Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Black ΣΥΡΙΖΑ

Υποθέτω λίγοι διάβασαν την Αυγή της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου. (Για την ακρίβεια οι “τυχεροί” ήταν μόλις 1.368 αναγνώστες…). Κι όμως, αν οι χιλιάδες των καταναλωτών που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες των εκπτώσεων της Μαύρης Παρασκευής, αγόραζαν και το φύλλο της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς… θα μάθαιναν ότι το μόνο που κατάφεραν ήταν να “μαυρίσουν ακόμα πιο πολύ τη ζωή τους” (Αυγή, Η Μαύρη Όψη της Κατανάλωσης). Κι αν δεν το ένιωσαν, αυτές οι χιλιάδες των καταναλωτών που βγήκαν χαμογελαστοί από τα μαγαζιά με τις ευκαιρίες που βρήκαν… Κακώς.

Κάκιστα. Η καλή εφημερίδα και ο μιντιακός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα τους αποδείξουν ότι έκαναν λάθος… Μέγα λάθος.

Κατ’ αρχάς η Black Friday είναι αμερικανικής εμπνεύσεως άρα εκ προοιμίου ύποπτη. Ξενόφερτη. “Πρόκειται για την εισαγωγή ακόμα μιας αμερικανικής πρακτικής, που προωθεί τον καταναλωτισμό, περνά στο όριο της μανίας και φθάνει μέχρι τον κανιβαλισμό”, λέει το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αμερικανική πρακτική, μανία, και κανιβαλισμός. Τι δεν καταλαβαίνετε; Έπειτα οι χιλιάδες των καταναλωτών που “θα αποκτήσουν ένα προϊόν σε τόσο χαμηλή τιμή που δεν θα μπορέσουν να βρουν ξανά” (Αυγή), δεν έχουν αντιληφθεί ότι στο παρά τσακ γλύτωσαν να αφήσουν τα κόκαλα τους στο πεζοδρόμιο. Από τύχη ζουν.. “Από το 2006 όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα ατυχήματα στα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα έχουν χάσει τη ζωή τους 7 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 98”, μας ενημερώνει η Αυγή, ενώ προσθέτει ότι πριν από χρόνια στην Αλαμπάμα μια γυναίκα για να αρπάξει εκείνη πρώτη την προσφορά, ψέκασε τους άλλους πελάτες με σπρέι πιπεριού.

Καταλαβαίνουν λοιπόν όλοι αυτοί που στήθηκαν στις ουρές στην πλατεία Συντάγματος, ότι έβαλαν στην κυριολεξία το κεφάλι τους στον ντορβά; (Γι’ αυτό και χθες η ΕΦ.ΣΥΝ με μεγάλη ανακούφιση ανακοινώνει στο ρεπορτάζ της ότι η παρθενική εμφάνιση του θεσμού κύλισε ευτυχώς “αναίμακτα παρά τις ουρές και το στριμωξίδι, σε αντίθεση με τις σκηνές μαλλιοτραβήγματος, τραυματισμών μέχρι και νεκρών από πυροβολισμούς στις ΗΠΑ…”) Από τι γλυτώσαμε…

“Η Μαύρη Παρασκευή δεν είναι γιορτή, είναι καφρίλα εργοδοτική- καταναλωτική” μας ενημερώνει και ο σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου-Χαρτου-ψηφιακών μέσων Αττικής. Και εξηγεί: “το πρόβλημα δεν είναι οι καλές τιμές, αλλά τα ψίχουλα που δίνονται στους εργαζόμενους.” Τώρα βέβαια, οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες που μετείχαν στην εκπτωτική Παρασκευή δεν μας είπαν με ακρίβεια την άποψη τους γι’ αυτή την θεαματική αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις που απασχολούνται, σε μια εποχή που η κρίση κλείνει τη μια μετά την άλλη τις επιχειρήσεις, αλλά υποθέτουμε ότι ο σύλλογος κάτι παραπάνω θα ξέρει…

Ο τομέας μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ έχει άποψη και για το νέο I phone 7. “Η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να γίνει ο κάδος των σκουπιδιών των ομίλων υπερπαραγωγής αμφιβόλου ποιότητας και διαδικασιών παραγωγής επωνύμων προϊόντων” (Επιστροφή στο τηλέφωνο του ΟΤΕ με το καντράν και γρήγορα…). Αλλά γιατί κάδος σκουπιδιών; Αυτό δεν μας το εξηγεί.

Έπειτα υπάρχουν και οι μικρομεσαίοι. Οι αλυσίδες θέλουν να ξεπουλήσουν το μεγάλο τους στοκ, λέει η Αυγή, ” στοχεύοντας στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του μεριδίου των μικρών ανταγωνιστών τους”. Σωστό. (Βέβαια και τα σούπερ μάρκετ περιόρισαν η εξαφάνισαν τον μπακάλη της γειτονιάς αλλά κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να ξεκινήσει κίνημα κατά των σούπερ μάρκετ. Η επιστροφή στο χύμα όσπριο με την οκά, μάλλον δεν συγκινεί τα πλήθη. Όσο επαναστατική διάθεση και να έχουν).

Αλλά ακόμα υπάρχει ελπίδα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν είναι εύκαιρος, αφού αυτήν την εβδομάδα είναι Κούβα, υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί όπως γράφει η ΕΦ.ΣΥΝ “Αν στην Ελλάδα αντιγράφουμε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι τα έθιμα της Εσπερίας σαν επαρχιώτες συγγενείς, στο εξωτερικό διαφαίνεται ήδη η αντίστροφη τάση”. Και αν δεν την έχετε δει την τάση, είναι γιατί ακόμα δεν έχει φθάσει στα χέρια σας το ψήφισμα που προωθούν οι ReWorkers.

Υπομονή…

Υ.Γ Η υπόθεση Black Friday πήρε ακόμα πιο ύποπτες διαστάσεις όταν έγινε γνωστό μέσω Twitter ότι στην καμπάνια συμμετέχουν και οι εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, προσφέροντας νομίσματα του κράτους των Πτολεμαίων από 500 μόνο 50 ευρώ. Θέλετε και άλλη απόδειξη ότι η μαύρη δεξιά έχει άμεση σχέση με την μαύρη Παρασκευή; Υ.Γ Όσο για τα σχόλια στο Twitter τύπου ότι ” οι ουρές που εγκρίνει το κόμμα είναι κατά σειρά: ΕΣΣΔ, Βενεζουέλα και Ελλάδα των capital controls”.

Το βρίσκω λίγο black χιούμορ. Δεν νομίζετε;


Του Μανώλη Καψή 
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αισθηματικές Αστρολογικές Προβλέψεις Μαΐου 2024

Οι αισθηματικές αστρολογικές προβλέψεις Μαΐου 2024 για το ζώδιό σου! Μάθε τι θα συμβεί στην αισθηματική σου ζωή τον Μάιο ανάλογα με τις αστρολογικές...