Ο Φιγιόν βρίσκεται στην κορυφή με 44,2% - Τεράστια η διαφορά από Αλέν Ζιπέ (28,3%) και Νικολά Σαρκοζί (20,8%) - Σαρκοζί και Λε Μερ παραδέχτηκαν την ήττα τους και στηρίζουν Φιγιόν στον Β' Γύρο - Μονομαχία με τον Αλέν Ζιπέ την ερχόμενη Κυριακή για το χρίσμα των Συντηρητικών

Με πολύ μεγάλη διαφορά ο Φρανσουά Φιγιόν προηγείται των εσωκομματικών του αντιπάλων. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, σε 9.036 σημεία ψηφοφορίας (από 10.228 συνολικά) για την εκλογή του επόμενου επικεφαλής της γαλλικής δεξιάς και, κατά συνέπεια, διεκδικητή της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές, ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει ποσοστό 44.2%, έναντι 28,3% του Αλέν Ζιπέ και 20,8% του Νικολά Σαρκοζί. Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση αφορά σε περισσότερους από 3,6 εκατ. ψηφίσαντες.

Μεγάλη εντύπωση έχει κάνει διεθνώς η πρωτοφανής προσέλευση στις κομματικές κάλπες σε αυτή την προκριματική εκλογή. Το φαινόμενο ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα προσπάθειας συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της Μαρίν Λε Πεν και της ακροδεξιάς.

Σημειωτέον, επίσης, ότι κάθε μέλος της συντηρητικής παράταξης, καλείται να καταβάλει 2 ευρώ για το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία. Από τη σημερινή διαδικασία θα μείνουν οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές της ηγεσίας των Républicains, οι οποίοι και θα αναμετρηθούν στην τελική φάση των εσωκομματικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της προκριματικής εκλογής, ο θριαμβευτής, πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε ότι «ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Ο γαλλικός λαός επιθυμεί να μιλήσει, να επιλέξει, να συμμετάσχει ενεργά. Οι σημερινές εκλογές σηματοδοτούν ένα κύμα ενδιαφέροντος των πόλιτών για το μέλλον της πατρίδας μας».

Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι «αποφάσισα να συνεχίσω τον αγώνα, στο όνομα όλων όσοι πιστεύουν σε εμένα, για τις πεποιθήσεις μου και για την ιδέα που έχω στο μυαλό μου για τη Γαλλία».

Στον Β' Γύρο Σαρκοζί και Λε Μερ στηρίζουν Φιγιόν

Ο Νικόλα Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του στις προκριματικές της δεξιάς και του κέντρου στις οποίες υπερίσχυσε ο Φρανσουά Φιγιόν με δεύτερο τον Αλέν Ζιπέ. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει Φρανσουά Φιγιόν, του οποίου οι ιδέες είναι πιο προσφιλείς. Είπε επίσης ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής. Εκλεισε ευχόμενος, με σχετική συγκίνηση, «καλή τύχη στη Γαλλία».

Αλλά και ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, που διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις σημερινές προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό Φιγιόν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές, μεταξύ των οποίων και ο Λε Μερ, λαμβάνουν ποσοστά μικρότερα του 3%. Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών. Το ποσοστό που έλαβε η υποψήφια ήταν της τάξης του 2,5%.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top