Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απολογείται για τα «τσάμπα» νοσήλια ο Μαρτίνης

Για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος απολογείται στον ανακριτή κατά της διαφθοράς ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές εδώ και έξι μήνες. Πρόκειται για ένα βαρύ κατηγορητήριο που αφορά σε τσάμπα νοσήλια σε 50 άτομα (συνολικά φτάνουν τα 8.000 άτομα αλλά η έρευνα επικεντρώθηκε στα μεγαλύτερα ποσά) με ζημία για το Ερρίκος Ντυνάν άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έρευνα στηρίζεται σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, το οποίο αξιοποίησε ο ανακριτής διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση. Πρόκειται για πρόσωπα όπου νοσηλεύονταν σχεδόν δωρεάν στο Ερρίκος Ντυνάν, προκαλώντας – κατά την εκτίμηση των αρχών- ζημία εκατομμυρίων. Μεταξύ τους τρεις πρώην πρωθυπουργοί, με τις οικογένειες τους, η μητέρα ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, υπουργοί και βουλευτές, εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι, σκηνοθέτες και πρώην γενικοί γραμματείς Υπουργείων, δέχονταν απο τον Ανδρέα Μαρτίνη , έκπτωση (σχεδόν 100%) που το καταστατικό του κοινωφελούς ιδρύματος προέβλεπε μόνο για αναξιοπαθούντες.

Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη λίστα των ασθενών που δεν έβαλαν το… χέρι στην τσέπη, αποδεχόμενοι την σχετική προσφορά του Ανδρέα Μαρτίνη, καταγράφονται περισσότερα από 50 ονόματα μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των Τεχνών και δημοσιογράφοι. Η ζημιά που προκλήθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο ανακριτής κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επικέντρωσε την έρευνα του μόνο στις περιπτώσεις που είχαν κατώτερο πλαφόν τις 3.000 ευρώ καθώς είναι τουλάχιστον 8 χιλιάδες εκείνες των ασθενών που εμφανίζονται να εξετάστηκαν ή να νοσηλεύτηκαν, χωρίς να πληρώσουν το σύνολο του τιμήματος που τους αντιστοιχούσε.

Οι γενναίες εκπτώσεις, φέρονται να έφταναν ακόμη και το 100% ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ασθενή που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας από εκείνους που φέρονται να έλαβαν, χωρίς να το δικαιούνται, δωρεάν περίθαλψη ή εξετάσεις, δεν θα κληθεί ως κατηγορούμενος. Το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σχετίζεται με έρευνα για τη τριετία 2007-10, κατά την οποία ο πρώην διοικητής, φέρεται να χορήγησε έκπτωση που αγγίζει το 100%, μεταξύ άλλων, σε:

-τρεις πρώην πρωθυπουργοί και οι οικογένειές τους
-Η μητέρα ενός άλλους πρώην πρωθυπουργού
-Τουλάχιστον 10 πρώην υπουργούς και βουλευτές και τις οικογένειες τους
-Τουλάχιστον 3 πρώην ή νυν εκδότες ή διευθυντές μεγάλων ΜΜΕ
-Πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου, δυο σκηνοθέτες,
-1 πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
-1 πρώην εισαγγελέα όταν ήταν εν ενεργεία
-Ακόμα και στον εαυτό του και τη γυναίκα του

Πάντως η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού και ένας από τους εκδότες έσπευσαν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό όταν ανακινήθηκε το θέμα. Η μέθοδος σύμφωνα με τους εισαγγελείς Δραγάτση και Ελευθεριάνο που του άσκησαν δίωξη για απιστία πριν απο 1,5 χρόνο για αυτή την υπόθεση, ήταν να μειώνεται το κόστος που αναλογούσε στους ίδιους και να πληρώνει τη διαφορά το ασφαλιστικό ταμείο τους. Σύμφωνα να μάλιστα με την έρευνα που εκκρεμεί σε ανακριτή.

-Από τα 15.592 πρόσωπα που δόθηκε έκπτωση στην τριετία επαρκή στοιχεία που καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό τους έχουν καταχωρηθεί μόνο για 8.106.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι, σύμφωνα με τη δικογραφία, πως μεταξύ αυτών που απόλαυσαν τζάμπα νοσηλεία είναι και το ίδιο ζεύγος Μαρτίνη το οποίο φέρεται να νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο κατά το διάστημα 2007-2010.

Γιατί κρατείται
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης οδηγήθηκε στην φυλακή τον περασμένο Μάιο μετά την απολογία του για την υπόθεση “μίζας” 3,2 εκ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Ο κ. Μαρτίνης είχε αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε και υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του. Η σύζυγος του, η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ