Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα μηνύματα των ελληνικών κομμάτων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Αλέξης Τσίπρας,απευθύνει σήμερα το πρωί ομιλία στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κορυφώνεται σήμερα ο τριήμερος εορτασμός της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 15:00 το μεσημέρι.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων. Ημέρα μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των Θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας. Και ημέρα που μας διδάσκει, στο διηνεκές, ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς χαλεπούς για τον Άνθρωπο και τα Δικαιώματά του καιρούς, που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αφού έχουν πάρει πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διαστάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Σαράντα τρία χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές των αγώνων αυτού του τόπου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό, αρνούμενο να γίνει μια συμβολική εκδήλωση χωρίς περιεχόμενο.

Θυμόμαστε τον Νοέμβρη, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα, και θα είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για Δημοκρατία, η δίψα για Ελευθερία, η μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα, για μια διαφορετική, αξιοπρεπή ζωή, δεν εγκλωβίζεται σε χρονολογικούς δείκτες και ημερολόγια.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, κάθε μέρος, όπου άνθρωποι ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, υπερασπιζόμενοι ιδέες, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Τιμούμε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε προσπάθεια ρηγμάτωσης του φόβου και του επτάχρονου σκότους, κάθε αναλαμπή ελπίδας στο ζόφο της τυραννίας»
Το μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης του ’73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Στις μέρες μας ο καθημερινός αγώνας να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια και η μετωπική σύγκρουση με το σάπιο κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς, το οποίο λεηλατούσε την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, αποτελούν την πραγματική απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στην ιστορία της χώρας μας» αναφέρει σε μήνυμά της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Το μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων

«Όπως πάντα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και η επέτειος της 17 Νοέμβρη μας θυμίζει πόσο κοντά στο παρελθόν μας είχαμε δικτατορία, αλλά και πόσο εύκολο είναι να χάσεις ελευθερίες και δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουμε σε εγρήγορση ενάντια σε εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Φέτος η επέτειος αυτή συνέπεσε, ατυχώς, με επίσκεψη Αμερικανού προέδρου. Οι αντιδράσεις είναι λογικές, όμως οι συγκυρίες και κυβερνήσεις είναι διαφορετικές. H ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, εστιασμένη στην Δημοκρατία, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα κατά των ιστορικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ στην Ελλάδα», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη.

Χθες, κατέθεσαν στεφάνι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Εδώ έγιναν αγώνες που δεν πρέπει να ξεχαστούν και που θα πρέπει να είναι το ορόσημο και στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Πάντοτε η τιμή ανήκει σε αυτούς τους πρωταγωνιστές»τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Τιμούμε με σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη τα παιδιά που έπεσαν εδώ. Σε μια συγκυρία που δοκιμάζεται η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη ελπίζουμε τα οράματά τους και οι θυσίες τους να μην έχουν πάει χαμένα» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ