Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης: Αυξάνεται στους ορεινούς δήμους – Από τέλη Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος και θα αφορούν στη χορήγηση ποσών επιδότησης για περισσότερα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης στους κατοίκους ορεινών δήμων, όπου οι ανάγκες θέρμανσης την περίοδο του χειμώνα είναι σαφώς μεγαλύτερες σε σχέση με τις ανάγκες σε δικαιούχους επιδότησης πεδινών, ημιορεινών η και παραλιακών περιοχών ακόμη και του ίδιου νομού, επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στη βάση οδηγιών που έλαβαν από την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Με βάση τις οδηγίες ορισμένοι νομοί που σήμερα είναι ενταγμένοι σε μια από τις 4 γεωγραφικές ζώνες θα “σπάσουν” στα δύο με αποτέλεσμα οι μεν ορεινοί δήμοι τους να ενταχθούν σε ψυχρότερη ζώνη από ότι οι πεδινοί ή παραλιακοί και έτσι οι δικαιούχοι σε αυτούς να λάβουν ποσά επιδότησης για μεγαλύτερο αριθμό λίτρων πετρελαίου θέρμανσης (π.χ τα ορεινά χωριά του Νομού Τρικάλων θα μεταφερθούν από τη β’ στην α’ και πλέον “ψυχρή” γεωγραφική ζώνη με επιδότηση 25 λίτρα ανά τ.μ κύριας κατοικίας αντί των πεδινών που θα παραμείνουν στη β’ γεωγραφική ζώνη -και λιγότερο “ψυχρή”- με επιδότηση 15 λίτρα ανά τ.μ κύριας κατοικίας).

Ανάλογες “μετακινήσεις” θα εφαρμοστούν σε αρκετούς νομούς με χωριά η κωμοπόλεις που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ψυχρά υψόμετρα ,ενώ από την άλλη μελετάται και το ενδεχόμενο να “μετακινηθούν ” ακόμη και ολόκληροι νομοί από τη γεωγραφική ζώνη που βρίσκονται σήμερα σε ψυχρότερη η λιγότερο ψυχρή γεωγραφική ζώνη.

Αποτέλεσμα των “μετακινήσεων” είναι χιλιάδες δικαιούχοι επιδότησης, που καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και κριτήρια αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ,να λάβουν φέτος η του χρόνου υψηλότερα η χαμηλότερα ποσά επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά την υποβολή των αιτήσεων επιδότησης από τους δικαιούχους αυτή αναμένεται να ξεκινήσει, με το άνοιγμα της εφαρμογής στο taxis, το νωρίτερο στα τέλη Νοεμβρίου. Όσοι υποβάλλουν άμεσα τα δικαιολογητικά προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να λάβουν την επιδότηση έως το τέλος του χρόνου, ενώ όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις από το νέο έτος θα πληρωθούν τον Απρίλιο η Μάιο.

Το τελικό ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί και φέτος περίπου στα 106-108 εκ. ευρώ αυξημένο δηλαδή μέχρι 3 εκ. ευρώ σε σχέση με το εγκεκριμένο ποσό επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο οι τιμές αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης είναι ήδη αυξημένες για τους καταναλωτές κατά 5-15 λεπτά του ευρώ το λίτρο σε σχέση με πέρυσι λόγω των αναπροσαρμογών στον ΕΦΚ και το ΦΠΑ, αλλά και λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ