Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για όλους τους ασφαλισμένους μέσα στο 2017! Τι αλλάζει

Ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα πρέπει να διαθέτουν μέσα στο 2017 όλοι οι ασφαλισμένοι.

Σε μια άλλη εποχή Υγείας πιο σύγχρονη και αποτελεσματική, ευελπιστεί η κυβέρνηση να βάλει τους Έλληνες ασφαλισμένους.

Ειδικότερα έως το τέλος του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού φακέλου για όλους τους ασθενείς, προκειμένου να παρακολουθείται συστηματικά η υγεία των πολιτών μέσα από ψηφιοποιημένα αρχεία που θα επικοινωνούν με όλες τις δομές Υγείας της χώρας.

Ήδη ο ηλεκτρονικός φάκελος έχει αρχίσει και εφαρμόζεται πιλοτικά μέσα από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ στην Πάτρα.
Δύο Κέντρα Υγείας και μία μονάδα του ΠΕΔΥ έχουν αρχίσει και καταγράφουν ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα για την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τις δομές.

Στα ηλεκτρονικά αρχεία είναι καταγεγραμμένα όλα τα ιατρικά στοιχεία των ασθενών, οι εξετάσεις που έκαναν, τα αποτελέσματά τους, τα φάρμακα που πήραν αλλά και οι βασικές ασθένειες τις οποίες αντιμετωπίζουν.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός προβλέπει πως μέχρι τα μέσα του 2017 θα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο ηλεκτρονικός φάκελος σε όλα τα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ της χώρας, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να περάσει και στα νοσοκομεία.

Τα αγκάθια της…ηλεκτρονικής υγείας

Ωστόσο προς ώρας το νέο σύστημα φαίνεται πως έχει δυσκολίες στο να εφαρμοσθεί πλήρως. Και αυτό διότι οι γιατροί που πρέπει να ενσωματώνουν τα στοιχεία των ασθενών στους υπολογιστές, σε πολλές περιπτώσεις δεν προλαβαίνουν λόγω φόρου εργασίας αλλά και γενικότερων ελλείψεων προσωπικού να εγγράψουν τα δεδομένα.

Πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ακριβώς για το θέμα αυτό έχουν γίνει ειδικές συσκέψεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την άλλη, ευελπιστεί πως με τις προσλήψεις των νέων γιατρών που θα γίνουν στο ΠΕΔΥ στα μέσα του 2017, η κατάσταση θα διευκολυνθεί.
Ταυτόχρονα ένα άλλο αγκάθι που φαίνεται πως παρουσιάζεται στη δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου είναι η έλλειψη εξοπλισμού σε πολλές δημόσιες μονάδες υγείας της χώρας, καθώς πολλά ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας δε διαθέτουν σύγχρονους υπολογιστές για να μπορούν να διατηρηθούν και αρχεία ασθενών.

Πάντως με την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάθε ασθενής θα διαθέτει τον δικό του ηλεκτρονικό φάκελο με τις νοσηλείες του, τα φάρμακά του και όλες τις εξετάσεις του και θα μπορεί να παρακολουθείται με μεγαλύτερη συνέπεια η πορεία της υγείας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, θα τεθούν και τα όρια των εξετάσεων για όλους τους ασθενείς καθώς θα μπει κόφτης ανά ασφαλισμένο.

Η ηλεκτρονική κάρτα με βάση το σχεδιασμό θα καταγράφει τον αριθμό των εξετάσεων που επιτρέπονται και θα αφαιρούνται σε κάθε χρήση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ