Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ετοιμάζεται το πρώτο νομοσχέδιο για το Brexit

Το πρώτο κείμενο νέου νομοσχεδίου για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου για την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, καταφέροντας ένα πλήγμα στα σχέδια της πρωθυπουργού για την έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Οι συνεργάτες της βρετανίδας πρωθυπουργού δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Ανωτέρου Δικαστηρίου της Αγγλίας, όμως έχουν αποφύγει να διευκρινίσουν αν οι υπουργοί συντάσσουν νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουν στο κοινοβούλιο, αν χάσουν αυτή τη μάχη.
Προετοιμάζει το έδαφος στην Ινδία η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προβάλλει τη χώρα της ως πρωταθλήτρια του ελεύθερου εμπορίου κατά τη πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Ινδία με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για μία διμερή εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης εκτός της Ευρώπης από την άφιξή της στη Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούλιο, η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι η χώρα της «δεν θα γυρίσει την πλάτη στον κόσμο», μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει ο πιο δραστήριος, ο πιο παθιασμένος πρωταθλητής των ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο. Το ελεύθερο εμπόριο δημιουργεί ένα κύμα που παρασύρει όλα τα καράβια… δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει τις επενδύσεις, βελτιώνει την παραγωγικότητα, αλλάζει την ποιότητα ζωής και ανοίγει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός απευθυνόμενη σε ομάδα βιομηχάνων στο Νέο Δελχί.

Αν και η Βρετανία δεν μπορεί να υπογράψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες όσο παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον μέχρι το 2019, η επίσκεψη της Μέι ερμηνεύεται ως κίνηση για την τοποθέτηση των θεμελίων λίθων της μετά την ΕΕ εποχή για τη χώρα της. Ο εντοπισμός των σημείων σύγκλισης ανάμεσα στο Λονδίνο και το Νέο Δελχί «δεν απαιτεί να περιμένουμε μέχρι να έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή ΕΈωση», είπε.

Ο Λίαμ Φοξ, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, σε νέο πόστο συνοδεύει την πρωθυπουργό και θα συναντηθεί με την ινδή ομόλογό του Νιρμάλα Σιταραμάν.

Εάν τα πλεονεκτήματα από μία συμφωνία ελευθερίου εμπορίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αναδυόμενη οικονομική δύναμη του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι εν δυνάμει τεράστια, το εγχείρημα αναμένεται να είναι δύσκολο.

Γνωστή για το βαρύ γραφειοκρατικό και το πολυδαίδαλο τελωνειακό της σύστημα , η Ινδία διαπραγματεύεται ήδη εδώ και μία δεκαετία με την Ευρωπαϊκή Ενωση μία παρόμοια συμφωνία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Με την αποχώρησή του από την ΕΕ, «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την Ινδία», θριαμβολογεί η εφημερίδα Hindustan Times στο σημερινό της φύλλο.

newsbeast.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ