Σημαντική αύξηση του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας παρατηρείται από το 2011, στην οποία μάλιστα έχει συντελέσει και η κρίση, όπως δηλώνει η Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Υπεύθυνη του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού «Αλκυόνη» Ιωάννα Αντωνιάδου, σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM, με αφορμή τηνΠαγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού, αλλά και τον Πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας όπως διαβάζουμε στο newpost.gr.

Όπως αναφέρει η διακεκριμένη παιδίατρος μετά τα θλιβερά ποσοστά θηλασμού στο 0,8% τον έκτο μήνα του βρέφους, που διαπίστωσε στοχευμένη μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το 2009, υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση από το 2011 με το πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ και μια σειρά από δράσεις με φορείς, πολιτεία, μητέρες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

«Η κινητοποίηση αυτή επέφερε την αύξηση του μητρικού θηλασμού, στην οποία όμως συνετέλεσε και η κρίση, καθώς όλο και περισσότερες μητέρες δεν δουλεύουν, αλλά και το κόστος για την αγορά γάλατος είναι για κάποιους πολύ σημαντικό. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ μια μελέτη υγείας στην οποία φαίνεται ότι τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας πλησιάζουν το ποσοστό που ισχύει διεθνώς και είναι στο 36%».Ακόμη και σήμερα διώκονται πολλές θηλάζουσες από δημόσιους χώρους

Με αφορμή τη σημερινή δράση ακτιβισμού και τις θηλάζουσες σε κοινή θέα η κυρία Αντωνιάδου αναφέρεται στην οπισθοδρομική θεώρηση του θέματος από μέρος της ελληνικής κοινωνίας: «Φυσικά και δεν δέχονται τις γυναίκες που θηλάζουν. Έχουμε πολλές μαρτυρίες γυναικών που τις έχουν διώξει από καφετέριες, εμπορικά κέντρα, από το δρόμο που τις κοιτάζουν περίεργα όταν θηλάζουν το μωρό τους.»

Όσον αφορά το θέμα του θηλασμού στο χώρο εργασίας η κα Αντωνιάδου επισημαίνει ότι οι γυναίκες είναι όλο και πιο πολύ σε εργασιακή ομηρία και πρέπει να γυρίζουν πολύ νωρίτερα στη δουλειά τους απ’ ότι τους επιτρέπουν τα δικαιώματα τους. «Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος άντλησης γάλακτος. Είμαστε σε επαφή με τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, προς την κατεύθυνση να βγει μία διυπουργική απόφαση, έτσι ώστε οι γυναίκες που γυρίζουν πριν από τον έκτο μήνα στη δουλειά τους, να έχουν δύο διαλείμματα μέσα στην ημέρα τους, τα οποία να μην τους αφαιρούνται από την άδεια μητρότητας, για να μπορούν να αντλούν το γάλα τους. Κι αυτό χρειάζεται απλά μία πολυθρόνα κι ένα ψυγείο, στο πλαίσιο βέβαια μίας ιδιωτικότητας. Είναι σε διαβούλευση το θέμα αυτό.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top