Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κομπίνα με την πλαστή ταυτότητα και οι αιτήσεις για δάνεια

Ήταν νωρίς το μεσημέρι της 5ης Ιουνίου 2007 όταν ένας νεαρός άνδρας πέρασε το κατώφλι τράπεζας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατευθύνθηκε στο γραφείο του υπαλλήλου αρμόδιου για τα δάνεια. Την προηγούμενη μέρα είχε κάνει και πάλι την ίδια διαδρομή καταθέτοντας τα έγγραφα που ήταν απαραίτητα, ώστε να λάβει καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ.

Η τράπεζα, μέσα σε λίγες ώρες, είχε ανάψει άμεσα το πράσινο φως για την εκταμίευση του δανείου καθώς τα εισοδήματα του πελάτη ήταν υψηλά και δικαιολογούσαν αυτή την κίνηση. Ωστόσο, ο τραπεζικός υπάλληλος Κ. Δ. κατά τη διάρκεια του ελέγχου των εγγράφων διαπίστωσε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας, όχι μόνο ήταν συνομήλικος με τον συγκεκριμένο πελάτη αλλά είχαν γεννηθεί και την ίδια ημέρα.

Όταν τον κοίταξε, όμως, διαπίστωσε πως έμοιαζε εντυπωσιακά νεότερος και αυτό τον έκανε να υποψιαστεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτσι, αν και τα χρήματα ήταν έτοιμα για εκταμίευση δεν τα παρέδωσε και του ζήτησε να περάσει την επόμενη μέρα καθώς αποφάσισε να ρίξει μια δεύτερη ματιά στα έγγραφα που είχε καταθέσει ο πελάτης.

Η «πειραγμένη» ταυτότητα

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα των οικονομικών ετών 2005, 2006 και 2007 είχαν εκδοθεί από ΚΕΠ στο κέντρο της Αθήνας αλλά αυτό που του κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν η φωτοτυπία της ταυτότητας, καθώς η φωτογραφία της οποίας του φάνηκε «πειραγμένη».

Στα έγγραφα του φακέλου υπήρχε και μια βεβαίωση από τον εργοδότη σε εταιρία αυτοκινήτων στην Κάτω Κηφισιά. Ο υπάλληλος τηλεφώνησε στην εταιρία κάνοντας χρήση των στοιχείων που αναγράφονταν στην βεβαίωση και μια γυναίκα τον διαβεβαίωσε πως ο συγκεκριμένος πελάτης εργαζόταν ως διευθυντής πωλήσεων εκεί.

Αυτό, όμως, δεν τον σταμάτησε καθώς ο Κ. Δ. απευθύνθηκε και στην αστυνομία, στέλνοντας -όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις- με φαξ το δελτίο της ταυτότητας ζητώντας περισσότερες πληροφορίες. Η αστυνομία του απάντησε πως τα στοιχεία της ταυτότητας ήταν σωστά και ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν απασχολεί. Ωστόσο, φέρνοντας και πάλι την εικόνα του νεαρού στο μυαλό του ο Κ. Δ. ήταν βέβαιος πως σε καμία περίπτωση δεν είχαν την ίδια ηλικία καθώς ήταν ξεκάθαρο πως ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερος. Έτσι, απευθύνθηκε και πάλι στην αστυνομία ζητώντας τους να εξετάσουν εκ νέου το δελτίο ταυτότητας.

Μετά από αρκετές ώρες ο τραπεζικός υπάλληλος ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι από την αντιπαραβολή των στοιχείων που έκαναν, διαπίστωσαν πως η ταυτότητα ήταν πλαστή και ότι κλιμάκιο αστυνομικών ήδη κατευθυνόταν προς την τράπεζα προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, στις 5 Ιουνίου, ο πελάτης στάθηκε και πάλι μπροστά στο γραφείο του τραπεζικού δηλώνοντας έτοιμος να βάλει τις τελευταίες υπογραφές για να πάρει τα χρήματα στα χέρια του. Ο υπάλληλος του ζήτησε να περιμένει για να ολοκληρώσει, όπως του είπε, όλες τις διαδικασίες και οι αστυνομικοί οι οποίοι του είχαν στήσει ενέδρα από νωρίς το πρωί συνέλαβαν τον 31χρονο «πελάτη» μέσα στην τράπεζα και τον οδήγησαν στην ασφάλεια.

Ο νεαρός άνδρας αρχικά αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και για ώρες επέμενε πως είναι αυτός που αναγράφεται στην ταυτότητα. Από την ασφάλεια αναζητήθηκε ο πραγματικός κάτοχος της ταυτότητας ο οποίος, όταν κλήθηκε στην ΓΑΔΑ, διαπίστωσε με έκπληξη πως είχαν χρησιμοποιηθεί τα στοιχεία της ταυτότητας του για να εκδοθεί μια νέα, πλαστή.

Αυτό που άλλαζε στο πλαστό δελτίο ήταν η φωτογραφία και η ημερομηνία έκδοσης. Η πλαστή ταυτότητα έφερε τη φωτογραφία του 31χρονου. Το εντυπωσιακό ήταν πως ο κάτοχος της ταυτότητας δεν την είχε χάσει ποτέ. Η ταυτότητα του ήταν σε ισχύ και την προσκόμισε στην ασφάλεια.

Λίγες ώρες αργότερα ο 31χρονος ομολόγησε πως η ταυτότητα του ήταν διαφορετική και έδωσε το πραγματικό του όνομα Χ. Κ. στις αρχές. Ο νεαρός άνδρας ισχυρίστηκε πως είχε «δεύτερο ρόλο» στην υπόθεση και υπέδειξε συγκεκριμένα άτομα τα οποία κατονόμασε ως τα πρόσωπα που του είχαν προμηθεύσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να κάνει την αίτηση στην τράπεζα για το δάνειο.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως με την συγκεκριμένη πλαστή ταυτότητα, μέσα σε 5 μέρες, είχε προχωρήσει στην εκταμίευση δυο ακόμη δανείων, από ισάριθμες τράπεζες στην Κυψέλη, συνολικού ύψους 39.000 ευρώ. Όπως ισχυρίστηκε, από τα χρήματα που εκταμίευε από τις τράπεζες ο ίδιος θα έπαιρνε ποσοστό 10% και τα υπόλοιπα θα τα μοιράζονταν οι συνεργοί του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι την 1η Ιουνίου 2007 ο 31χρονος Χ. Κ., χρησιμοποιώντας την πλαστή ταυτότητα, έκανε αίτηση σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ευελπίδων. Η αίτηση εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και αυθημερόν εκταμιεύτηκε δάνειο ύψους 20.000 ευρώ. Στις 4 Ιουνίου, με τον ίδιο τρόπο, ο Χ. Κ. έκανε και πάλι αίτηση δανείου σε άλλη τράπεζα στην ίδια περιοχή και το πρωί της επομένης, ημέρας, στις 5 του μηνός, εκταμιεύτηκε και το δεύτερο δάνειο ύψους 19.000 ευρώ.

Η δίκη που άργησε 8 ολόκληρα χρόνια

Σε βάρος του 31χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία και απάτη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία του, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Η υπόθεση μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έφτασε στο ακροατήριο, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2015! Ο Χ. Κ., μοναδικός κατηγορούμενος στην υπόθεση -δεν αποδείχθηκε η εμπλοκή άλλων προσώπων- δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο τραπεζικός υπάλληλος καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ήταν πολύ νεαρότερος από τα στοιχεία που αναγράφονταν στην ταυτότητα. Όπως είπε :«Κατά τη διάρκεια του ελέγχου των δικαιολογητικών μας υποψίασε η αστυνομική ταυτότητα που μας προσκόμισε γιατί έλειπε ένα κομμάτι της στρογγυλής σφραγίδας… Πήραμε τηλέφωνο στη ΓΑΔΑ για να τους ενημερώσουμε και στείλαμε φωτοτυπία της ταυτότητας για τον έλεγχο των στοιχείων της ταυτότητας. Αρχικά η ταυτότητα φάνηκε στη ΓΑΔΑ γνήσια αλλά κατόπιν ενδελεχή ελέγχου φάνηκε η πλαστότητα… Του κλείσαμε ραντεβού δήθεν για την έγκριση του δανείου και σε συνεννόηση με την αστυνομία συνελήφθη».

Αίσθηση προκάλεσε και η μαρτυρία του κατόχου της πραγματικής ταυτότητας στο δικαστήριο. Το παραλίγο θύμα αποκάλυψε ότι δέχεται -ακόμη και σήμερα- τηλεφωνήματα από δικηγόρους που δηλώνουν ότι εκπροσωπούν συγκεκριμένη τράπεζα και απειλούν με κατάσχεση της περιουσίας του αν δεν τακτοποιήσει τις δήθεν οφειλές του. Να πληρώσει δηλαδή δάνειο που δεν πήρε ποτέ. Ένα δάνειο που η τράπεζα χορήγησε μέσα σε λίγες ώρες σε άτομο με πλαστά δικαιολογητικά.

Τελικά το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο κατηγορούμενος «τέλεσε τις πράξεις του από φυγοπονία, φιλοχρηματία και πλεονεξία» και υπογράμμισε πως έδρασε με μεθοδικότητα και επαγγελματικό τρόπο. Έτσι, τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντας τον, ερήμην, σε κάθειρξη 9 ετών.

newsbeast.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ