Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“ΤΑ ΠΑΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ” ΤΗΝ “ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΡ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος*

Οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε η κυβέρνηση διαλύοντας το ΕΣΡ πριν της ώρας του, αν και μπορούσε να συνεδριάζει έστω και με μειωμένη σύνθεση, και χωρίς καν να κάνει προσπάθεια να το συμπληρώσει, με το πρόσχημα ότι “…με την συγκεκριμένη σύνθεση και επειδή στο τέλος του χρόνου έληγε η θητεία του δεν μπορούσε να πάρει σοβαρές (!!!) αποφάσεις…”, είναι παραπλανητικές και απόλυτα κομματικές και απαξιώνουν τους θεσμούς.

Στην συνέχεια με τον αντισυνταγματικό και αυταρχικό νόμο Παππά, έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις για την απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών, και τον απόλυτο κομματικό έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Σημειωτέον ότι πολλά κορυφαία στελέχη της, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχαν δηλώσει πολλάκις την απροθυμία τους να αποδεχθούν τις ανεξάρτητες αρχές και εξακολουθούν να τις απαξιώνουν συνεχώς, αφού τις βλέπουν ως ανάχωμα για τον απόλυτο έλεγχο από το κόμμα, της δημόσιας ζωής του τόπου. Ταυτόχρονα προσπαθούν να δημιουργήσουν και θεσμικά ερείσματα για να νομιμοποιήσουν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές τους.

Η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα ήταν καταφανές ότι ήταν μία κίνηση μικροπολιτικής τακτικής, για να μεταθέσει τις ευθύνες των μεθοδεύσεων της, και για τον σκοπό αυτό προτίμησε να γελοιοποιήσει τους θεσμούς, γνωρίζοντας ότι η πρόταση θα απορριφθεί.

Στην συνέχεια συνέχισε τις παράδοξες κατ΄ελάχιστο μεθοδεύσεις, αρνούμενη να πάρει πίσω τον νόμο Παππά που έχει καταρρεύσει νομικά, διαδικαστικά, οικονομοτεχνικά και ηθικά, με αφελή εφευρήματα περί αναστολής άρθρων (όσα δεν θέλει η ΝΔ), “ενός αντισυνταγματικού νόμου (;;;).

Η ΝΔ καθυστέρησε να υποβάλλει την ολοκληρωμένη πρότασή της, με αποτέλεσμα να μετέχει μέχρι κάποιου σημείου στο παιχνίδι “ποιος θα γελοιοποιηθεί περισσότερο”.
Προτείνοντας όμως ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Κουτρουμάνο, απέφυγε την συνεχιζόμενη αυτογελοιοποίηση και αυτοακύρωση, στις οποίες εκτέθηκαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με την αμφιλεγόμενη πρακτική τους.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, η λύση είναι μία και μοναδική:

– Να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα κριτήρια για την αδειοδότηση στα κανάλια πανεθνικής εμβέλειας, όσον αφορά το επιχειρηματικό πλάνο, υποδομές, προσωπικό, καταστατικό λειτουργίας, οικονομοτεχνική επάρκεια και συνέπεια προς το δημόσιο και ως προς τις λοιπές σύννομες υποχρεώσεις τους.
– Αυστηρός έλεγχος λειτουργίας από το ΕΣΡ και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται η ελευθερία έκφρασης, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια.
– Συγκεκριμένο κόστος για την χορήγηση της άδειας, έτσι ώστε να υποκινήσει την αγορά για να καθορίσει αυτή τον αριθμό που αντέχει.

– Σε ότι αφορά τα περιφερειακά κανάλια, θα πρέπει κι εκεί να μπουν κριτήρια καλής λειτουργίας, που να αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπομπής, αλλά το οιοδήποτε κόστος άδειας να έχει αντικειμενική αντιστοίχιση με την περιοχή που εκπέμπουν, το μέγεθος του κοινού που απευθύνονται κλπ, και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη και άλλα ιδιαίτερα κριτήρια που να καθορίζονται λόγω συγκεκριμένων τοπικών αναγκών (π.χ κίνητρα για τις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές κλπ.)

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ