Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Κόκκινη κάρτα” στους ελεύθερους επαγγελματίες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Λιγότερες από 24 ώρες εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων έχουν απομείνει προκειμένου ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και «κουαρτέτο» να έρθουν πιο κοντά στη συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Μια συμφωνία όμως η οποία, σύμφωνα με όλα τις ενδείξεις, θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά καθώς στο συγκεκριμένο θέμα οι θεσμοί επιμένουν κυρίως σε ότι αφορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Σήμερα, αναμένεται να «κλειδώσει» και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους ελεύθερους επαγγελματίες να μένουν τελικώς εκτός νομοσχεδίου ενώ μέχρι και αργά χθες το βράδυ, το κουαρτέτο επέμενε στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ύψους 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017.«Κλεισμένο» θεωρείται και το θέμα της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αν και κυβερνητικά στελέχη δεν αποκάλυπταν χθες αν με τον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρξει τελικώς περικοπή επιδομάτων ή όχι.

Με βάση τον προγραμματισμό, για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση των θεσμών. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει κατά σειρά: αγορές προϊόντων, χρηματοπιστωτικά, δικαιοσύνη, ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις, διαφθορά και φορολογική διοίκηση. Αύριο, θα καταγραφούν εκ νέου τα θέματα που θα παραμείνουν ανοικτά και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως προκειμένου να βρεθεί η τελική λύση αν όχι με το προγραμματισμένο Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου, τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, έλεγε χθες το βράδυ ότι οι θεσμοί δεν αναγνωρίζουν την απόδοση του προγράμματος περικοπής δαπανών που έχει προγραμματίσει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για το 2018. Η εκτιμώμενη απόδοση του συγκεκριμένου προγράμματος φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ζητούνται ισοδύναμα μέτρα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τα αποφύγει με το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα περιστολής δαπανών θα φανεί αν θα αποδώσει ή όχι μετά τον Ιούνιο του 2017 οπότε θα πρέπει να δοθεί χρόνος προκειμένου να φανεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.Ο προϋπολογισμός του 2017, έγινε δεκτός από τους δανειστές χωρίς επιπλέον μέτρα όπως φάνηκε από τον χθεσινό γύρο διαπραγμάτευσης. Η υπεραπόδοση των εσόδων, βοήθησε την ελληνική πλευρά στο να πείσει τους δανειστές ακόμη και για την κάλυψη του τελευταίου «κενού» που υπολογιζόταν περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Έτσι, στις 6 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 ο οποίος θα προβλέπει για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,8% δηλαδή πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% όπως έλεγε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή. Φυσικά, θα προβλέπει και πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός δημοσιονομικός στόχος.

Στα εργασιακά, οι τετράωρες χθεσινές διαβουλεύσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου να εκπροσωπούν την ελληνική πλευρά, δεν έφεραν πιο κοντά τις δύο πλευρές με τους θεσμούς να επιμένουν στις θέσεις τους για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και μή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ειδικά σεότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί φέρεται να αναφέρει αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα, στο 10% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 150 άτομα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 97 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 97 Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη, γεγονός που τον...