέους υποψηφίους με τα προσόντα και τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά ενώ, ένας στους δύο θεωρεί πως η πρακτική σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, η στενή συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων και η εξοικείωση των σπουδαστών με πρακτικές των εταιρειών είναι απαραίτητες, ώστε οι νέοι υποψήφιοι να προετοιμάζονται καλύτερα για την επιτυχημένη είσοδό τους στην αγορά εργασίας μετά το τέλος των σπουδών τους.

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ: Ο Λοΐζος αφήνει το πολιτικό του αξίωμα

Ραγδαίες εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο της νέας τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ Η ΠΑΡΑΛΙΑ Ο Λοΐζος τρομοκρατημένος από την επίθεση εναντίον του αποφασίζει να ζήσει ελεύθερος...