Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ – ΠΑΟΚ 2-3

Απίστευτο ματς στο Αρτέμιο Φράνκι! Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-0 της Φιορεντίνα, ισοφαρίστηκε, αλλά ο Γκάρι Ροντρίγκες κρατούσε το καλύτερο για το τέλος, διαμορφώνοντας στις καθυστερήσεις το τελικό 3-2!

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε κερδίσει ποτέ στην Ιταλία! Το πέτυχε στην έβδομη επίσκεψη του και έμεινε ζωντανός στην υπόθεση πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Ένας μεγάλος ΠΑΟΚ, που έγραψε ιστορία στο Χάιμπουρι. Στο Σουκρού Σαράτσογλου. Στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Στο Ντόρτμουντ. Την ξανα έγραψε στην Τοσκάνη και στο Αρτέμιο Φράνκι». Με την ιστορική νίκη στο 93ολεπτό, λίγο πριν ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα, με την γκολάρα του Γκάρι Ροντρίγκες!

Τώρα, ο «Δικέφαλος», που είναι κρίμα να μείνει εκτός Γιουρόπα Λιγκ, θέλει νίκη μέσα στην Τούμπα επί της Σλόβαν Λίμπερετς στις 8 του Δεκέμβρη και ένα επιθυμητό αποτέλεσμα στο άλλο ματς  για να βρεθεί τον Φεβρουάριο και πάλι σε κάποιο ευρωπαϊκό γήπεδο.

Με αλλαγές και έναν Ελληνα στην ενδεκάδα

Ο Ίβιτς έδειξε πριν από το ματς, ότι θα εμπιστευτεί τον Ζέλικο Μπρκιτς κάτω από τα δοκάρια κι αυτό έκανε με τον Σέρβο «πορτιέρο», που ξέρει καλά τα ιταλικά γήπεδα, να ξεκινάει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του «Δικεφάλου». Η τετράδα της άμυνας είχε τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Λέοβατς (αρχηγός μάλιστα του ΠΑΟΚ!), ελλείψει του Τζαβέλλα, ενώ στη μεσαία γραμμή η τριάδα Τσίμιροτ, Κάνιας και Σάχοφ ήταν ξανά αυτή που επέλεξε ο Σέρβος προπονητής του.

Η επιστροφή του Τζάλμα Κάμπος «κλείδωσε»τη θέση στο δεξιό άκρο της επίθεσης, το ίδιο και η παρουσία του Γκάρι Ροντρίγκες αριστερά, ενώ με τον Αθανασιάδη τιμωρημένο, τον Περέιρα τραυματία, ξεκίνησε ο Ευθύμης Κουλούρης. Ο μοναδικός Έλληνας στην αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ.

Ο Πάουλο Σόουζα επέλεξε να κάνει ένα εκτεταμένο ροτέισον αφήνοντας στον πάγκο τους Κάλινιτς, Ίλισιτς, Ταταρουσάνου, Ζάρατε, Σάντσεθ και τον Μπόρχα Βαλέρο εκτός αποστολής.

«ΠΑΟΚάρα βάλε ένα γκολ..». Εβαλε… δύο!

Στην προθέρμανση οι 1.500 ΠΑΟκτσήδες φώναζαν στους παίκτες τους «ΠΑΟΚάρα βάλε ένα γκολ» και στο πρώτο σουτ (από τον Κάμπος) προς την ίδια εστία, ο Λετσερίνι δεν μπλόκαρε την μπάλα, αυτή στρώθηκε στον Εβγέν Σάχοφ, που ψύχραιμα με το αριστερό την έστειλε στα δίχτυα για το 0-1.

Και δεν ήταν μόνο το γκολ. Με την ψυχολογία στα ύψη οι παίκτες του Ίβιτς και υπό τις ιαχές «μην σταματάς Δικέφαλε», έφτασε μια ανάσα από το 0-2. Στο 8’ ο Ροντρίγκες, πίεσε, έκλεψε την μπάλα από τον Τόμοβιτς και… πυροβόλησε προς την εστία βρίσκοντας το δοκάρι του Λετσερίνι! Δέκα λεπτά αργότερα ο μεσοεπιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, σούταρε με τον Λετσερίνι να μπλοκάρει με υπερένταση την μπάλα.

Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος του αγώνα. Στο άδειο «Αρτέμιο Φράνκι» άρχισαν τις αποδοκιμασίες, μέχρι που είδαν στο 19’ τον Μπερναντέσκι να σημαδεύει εις διπλούν το οριζόντιο και κάθετο δοκάρι του Μπρκιτς στην πρώτη μεγάλη φάση των «βιόλα».

Τι το ήθελαν… Νέο δοκάρι για την Φιορεντίνα με τον Κριστοφόρο. Πάλι η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και μετά μάλλον να έχει περάσει τη γραμμή της εστίας, χωρίς τον Ελβετό βοηθό γραμμής να «λέει» γκολ.

Στο 24’ η τύχη ήταν ξανά με την ελληνική ομάδα. Την χρειαζόταν σ’ ένα κακό δεκάλεπτο (15’-25’) του «Δικεφάλου». Ο Μπαμπακάρ κέρδισε τον Βαρέλα, ο Κρέσπο έχασε τον Μπάντελι, που από απόσταση βολής αστόχησε στην τρίτη σερί τεράστια ευκαιρία της ιταλικής ομάδας.

Και εκεί που ο ΠΑΟΚ έδειχνε να τα έχει τελείως χαμένα, βρέθηκε Κάνιας να σημαδεύει τον Ροντρίγκες, αυτός να την γυρίζει στον Τζάλμα Κάμπος (που μετά το Αμστερνταμ ξαναεμφανίστηκε στη Φλωρεντία) και από το ύψος του πέναλτι ο Αγκολέζος να κάνει το 0-2! Απίστευτο κι όμως αληθινό… Ο άσφαιρος, μέχρι τώρα, ΠΑΟΚ είχε βάλει δύο γκολ στα πρώτα 26 λεπτά σε μια ιταλική άμυνα.

Η Φιορεντίνα μείωσε στο 32’ με –ποιον άλλον;- τον Μπερναντέσκι. Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη και ο «καυτός» Φεντερίκο Μπερναντέσκι (πέτυχε δύο γκολ στο 0-4 επί της Εμπολι) με σουτ εκτός περιοχής νίκησε τον Μπρκιτς, σ’ ένα τρελό, απίστευτα ωραίο και συναρπαστικό, παιχνίδι.

Στο 42’ νέα μεγάλη ευκαιρία για τους «βιόλα», με τον Βεσίνο να κάνει την σέντρα – ξυραφιά και ο Μπαμπακάρ να μην προλαβαίνει για μερικά εκατοστά να βρει την μπάλα και να την στείλει στα δίχτυα του εξουδετερωμένου Μπρκιτς.

Ροντέο (και) στο δεύτερο μισό

Το πρώτο ημίχρονο τα’ χε όλα! Τρία γκολ, τρία δοκάρια, χαμένες ευκαιρίες, με τον ΠΑΟΚ να χτυπά στην κόντρα, να προηγείται 0-2 και παρότι η Φιορεντίνα μείωσε σε 1-2, να στέκεται αρκετά τυχερός. Γιατί, στις στιγμές που δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, τα σουτ των Ιταλών έβρισκαν το… δοκάρι!

Ο «Δικέφαλος» αν δεν κρατούσε την μπάλα θα είχε πρόβλημα. Και στην πρώτη φάση του β’ μέρους ο Μπαμπακάρ, από λάθος των κεντρικών του ΠΑΟΚ, σκόραρε και ισοφάρισε σε 2-2. Ο Σόουζα έριξε τον Κιέζα γύρισε σε 3-5-2 το σύστημα της Φιορεντίνα παίρνοντας νωρίς αυτό που έψαχνε…

Κόντρα σ’ όλα, όμως, ο Ροντρίγκες έχασε στο 52’ μια ευκαιρία απ’ αυτές που λες, ότι ρε φίλε δεν χάνεται. Κι όμως, χάνεται! Με κενή εστία «σημάδεψε» τον… Τομόβιτς! Ο Κάμπος, στην πρώτη σωστή ενέργεια του Μάτος, νίκησε τον Λετσερίνι, γύρισε την μπάλα, όμως ο συμπαίκτης του αστόχησε. Την ίδια ώρα η Σλόβαν έκανε το 2-0 επί της Καραμπάχ και στον ελληνικό πάγκο δεν το πίστευαν! Τι, να πεις…

Ο Κιέζα απείλησε την εστία του Μπρκιτς με δυνατό σουτ (61’), με τη Φιορεντίνα να πιέζει και να ψάχνει την πλήρη ανατροπή, που την άγγιζε στο 75’ με την κεφαλιά του Σάντσεθ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ροντρίγκες έκανε το γύρισμα και το πλασέ του Τιάμ έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Λετσερίνι.

Και στο 92’ χτύπησε για τρίτη φορά ο ΠΑΟΚ! Με την γκολάρα του Γκάρι Ροντρίγκες!!! Και τους 1.500 ΠΑΟΚτσήδες –αυτόπτες μάρτυρες της ανεπανάληπτης, ιστορικής νίκης- στα ουράνια!

O MVP: Γκολ, το πρώτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ολοκληρωμένο παιχνίδι με τεράστια προσφορά στη μεσαία γραμμή, από τον ανεβασμένο Εβγέν Σάχοφ. Μαζί του και ο Κάνιας, επίσης, με απίστευτα τρεξίματα.

Στο ύψος του: Ο Τζάλμα Κάμπος σκόραρε μετά από τον περασμένο Ιούλιο. Είχε συμμετοχή και στη φάση του 0-1, γενικά στα 70 λεπτά ήταν απειλητικός και πρόσφερε πολλά πράγματα στο γήπεδο. Περισσότερα από τον Ροντρίγκες…

Ο αδύναμος κρίκος: Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική και την χρησιμότητα της εισόδου στο γήπεδο του αόρατου, με εξαίρεση μια φάση, Μάμε Τιάμ στη θέση του πολύ καλού Κουλούρη. Ήταν σαν να μην μπήκε ποτέ στο γήπεδο!

Η γκάφα: Η ευκαιρία που χάνει ο Γκάρι Ροντρίγκες, με το σκορ στο 2-2, απλά δεν χάνεται. Δε χάνεται, να το ξαναγράψουμε, μπας και το συνειδητοποιήσουμε. Με κενή την εστία ο μεσοεπιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι την έστειλε πάνω στον Τόμοβιτς. Το ξεχρέωσε με το παραπάνω στο 92΄με την γκολάρα του!

Το «στραγάλι»: Ο Ελβετός Κλόσνερ δεν μπορείς να πεις ότι έκανε το μεγάλο λάθος. Ένα – δύο σφυρίγματα τα έδωσε στη Φιορεντίνα, αλλά όταν υπάρχει η φάση με το δοκάρι του Κριστοφόρο, που η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή, με τον βοηθό γραμμής να μη δείχνει σέντρα, δεν μπορείς να πεις και πολλά…

Το ταμείο του Gazzetta.gr: Ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος στο Αρτέμιο Φράνκι. Εκανε ματσάρα. Θύμισε την ομάδα του περασμένου Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, ζητώντας απλά μια νίκη επί της Σλόβαν στην Τούμπα την τελευταία αγωνιστική, Είναι στο χέρι του η πρόκριση. Ας το πιστέψει, όπως σήμερα, κι ας το πετύχει στις 8 Δεκεμβρίου.

Φιορεντίνα (Πάουλο Σόουζα): Λετσερίνι, Τόμοβιτς, Αστόρι, Γκονσάλο Ροντρίγκες, Μίλιτς (46’ Κιέζα), Κριστόφορο (66’ Σάντσες), Μπάντελι, Τέγιο (83’ Ιλισιτς), Βεσίνο, Μπερναρντέσκι, Μπαμπακάρ.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Μπρκιτς, Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Κρέσπο, Τσίμιροτ, Σαχόφ (83’ Μυστακίδης), Κάνιας, Ροντρίγκες, Κάμπος (71’ Πέλκας), Κουλούρης (61’ Τιάμ).

gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ