Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με μήνυμα για ελάφρυνση του χρέους στην Αθήνα ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των δυο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και στην διάρκειά της ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις θυσίες του ελληνικού λαού, και θα αναδείξει την ανάγκη για μια «ουσιαστική ελάφρυνση» του χρέους, εξέλιξη που σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διαφάνεια και την προσέλκυση επενδύσεων, μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, τόνισε σε ειδική ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπεν Ρόουντς.

«Ο πρόεδρος θα επαινέσει τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, αν και αναγνωρίζουμε ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν», σημείωσε από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, Γουάλι Αντεγιέμο, ο οποίος επίσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «ουσιαστική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, εν συνεχεία, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την επομένη ο κ. Ομπάμα θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία που θα εκφωνήσει με φόντο τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του, η οποία θα κινηθεί σε ανάλογο πνεύμα με αυτή που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit όπως και ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ενώ θα δώσει επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ