Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση

Βροντάει και αστράφτει κατά της Ν.Δ η κυβέρνηση, με τέμπο που μόνο ψυχολογική προεκλογική προετοιμασία για την συσπείρωση των οπαδών της θα δικαιολογούσε!

Σε ένα άκρως επιθετικό non paper, συνέχεια της προχθεσινής επιθετικότητας του πρωθυπουργού στην Κ.Ο., καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση για μύρια όσα, έτσι που κάποιος θα θεωρούσε ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται… η αξιωματική αντιπολίτευση!

Δεν αναφερόμαστε στα παρελθόντα και τις ευθύνες που καταμαρτυρεί περί των γενόμενων, κάτι απολύτως θεμιτό. Αναφερόμαστε στην δαιμονοποίηση του αιτήματος διενέργειας εκλογών γιατί :«αυτό που ζητάει είναι εκλογές ώστε να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση, να μην πετύχουμε ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και να οδηγηθούμε σε νέο πρόγραμμα καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 18»

Ας ξεπεράσει κάποιος την διάθεση σαρκασμού ότι αυτά τα καταγγέλλει μια κυβέρνηση που, θεσμικώς μεν, ανοήτως δε, έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, με την ευκαιρία της αστόχαστης πρόβλεψης του συντάγματος, περί αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ανοήτως γιατί τα εμπόδια θα τα είχε, κατά το μάλλον ή ήττον, μετακινήσει με πολιτικό κόστος η προηγούμενη κυβέρνηση, και η νυν θα τροχοδρομούσε σε καθαρό διάδρομο).

Ας ξεπεράσει και το άηθες των υπαινιγμών που στη δίψα τους για εξουσία, είχαν αφήσει τότε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πλανώνται στην δημόσια ζωή, περί προσπάθειας χρηματισμού βουλευτών,ώστε να αποσκιρτήσουν και να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της τότε κυβέρνησης.

Η εύλογη απορία που αναδύεται είναι διττή: πως η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένα ότι όλα τα ωραία που προαναφέρθηκαν θα συμβούν, όταν οι δυσκολίες που συναντά από τους δανειστές τείνουν να γίνουν ανυπέρβλητες; Και τίνι τρόπω η αντιπολίτευση την εμποδίζει στην πραγμάτωσή τους;

Πέραν αυτών, το ίδιο το non paper, πέραν από εμπρηστικό έχει στοιχεία αυτοσαρκασμού, αφού διατείνεται ότι το πολιτικό σχέδιο Μητσοτάκη «είναι σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων» ( δηλαδή ο,τι ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση…), «είναι σχέδιο καταστροφής του κοινωνικού κράτους» (το οποίο καθόλου δεν κατεστράφη επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), «μαζικού ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας» ( δεν διευκρινίζει αν ο Μητσοτάκης σκοπεύει να βάλει τη Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στο Υπερταμείο), τον κατηγορεί ότι «υπεραμύνθηκε του καταστροφικού PSI» ( που κούρεψε πάνω από 100 δις), κλπ, κλπ.

Σαφώς η στήλη είναι μακράν του να συνηγορήσει υπέρ … Μητσοτάκη. Εντοπίζουμε απλώς ότι εξαιτίας ενός διαχρονικού αιτήματος της ΝΔ, που έχει αποβεί άκαρπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει φωτιά στην πολιτική σκηνή, σε μια στιγμή που το εξωτερικό περιβάλλον είναι ήδη πυρίκαυστο (που θα έλεγε και ο Ζουράρις).

Αναφερόμενοι μόνο στα παρόντα: Οι κίνδυνοι που ανατέλλουν στα εθνικά μας θέματα, με το κυπριακό, την Τουρκία και την Αλβανία, οι μέλλουσες δοκιμασίες με το, μικρό έστω, ενδεχόμενο να μην πάει καλά η διαπραγμάτευση, το ενδεχόμενο να χάσει ο Renzi το δημοψήφισμα και να ανακινηθούν άλλες τρικυμίες, οι δηλώσεις και κινήσεις Schaeuble και οι χθεσινές δηλώσεις Dijsselbloem (επιπρόσθετα μέτρα για το 18, αν χρειαστούν), καθιστούν την τεχνητή εμπρηστική οξύτητα αυτοκτονική για τη χώρα.

Σαφώς η πολιτική ζωή δεν χρειάζεται – και δεν πρέπει – να τελεί εν ομονοία και αλληλοκατανόηση των αντιπάλων. Ωστόσο οι διαβαθμίσεις έντασης πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν την ρέουσα κατάσταση για να μην υποσκάψουν περεταίρω το έδαφος – της χώρας, όχι της αντιπολίτευσης.

Ήδη βρισκόμαστε σε κενό ασφαλείας και οι σκοπιμότητες που θα τορπιλίσουν περεταίρω τη θέση μας και θα αδιαφορήσουν για τις επιπτώσεις, θα καταγραφούν στην ιστορία.

Ένα γραφείο… «για τα μάτια»

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη, θα έχει συσκέψεις με φορείς της περιοχής, ενώ θα μιλήσει στην Κομοτηνή.

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιάσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τη δημιουργία του γραφείου εμπνεύστηκε από το αντίστοιχο τουρκικό στην Σμύρνη, όταν συνάντησε εκεί τον Ahmet Davutoğlu. Να σημειωθεί ότι παρόμοιο έχουν και άλλες χώρες, όπως η ρώσικη κυβέρνηση στην Αγία Πετρούπολη ή η ισπανική στη Βαρκελώνη.

Όμως αυτές δεν έχουν αντίστοιχα υπουργεία. Αφ΄ής στιγμής, για υποτιθέμενους εθνικούς λόγους, υπάρχει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με υπάρχοντα μηχανισμό που θα μπορούσε να ενισχυθεί, ώστε να διεκπεραιώνει τις όποιες κυβερνητικές και κρατικές υποθέσεις, τι χρεία έχει η ύπαρξη γραφείου πρωθυπουργού εκεί;

Το έθεσε με λογικό τρόπο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όταν είχε γίνει η ανακοίνωση: «Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να ανακοινώνει τη δημιουργία μόνιμου πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη», και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνά επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συζητούν όλοι μαζί τα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».

Αυτές τις επαφές που αιτείται ο Γιάννης Μπουτάρης, γιατί δεν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να τις πραγματοποιεί στο υπουργείο; Απλούστατα γιατί οι επαφές αυτές θα ήταν ουσίας, και δεν θα εξυπηρετούσαν το πανηγυρικό θεαθήναι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ