Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατί πάγωσαν οι αλλαγές στη ΝΔ-Όλο το Παρασκήνιο

Το βράδυ της Τρίτης, η Πειραιώς μέσω διαρροών ξεκαθάριζε πως «δημοσιεύματα στον γραπτό, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό Τύπο, που μιλούν για δήθεν ανασχηματισμό στη ΝΔ, δεν ισχύουν», επιχειρώντας έτσι να βάλει «φρένο» στον θόρυβο που… σήκωσαν οι πλη- ροφορίες ότι είναι προ την πυλών οι αλλαγές στο «γαλάζιο» σχήμα, όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr

Και αυτό την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη όπου βρισκόταν, στόχευε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα νέο κύκλο επιθέσεων προς την κυβέρνηση. Η «σκόνη» όμως που σηκώθηκε σε σχέση με τον «γαλάζιο» ανασχηματισμό λίγο έλλειψε να επισκιάσει την περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στην Κρήτη και αποφασίστηκε οι όποιες αλλαγές να «παγώσουν». Άλλωστε οι πληροφορίες επέμεναν πως η πρώτη αλλαγή θα αφορούσε τον εκπρόσωπο Τύπου, με τον Βασίλη Κικίλια να μπορούσε να αναλάβει αυτή την κομβική θέση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο να μετακινείται σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι ένα νέο σχετικά πρόσωπο, ενώ στην ηγετική ομάδα θεωρούν ότι μπορεί να «έχει πέραση» και στα κοινά των γυναικών και των νέων, εκεί δηλαδή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ακόμα πίσω στα δημοσκοπικά ευρήματα.

Οι δύο εισηγήσεις

Πάντως στο Μοσχάτο, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, υπήρξαν δύο εισηγήσεις. Είτε η ΝΔ να απαντήσει άμεσα είτε οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει τις αρρυθμίες και τις δυσλειτουργίες στο σχήμα των τομεαρχών και έχει προσωπική εικόνα για την πορεία των βουλευτών του, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως ήδη είχαν γίνει οι πρώτες επαφές με τα στελέχη που θα αναλάμβαναν νέους ρόλους ή θα μετακινούνταν σε άλλες θέσεις.

Φαίνεται όμως πως επιλέχθηκε τελικά ο «γαλάζιος» ανασχηματισμός να πάει πιο πίσω σε δομικό επίπεδο τουλάχιστον, αφού αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο μπορεί να πραγματοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω καραμπόλες. Εξάλλου μια εν- δεχόμενη επιλογή του Βασίλη Κικίλια για τη θέση του εκ- προσώπου Τύπου της ΝΔ θα «σπρώξει» τον Γιώργο Κουμουτσάκο στη θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που σήμερα κατέχουν οι Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης και Νίκη Κεραμέως, με τη βουλευτή Επικρατείας για παράδειγμα να μετακινείται σε άλλο πόστο, συντονιστή ή τομεάρχη.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, γνώστες των προθέσεων και σκέψεων του προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι, όπως λένε, το «φρένο» στον Κικίλια δεν ήταν και τόσο αθώο. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί τελικά να επιλέξει άλλον υποψήφιο, διαβλέποντας στο πρόσωπο του κ. Κικίλια έναν από τους επόμενους «δελφίνους» της ΝΔ. Έτσι, κατόπιν ωριμότερων σκέψεων, έκρινε σκόπιμο να μην του αυξήσει τις «μετοχές» του. Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής της ΝΔ είχε κινηθεί και για την προεδρία του κόμματος μετά την ήττα του Σεπτεμβρίου 2015, απέναντι σε Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη.

Τότε όμως έκανε πίσω, γιατί τον είχαν προλάβει οι Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας. Ωστόσο, την ίδια ώρα στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη έχει ανοίξει και φάκελος των αλλαγών στο κομματικό οργανόγραμμα. Πολλοί μάλιστα τοποθετούν τις αλλαγές για τις αρχές του 2017, ενώ αναμένεται να μπει και ασυμβίβαστο για όσους επικεφαλής των γραμματειών του κόμματος επιθυμούν να είναι και υποψήφιοι στις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ