Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεν επιτεύθηκε συμφωνία στο Μοντ Πελεράν για το Κυπριακό


Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί. Δεν υπήρξε συμφωνία για το εδαφικό

Τελικά… ναυάγιο! Δεν υπήρξε η πολυπόθητη συμφωνία στο Μοντ Πελεράν. Οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατέρρευσαν καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, ώστε αυτά να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαρισμό του στο Twitter, ανέφερε:

Η αρνητική κατάληξη φάνηκε από νωρίς το βράδυ. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας με 40 λεπτά καθυστέρηση. Διεκόπη μετά περίπου μιάμιση ώρα και οι ηγέτες μετείχαν σε κοινό δείπνο.

Στη συνέχεια κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 22:00 ώρα Ελβετίας (03:00 ώρα Κύπρου), ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες επανήρχισαν λίγο μετά τις 23:00 ώρα Κύπρου τις συζητήσεις οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο.

Το κοινό ανακοινωθέν

«Ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το Τ/κ ηγέτης κ. Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ