Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προσδοκώ ανάσταση νεκρών

Του Γιώργου Αγαλιώτη*

Φιλότιμη προσπάθεια να κλείσουν τη 2η αξιολόγηση, να πάρουν κάποιο βραχυπρόθεσμο ”κούρεμα” χρέους ,να μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση και να αναστηθεί η οικονομία κι εμείς μαζί της.
Το ΧΑΑ έχοντας δει τα χειρότερα των capital controls προσπαθεί για αναθέρμανση, προεξοφλώντας το έστω αδύναμο σενάριο θετικού ρυθμού και τα ομόλογα κάνουν μίνι ράλι με αποκλιμάκωση στο 7% και βλέπουμε. Καλοδεχούμενος ο όποιος καλλωπισμός αλλά προσοχή γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι στα μακροοικονομικά δεδομένα. Ίσα ίσα που κάθε μέρα που περνά μάλλον χειροτερεύουν.
Στο μεταξύ έχουμε πανηγυρισμούς γιατί ανέβηκαν τα έσοδα και όλοι μας πιπιλάνε κάθε μέρα πως έρχεται. Ναι έρχεται η ανάπτυξη!
Έκαναν καμιά 200ρια χιλιάδες συμψηφισμούς, έχουν κατασχέσει πάνω από 785 χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, χτύπησαν αλύπητα τη μοναδική βιομηχανία που έχει μείνει στη χώρα, το τουρισμό, αλλά ανέβασαν λέει τα έσοδα. Πιο ανάλγητος και οικονομικά αναλφάβητος γίνεσαι Βορειοκορεάτης.
Στο μεταξύ στη πραγματική οικονομία γίνεται σφαγή.
2,5 δις νέοι φόροι θα πέσουν στα κεφάλια όλων μας για το 2017 και βλέπουμε αν θα έχουμε αναθεώρηση του προϋπολογισμού(φυσικά πάντα προς τα πάνω για τα έσοδα-φόρους).
Εκείνη η περιβόητη καμπύλη του Λαφέρ που την έμαθαν και οι πολιτικοί μας έχει δεινοπαθήσει πια.
Αυταπόδεικτα πράγματα που κάνουμε πως δε βλέπουμε.
Μόνο από την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων έχουν χάσει 800 εκ. ευρώ έσοδα τη τελευταία πενταετία.
Για να μη μιλήσουμε για τη φορολογία στα καύσιμα, στο ΦΠΑ,στις επιχειρήσεις κ.ο.κ.
Ακόμη και στα τέλη κυκλοφορίας δε τόλμησαν. Θα μείνουν λέει τα ίδια. Θα κληθούμε πάλι να πληρώσουμε από 3 κατοστάρικα και πάνω για ένα σαραβαλάκι 15ετίας.Όσους έχουν σαραβαλάκι δίλιτρο και πάνω τους κλαίω. Ξέρεις τι είναι να πληρώνεις 600 και βάλε για ένα σαράβαλο που δε πιάνει ούτε χιλιάρικο; Έτσι τάχουν όλοι παρκάρει (εκατ.και βάλε) και περιμένουν. Τι περιμένουν ; Μα να φύγει η ψεκασμένη λαίλαπα.
Σε λίγο όλοι μας θα καπνίζουμε μαύρο, θα βάζουμε βενζίνη αποχρωματισμένη, θα κόβουμε απόδειξη αν και όταν και θα αγοράζουμε κάτι(ακόμα και βασικά είδη διατροφής) από τα ληγμένα ή μόνο από τα κινέζικα .Άλλη επιλογή να περιμένουμε στην ουρά για κάρτα σίτισης ή καμιά δωρεάν γκοφρέτα από κάποιο σύλλογο ή την Εκκλησία.
Χωρίς καλαμπούρι τώρα κάντε μια βόλτα στη πιάτσα να δείτε πόση σημασία έχει το κούρεμα του χρέους που υπόσχονται πως θα λύσει το πρόβλημα.
Για πάμε τώρα στη ποσοτική χαλάρωση. Μιλάμε για 2,5-3 δις, άντε να είναι λίγο περισσότερα που θα λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας και των Τραπεζών ζόμπι. Μας λείπουν 108 δις από τις τράπεζες, τα μισά δάνεια είναι χτυπημένα, ότι ρευστό υπάρχει κατάσχεται από τα υποκαταστήματα των τραπεζών κατ’εντολήν του νέου αφεντικού που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο- εφορία αλλά κατά τα άλλα θα λύσουμε το πρόβλημα ως δια μαγείας με τη ποσοτική χαλάρωση.
Μόνο που ως τότε δε θα έχει μείνει επιχείρηση για επιχείρηση να πάρει νεράκι.
Πάμε τώρα στο θετικό ρυθμό, στην ανάπτυξη.
Με 29% στο κεφάλι πλέον 100% προκαταβολή φόρου, με το νέο ασφαλιστικό που από 01/01/17 οποιοδήποτε εισόδημα (ακόμη και ευκαιριακό)θα αθροίζεται και θα πληρώνει 26,95% ασφαλιστική εισφορά, με μηδενική ζήτηση και περιοριστική πολιτική παντού εκτός από το Δημόσιο τέρας, θα έχουμε ανάπτυξη.
Φαίνεται πως θα ξαναγράψουμε τα οικονομικά εγχειρίδια με νέα αριστερή πένα. Η ανάπτυξη από που θα έλθει βρέ;
Ποιος τρελός θα ρισκάρει να παράγει; Ποιος τρελός θα διανοηθεί να ρισκάρει όταν ξέρει πως θα φάει το κυνήγι της αρκούδας; Άσε που θα τον ανεβάζουν φοροφυγά, θα τον κατεβάζουν απατεώνα που πίνει το αίμα των εργαζομένων.
Παρόλα αυτά το 64% των Ελλήνων θέλει λέει να ανοίξει επιχείρηση. Καλοδεχούμενη η αλλαγή στη σκέψη ,φτάνει να συνοδεύεται από αλλαγή νοοτροπίας και να τη δούμε να εκφράζεται σε ψήφο .Ίσως κάπου στο πολύ βάθος να υπάρχει ελπίδα.
Α, ξέχασα. Η ανάπτυξη θα έλθει από τη τόνωση της ζήτησης από τα μισθά των αχαμνοξυστών του Δημοσίου και τις συντάξεις των 50ρηδων που δε θα κοπούν. Επίσης από τα μεγάλα δημόσια έργα που θα κάνει το κράτος. Εδώ δεν έχουν για να ολοκληρωθούν τα υπάρχοντα σε εξέλιξη. Τι είδους σανό μας ταϊζουν; Τι πίνουν και δε μας δίνουν;
Ακόμη και ο πιο αδαής περί των οικονομικών το καταλαβαίνει πως είναι ”αυταπάτη”. Σαν όλες τι προηγούμενες φυσικά.
Συνοπτικά λοιπόν, χωρίς ρευστό, με τράπεζες κλειστές σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν ή να φεύγουν λόγω φορολογίας και εχθρικού περιβάλλοντος, με ένα ασφαλιστικό λαιμητόμο για όποιον επιχειρεί ή θέλει να πάρει εργαζόμενους, με ένα αλαλούμ νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα και με δικαιοσύνη μπανανίας τουλάχιστον ως προς τους χρόνους, εμείς παρόλα αυτά θα έχουμε ανάπτυξη. Στο απόλυτα εχθρικό και τοξικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Βενεζουέλας, εμείς θα έχουμε ανάπτυξη. Ούτε ο Μαδούρο δε λέει τέτοια.
Στο μεταξύ τα χρέη ιδιωτών στη ΔΕΗ έχουν ήδη φθάσει τα 3 δις, τα χρέη στην εφορία τα 92 δις, τα χρέη στις τράπεζες και στους ιδιώτες-τρίτους ένας Θεός ξέρει πόσο, βαδίζουμε ολοταχώς όλοι μας ή για ξαφνικό οικονομικό θάνατο ή στα σίδερα της φυλακής που είναι για τους λεβέντες (που ακόμα προσπαθούν να παράγουν).
Είμαστε ήδη νεκροί αλλά προσδοκούμε την ανάσταση που θα έλθει αυτόματα με ένα μαγικό τρόπο ή από το υπερπέραν της αριστερής διακυβέρνησης.
Θα φάμε με χρυσά αριστερά κουτάλια, μας τσαμπουνάνε. Τις σάρκες μας βέβαια, όχι ευρώπουλα. Δε το βλέπετε πως έχουμε ήδη αρχίσει να γινόμαστε κανίβαλοι;
Τον επόμενο αιώνα ή με τη δευτέρα παρουσία μπορεί να δούμε ανάπτυξη.
Με ευχολόγια, προσευχές και με δαύτους αποκλείεται.

Προσδοκώ ανάσταση νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.
Αμήν.

*O Γιώργιος Αγαλιώτης είναι οικονομολόγος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ