Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυτά είναι τα φάρμακα που μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ

Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την είσοδο φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, μετά και την ανάρτηση της λίστας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις σαράντα δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις συσκευασίες που θα συνιστούν την κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα), δηλαδή όσων θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.

Στη λίστα του ΕΟΦ συμπεριλαμβάνεται η ουσία της παρακεταμόλης (αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως για παράδειγμα panadol, depon, apotel), σκευάσματα για μυϊκούς πόνους, αντιλοιμώδη και αντισηπτικά για τοπική θεραπεία της στοματικής κοιλότητας, φάρμακα για τον πονόλαιμο και το βήχα, δερματικές κρέμες, αντιισταμινικά για τοπική χρήση (όπως για τσιμπήματα εντόμων), φάρμακα παθήσεων πεπτικού συστήματος (όπως ενδεικτικά το Zantac), η δραστική ουσία γλουκοσαμίνη για τις αρθρώσεις, το σαλικυλικό οξύ (αντιμυκητιασικά φάρμακα για τοπική χρήση) και αρκετά ακόμη.

Μετά και την ανάρτηση του καταλόγου με τα σκευάσματα που θα επιτρέπεται να πωλούνται και από αλυσίδες λιανικής, καθώς δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και οι συσκευασίες τους θα είναι καθορισμένες, τη “σκυτάλη” παίρνουν τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει στο προσεχές διάστημα να καταθέσουν στον ΕΟΦ σχετικές αιτήσεις τροποποίησης τρόπου διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων (δηλαδή να εντάξουν τα σκευάσματα που πληρούν τα κριτήρια στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ). Οι αιτήσεις αυτές, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αρκετές είναι οι φαρμακευτικές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη των προϊόντων τους στην κατηγορία των φαρμάκων γενικής διάθεσης, καθώς στο μέλλον αναμένεται ευρύτερο άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου.

Μεταξύ των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρεί η νέα κατηγορία είναι να πρόκειται για φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και- εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη. Η εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων που θα μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα έχουν ανεξίτηλο προτυπωμένο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα τη λέξη “ΓΕΔΙΦΑ”.

Ακόμη βέβαια δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα απαιτηθεί μέχρι την τελική κυκλοφορία των σκευασμάτων, καθώς, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, η όλη διαδικασία καθυστέρησε πολύ στη σύνταξη της λίστας. Και αυτό γιατί η σχετική υπουργική απόφαση που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης, δηλαδή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα μπορούν να πωλούνται υπό προϋποθέσεις και από αλυσίδες λιανικής, είχε υπογραφεί από τον Ανδρέα Ξανθό στα μέσα του Ιουλίου.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με το ζήτημα της τιμής των σκευασμάτων που θα βγουν εκτός φαρμακείων. Από την επόμενη χρονιά εξάλλου τα δεδομένα αλλάζουν, αφού από 1-01-2017 απελευθερώνεται η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει πως το κόστος δεν θα καθορίζεται πλέον από τον ΕΟΦ, αλλά από τις παρασκευάστριες εταιρείες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ