Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναβλήθηκε το «πρώτο κουδούνι» για 90 προσφυγόπουλα

Δεν χτύπησε, τελικά, χθες το «πρώτο κουδούνι» για τα περίπου 90 παιδιά των προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας των Θερμοπυλών, τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στο 6ο δημοτικό σχολείο Λαμίας και το γυμνάσιο Μοσχοχωρίου κατά τις απογευματινές ώρες. Λόγω των αντιδράσεων από γονείς μαθητών που φοιτούν στα σχολεία αυτά, η χθεσινή έναρξη των μαθημάτων για τα προσφυγόπουλα αναβλήθηκε. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις των γονέων με επιτελείς της εκπαίδευσης, με σκοπό η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει, πιθανότατα, την Πέμπτη.

Χθες το πρωί, οι γονείς των μαθητών από το 6ο δημοτικό σχολείο Λαμίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο, δηλώνοντας αιφνιδιασμένοι από την απόφαση να φοιτήσουν στο σχολείο παιδιά προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας των Θερμοπυλών. Επέλεξαν δε, να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους με αποχή των παιδιών τους από το σχολείο.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 350 μαθητές που φοιτούν στο 6ο δημοτικό σχολείο Λαμίας, χθες προσήλθαν στις τάξεις μόλις οι 50. «Είμαστε εδώ, όχι για να κάνουμε κατάληψη, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε και να πάρουμε απαντήσεις. Είδατε και μόνοι σας ότι από τα 350 παιδιά περίπου μόνο 50 πήγαν σήμερα στο σχολείο, για να μην λέτε ότι είμαστε η μειοψηφία…», δήλωσαν γονείς στα τοπικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές και δεν εμποδίζουν κανέναν να εισέλθει στο σχολείο.

Η διαμαρτυρία έγινε στον απόηχο ανακοίνωσης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου που πήρε σαφείς αποστάσεις από τις ρατσιστικές εκφράσεις που ακούστηκαν στην πρόσφατη συνέλευση για το θέμα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο σύλλογος «διαχωρίζει τη θέση του από μεμονωμένες αντιδράσεις (γονέων & μη) που σημειώθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 3/ 11/ 16», αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι όλο το σκηνικό στήθηκε από ανθρώπους οι οποίοι δεν ήταν καν μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Κλίμα έντασης επικρατεί και στο Μοσχοχώρι. Η πλειονότητα των γονέων, στη γενική συνέλευση που είχαν την Κυριακή, εξέφρασε αντιρρήσεις στη φοίτηση των προσφυγόπουλων σε σχολεία της περιοχής, ενώ αύριο οι γονείς θα έχουν συνάντηση με επιτελείς της εκπαίδευσης για να συζητήσουν το θέμα.

Ρεκόρ προσφύγων
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 12.000 είναι πλέον οι εγκλωβισμένοι στο βόρειο Αιγαίο πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Χθες το πρωί, στη Λέσβο καταμετρήθηκαν 5.499 άτομα, στη Χίο 4.210 και στη Σάμο 2.316, συνολικά δηλαδή 12.025 πρόσφυγες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ