Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δείτε πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική τομογραφία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα!

Γράφει η Δήμητρα Ευθυμιάδου

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του Πανελλήνιου Συνδέσμου ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν σκληρούς χαρακτηρισμούς με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας ότι θα στηρίξει τον δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων αντέδρασαν έντονα υποστηρίζοντας ότι ενώ οι 9 στους 10 ασθενείς πηγαίνουν για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, το σύστημα χρηματοδοτεί ακριβώς ανάποδα τις ανάγκες δηλαδή κατά 90% τον δημόσιο τομέα και μόνο κατά 10% τον ιδιωτικό τομέα.

Ποια όμως είναι η αλήθεια για τις τιμές στις δύο βασικές διαγνωστικές εξετάσειςπου κατά τις έρευνες προκαλούν και τη μεγαλύτερη δαπάνη δηλαδή μαγνητική και αξονική;

Τιμές …χρυσάφι

Όσο και να ήθελε κανείς να υποστηρίξει τον δημόσιο τομέα για λόγους…εθνικής συνείδησης, η εγκατάλειψή του όλα τα τελευταία χρόνια κάνει ακόμη και τον πιο αισιόδοξο να γυρίζει την πλάτη.

Άλλωστε το απαραίτητο προσωπικό δεν προσλήφθηκε (κυρίως ιατρικό προσωπικό στον συγκεκριμένο τομέα), σύγχρονα μηχανήματα δεν αγοράσθηκαν ενώ και η έλλειψη συντονισμού καθιστά μια εξέταση δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τα επείγοντα περιστατικά στέλνονται από τους ίδιους τους γιατρούς του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να γίνει άμεσα η διάγνωση.

Ωστόσο σήμερα με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για μια μαγνητική τομογραφία σε δημόσιο νοσοκομείο με βάση το κρατικό τιμολόγιο, δηλαδή 236,95 ευρώ.

Οι ασθενείς όμως για να πραγματοποιήσουν μια μαγνητική σε δημόσιο νοσοκομείο χρειάζεται να μπουν στην …ουρά προτεραιότητας, αφού πρέπει να περιμένουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και 3 μήνες.

Χωρίς να υπολογίσει κανείς τα μηχανήματα που έχουν να ανανεωθούν χρόνια, καθώς ουδείς υπουργός Υγείας είχε… προβλέψει ότι η τεχνολογία προχωρά.

Όμως ακόμη και τα αποτελέσματα χρειάζονται και αυτά τις μέρες τους, αφού το λιγοστό προσωπικό δεν προλαβαίνει να κάνει άμεσα τις διαγνώσεις.

Στον ιδιωτικό τομέα από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει για μια μαγνητική από 69 ευρώ έως και 125,46 ευρώ, ανάλογα με το πόσες εξετάσεις πραγματοποιεί έναδιαγνωστικό κέντρο αφού ισχύει ένα κλιμακωτό σύστημα αποζημίωσης για τους παρόχους.

Στις περιπτώσεις όπου ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 69 ευρώ για μια μαγνητική με τον ασθενή να συμμετέχει με 35,54 ευρώ, η διαφορά φθάνει με το ΕΣΥ στο 243,39%!

Αντίστοιχα μια αξονική τομογραφία κοστίζει σε δημόσιο νοσοκομείο 71,11 ευρώ με βάση το κρατικό τιμολόγιο. Στον ιδιωτικό τομέα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για μια αξονική από 30,39 ευρώ μέχρι 55,25 ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ασθενών διαμορφώνεται στα 10,67 ευρώ.
Και στην περίπτωση αυτή η διαφορά τιμής φθάνει ακόμη και στο 134% με το ΕΣΥ να είναι ακριβότερο.

Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για την ιδιωτική υγεία φθάνει το 1,3 δις ευρώ σε ένα σύνολο δαπάνης 13 δις ευρώ για την Υγεία.
Για διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει κάθε χρόνο 302 εκατ. ευρώ κλειστό προυπολογισμό.

Γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε έναν από τους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούν κάθε χρόνο 30 ευρώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 «Μείνε μακριά από το παιδί μου», ουρλιάζει έξαλλη η Ηλέκτρα στον Παύλο. Ο Νάσος έχει...