Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βρετανία κατάφερε να κάνει αυτό που προσπαθούσαν οι αντίπαλοι της Μέι, να αφαιρέσουν από την πρωθυπουργό το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων, γράφει το Politico.

Με την απόφαση που αφαιρεί από την πρωθυπουργό τη νομική ισχύ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Brexit, χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, οι δικαστές έβαλαν βόμβα στα σχέδια της Μέι για τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας που θα οδηγούσε σε μία καθαρή έξοδο.

Η Downing Street επιμένει ότι θα τηρηθεί ο σχεδιασμός και θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 στα τέλη Μαρτίου και σήμερα η πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Γιούνκερ και θα του πει ότι η στρατηγική δεν έχει αλλάξει.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το πρόγραμμα του Brexit έχει τιναχθεί στον αέρα. Η απόφαση του Δικαστηρίου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και πολιτική εμπλοκή γύρω από τη διαδικασία η οποία ήταν ήδη προβληματική και ανοίγει την πόρτα για απαιτήσεις από βουλευτές και υποχωρήσεις που η Μέι δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει.

Η απόφαση δημιουργεί προβληματισμό και στους νομικούς και τους οικονομικούς κύκλου της χώρας με νομικούς από μεγάλες εταιρείες να δηλώνουν ότι τώρα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αληθοφανή σενάρια για το Brexit γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους οικονομολόγους από τη νέα αστάθεια στην βρετανική οικονομία.

Η απόφαση ανακίνησε και τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές το 2017, κάτι που είχε αποκλείσει η Μέι, αλλά τώρα είναι πιθανό να ζητήσει καθαρή εντολή από τους Βρετανούς για να προχωρήσει το Brexit με τους όρους της.

Τίποτα δεν είναι ίδιο

Η Μέι είχε ένα σαφές σχέδιο το οποίο έχει ανατραπεί πλήρως. Η κυβέρνηση είπε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αλλά έχει μικρές πιθανότητες να την ανατρέψει.

Τώρα η Μέι είναι υποχρεωμένη να ζητήσει τη συμφωνία του κοινοβουλίου, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους φιλοευρωπαίους βουλευτές και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να δυσκολέψουν, να καθυστερήσουν ή να εκτροχιάσουν τη διαδικασία.

Οι οπαδοί του Brexit κατηγόρησαν τους δικαστές ότι χωρίς να έχουν εκλεγεί επιχειρούν να ανατρέψουν τη βούληση του λαού της Βρετανίας και ο Φάρατζ προειδοποίησε ότι θα υπάρχει εξέγερση εάν επιχειρηθεί να σταματήσει το Brexit.

Η απόφαση θέτει το σκηνικό για την μεγαλύτερη πολιτική μάχη από το 1972 όπου το κοινοβούλιο αποφάσισε η χώρα να μπει στην ΕΕ.

Όμως δεν είναι εύκολο για τους βουλευτές να μην εγκρίνουν την έναρξη των διαδικασιών για την έξοδο. Αν και η πλειοψηφία των βουλευτών τάσσεται υπέρ της παραμονής το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τους βουλευτές να πάνε κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, καθώς το Brexit κυριάρχησε στις 401 από τις 632 εκλογικές περιφέρειες.

‘Αρα το ζήτημα δεν είναι εάν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 αλλά τι θα ζητήσουν οι βουλευτές σε αντάλλαγμα.

Από τη στιγμή που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο κάθε μέλος του κοινοβουλίου μπορεί να προτείνει αλλαγές.

Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει η ενεργοποίηση του άρθρου 50 με τους βουλευτές να διεκδικούν και να κερδίζουν να έχουν λόγο για τους όρους της τελικής συμφωνίας, αυτό θα ενισχύσει όσους είναι οπαδοί του «βελούδινου διαζυγίου» και θα εκθέσει τη Μέι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή το Brexit είναι στον αέρα. Ο Dominic Cummings το μυαλό πίσω από την εκστρατεία υπέρ της εξόδου είπε ότι πρέπει οι ευρωσκεπτικιστές να πάρουν μία βαθιά ανάσα και να εστιάσουν στους τρόπους για να κερδίσουν την μάχη στο κοινοβούλιο.

Υποθέτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα αλλάξει την απόφασή του, θα χρειαστούν μήνες για να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη βουλή κάτι που σίγουρα ανατρέπει σχεδιασμούς και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top