Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Ευρωπαίοι σε έκτακτη συνάντηση με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση κρατικού χρέους της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ελληνικές πηγές την Παρασκευή συνεδριάζει το Washington Group με αντικείμενο το ελληνικό χρέος με τη συμμετοχή πέραν των τεσσάρων μεγάλων κρατών μελών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) και του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκπροσώπου του ΔΝΤ και εκπροσώπου της ΕΚΤ. Στόχος είναι να λειανθούν οι διαφορές και από τη Γερμανία και από το ΔΝΤ.

Καθώς το ΔΝΤ εμφανίζεται να επιμένει στην θέση του είτε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είτε για περισσότερα μέτρα όσον αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η ευρωπαϊκή πλευρά αναζητεί μια φόρμουλα συμβιβασμού. Μια φόρμουλα που να επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας λύσης αποδεκτής από το ΔΝΤ χωρίς όμως να παραβιάζεται η θέση Γερμανίας και Ολλανδίας για αναβολή της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά το 2018.

Η φόρμουλα που αναζητείται περιλαμβάνει αφενός το πακέτο των άμεσης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου και αφετέρου μια δέσμευση -έναντι του ΔΝΤ- που θα αφορά στις γενικές κατευθύνσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Στόχος είναι να αποδεχτεί το ΔΝΤ αυτή τη γενική δέσμευση και να οριστικοποιήσει την απόφασή του για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συνάντηση της Παρασκευής με τη σύνθεση που έχει αποφασιστεί παρά τον ανεπίσημο χαρακτήρα της καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής πλευράς να κρατήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας μια ρήξη που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Σόιμπλε έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής θα κριθεί το πρόσημο των αποφάσεων του EWG που συνεδριάζει στο τέλος του μήνα. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι σε αυτή τη συνάντηση θα είναι απούσα η ελληνική πλευρά περιορίζοντας έτσι κάθε παρέμβαση από την πλευρά της Αθήνας στην τελική συμφωνία.

Πάντως από ελληνικής πλευράς η πρώτη αντίδραση είναι θετική, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνεται προς την πλευρά εύρεσης λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους αποτελεί θετική εξέλιξη.

Μάλιστα, πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκαν, σήμερα, ότι υπάρχει συνάντηση στο Βερολίνο και ανέφεραν ότι είναι προγραμματισμένη με επίκεντρο οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι “είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος”.

Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς τρεις ημέρες μετά, στις 28 Νοεμβρίου συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για το χρέος αλλά και τα προαπαιτούμενα το EWG, ενώ την ίδια μέρα θα λάβουν χώρα πολιτικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με την κάθοδο των κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ, οι οποίοι θα κομίσουν στην ελληνική πλευρά και το “μήνυμα” του Washington Group της Παρασκευής.

Επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου για να υπάρξει “πράσινο φως” το οποίο όπως φάνηκε σήμερα δεν είναι καθόλου δεδομένο, πρέπει να βρεθεί λύση για όλα τα μέτωπα: για τα προαπαιτούμενα του εργασιακού, των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού κενού του 2018, για το χρέος, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 τα οποία επίσης αποτελούν πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των Θεσμών και της γερμανικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, έγινε σαφές από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, ότι είναι στο τραπέζι και η εν μέρει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για χάρη του ΔΝΤ (για να υποβοηθηθεί η λήψη απόφασης του Ταμείου, ώστε να μετάσχει στο πρόγραμμα). “Ίσως χρειαστεί να συζητήσουμε λίγο παραπάνω τη δεύτερη φάση των μέτρων (μεσοπρόθεσμων), αλλά στο τέλος του 2016 δεν μπορείς να είσαι ακριβής στα μέτρα που θα χρειαστούν το 2018”, ανέφερε, λέγοντας ότι “θα έχουμε τη συζήτηση με το ΔΝΤ για την καθαρότητα που θέλουν (σ.σ. στο ΔΝΤ), αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη καθαρότητα”.

Και παράλληλα, υπάρχει και το σενάριο μη συμμετοχής του ΔΝΤ που παραμένει στη… γωνία του “κάδρου”. Εδώ και καιρό, πηγές της Ε.Ε. εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει ο συμβιβασμός που θα οδηγήσει σε συμμετοχή του Ταμείου πιθανόν με ένα “συμβολικό” δάνειο, τότε ως εναλλακτική είναι ένας συμβουλευτικός ρόλος στο πρότυπο αυτού που διαδραματίζει ήδη στην Ισπανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ