Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόσκληση Ν.Δ. σε διεθνείς επενδυτές

Ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει και μάλιστα θεαματική. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι μια κυβέρνηση που δεν θα μιλάει τη γλώσσα των συνιστωσών, αλλά των επενδυτών και η οποία θα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει εμπροσθοβαρώς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρηματολόγησε εκ νέου υπέρ του αιτήματός του για εκλογές, απηύθυνε, ωστόσο, προσκλητήριο σε διεθνείς επενδυτές να προτιμήσουν την Ελλάδα από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου «Εταίροι για την Ανάπτυξη».

Πιστός στη στρατηγική του να παρουσιάζει το δικό του μείγμα πολιτικής και να διαφοροποιεί με σαφήνεια το ιδεολογικό και πολιτικό του πρόσημο από αυτό της κυβέρνησης –πόσο μάλλον ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου– ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε ένα θετικό αφήγημα, σημειώνοντας ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία μπορεί από το 2018 να αναπτύσσεται με ρυθμούς που θα πλησιάζουν το 4%. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, υπογράμμισε, είναι μια κυβέρνηση αξιόπιστη. Δεσμεύθηκε, δε, ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με σταθερή φορολογία και περιορισμό της γραφειοκρατίας. «Δυστυχώς, ο χρόνος τρέχει και οι ευκαιρίες μένουν ανεκμετάλλευτες. Διότι αυτό που λείπει σήμερα από τη χώρα δεν είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν επιτέλους την Ελλάδα ελκυστικό παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έψεξε την κυβέρνηση ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει το επιχειρείν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, απηύθυνε, ωστόσο, κάλεσμα στους επενδυτές να επενδύσουν από τώρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρισμα, όπως είπε, «θα το έχουν όσοι πιστέψουν έγκαιρα». Εξάλλου, και στη συνάντησή του με τον Aμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει μεν την άποψή του ότι ανάκαμψη με την παρούσα κυβέρνηση δεν νοείται, τάχθηκε, όμως, υπέρ της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η Πειραιώς θα επιμείνει σε στροφή στα ζητήματα της καθημερινότητας με αιχμή την οικονομία, την υγεία –σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ– και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μείζον, η Πειραιώς απάντησε χθες με αιχμές κατά του Ν. Παππά. Τον χαρακτήρισε αμετανόητο επειδή αρνείται να ακυρώσει τον νόμο που κρίθηκε «αντισυνταγματικός» και τον κατηγόρησε για «αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών». Η Ν.Δ. είχε ούτως ή άλλως προϊδεάσει ότι δεν προτίθεται να εισέλθει στη συζήτηση για πρόσωπα στο ΕΣΡ αν προηγουμένως δεν ακυρωθεί ο νόμος και έχει διαμηνύσει ότι δεν δέχεται πλειοδοτική διαδικασία, ούτε περιορισμό στον αριθμό των καναλιών. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, η Ν.Δ. «δεν πρόκειται να δεχθεί ένα ΕΣΡ που θα είναι επιρροής ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επικυρώσει απλώς τις τέσσερις άδειες του κ. Παππά». Την ίδια ώρα, ως αναδίπλωση ερμηνεύεται η δήλωση του Β. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωνε με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι ουδέποτε είχε συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΡ και ότι η Κ.Ο. του ήταν αυτή που θα ελάμβανε τη σχετική απόφαση.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ