Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς οι τράπεζες θα «ψαλιδίσουν» 41 δισ. «κόκκινα» δάνεια

Eπιτεύξιμο θεωρούν τον στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 οι τράπεζες και οι επιδόσεις στο έτος αυτό είναι το πρώτο, κρίσιμο, ορόσημο για την πορεία επιτυχούς κάλυψης των στόχων που φθάνουν έως το τέλος του 2019.

Τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+9,04% και της Eurobank στο «μέτωπο» της διαχείρισης των καθυστερήσεων αποτιμήθηκαν θετικά και μάλιστα σε αυτή την πρόοδο, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Εθνική στις 23 Νοεμβρίου και την Alpha Bank ΑΛΦΑ+3,57% στις 30 Νοεμβρίου, αποδίδεται και η «ευφορία» στη χρηματιστηριακή αγορά και στους τίτλους του κλάδου το τελευταίο διήμερο.

Οι τράπεζες «τρέχουν» την υλοποίηση των στόχων, οι οποίοι θα έχουν εξειδικευθεί σε τριμηνιαία βάση έως το τέλος του 2017 και θα κληθούν να τους επικαιροποιήσουν το 2018 με ορίζοντα το 2020, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνεται κάθε χρόνο μέχρι οι επισφάλειες του εγχώριου κλάδου να «πέσουν» στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην τριετία έχει σχεδιαστεί η μείωση κατά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με έναν συνδυασμό ρυθμίσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, πωλήσεων της τάξης των 6 με 7 δισ. ευρώ, ρευστοποιήσεων για είσπραξη 5 με 6 δισ. ευρώ και διαγραφών ύψους 15 δισ. ευρώ. Ως το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι θα γίνουν διαγραφές δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, ρυθμίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις για ακόμη 2 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις δεν θα είναι αξιοσημείωτες.

Ενώ για το 2017 οι στόχοι φαίνονται να είναι επιτεύξιμοι σχετικά άνετα υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με μικρή επιδείνωσή τους, στη διετία 2018-2019, οπότε πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας, είναι κρίσιμη η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι καίρια – κυρίως η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και η καθιέρωση των νέων κανόνων εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως και η λειτουργία της αγοράς και διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Εταιρείες διαχείρισης

H Aktua Hellas της Αlpha Bank αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+3,00% ενώ η πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που συμφώνησαν η Eurobank και η Alpha Bank με την Pillarstone (KKR) και θα συμμετάσχει και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του έτους, έχοντας υπό διαχείριση δάνεια 2-3 επιχειρήσεων.

Θετική η αποτίμηση για Πειραιώς και Eurobank

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, έχει ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 23,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 10,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 34,1 δισ. ευρώ στα 20,3 δισ. ευρώ, προσδοκώντας ποσοστιαία μείωση της τάξης του 58% και 41% αντίστοιχα.

Η τράπεζα έχει μειώσει φέτος τα «κόκκινα» δάνεια κατά 800 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι θα υπερβεί τον στόχο του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, καθώς το 2017, πέρα από τη διαχείριση που γίνεται με εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες, θα προχωρήσει σε συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Το υπόλοιπο των δανείων σε καθυστέρηση της Πειραιώς μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, συνολικά κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων του Ομίλου ήταν αρνητικός για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, στα -335 εκατ. ευρώ, με σημαντική αρνητική παραγωγή στην Ελλάδα στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η Eurobank επιδιώκει τη μείωση των NPEs κατά 37%-38% έως το τέλος του 2019: από 23 δισ. ευρώ σε περίπου 15 δισ. ευρώ, με ένα μίγμα κινήσεων που θα περιλαμβάνει κατά 20% μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, κατά 20% πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ενώ 20% της μείωσης θα προέλθει από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. Περί το 40% της αποκλιμάκωσης θα επιτευχθεί από διαγραφές. Το χρονοδιάγραμμα της τράπεζας προβλέπει ότι το 25% του στόχου θα επιτευχθεί τη διετία 2016-17, το 35% το 2018 και το 40% το 2019.

Σε επίπεδο κατηγορίας δανείων, το 55% του στόχου θα προέλθει από επιχειρηματικά δάνεια και το 45% από τα δάνεια λιανικής.

Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι πωλήσεις και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων θα ενισχύονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα ενταθούν τη διετία 2018-19.

Ειδικά οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, κατά τεκμήριο καταναλωτικά, για τα οποία έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις, καθώς και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια που αποκτήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton με υψηλές προβλέψεις και άρα δεν αναμένεται να υπάρξει εγγραφή σημαντικών ζημιών.

Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών της Eurobank ήταν αρνητικά κατά 28 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% σε τριμηνιαία βάση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ