Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Μην μας απειλείτε, θα ανοίξουμε τις πόρτες στους μετανάστες

Ξεκάθαρη απειλή από τον Τούρκο πρόεδρο λίγες ώρες μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού

Νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία που θα οδηγήσουν στο να πλημμύρισει η Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες εξαπέλυσε οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τις αντίστοιχες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα.

Μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν.

«Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες εμείς τους δίνουμε τροφή. Τι θα συμβεί αν ανοίξει τις πύλες η Τουρκία; Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» είπε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία ο Ερντογάν.

«Εμείς δεν σηκώνουμε απειλές» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου μήκους κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το μπαράζ των δηλώσεων αυτών εκδηλώθηκε μετά το ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε – σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμά του – να «παγώσουν» προσωρινά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ