Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατάταξη στα 18; Τελικά εθελοντική ή υποχρεωτική; Διαγωνίζονται για το ποιος θα κάνει λάθος

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος*

Μεγάλη διαμάχη ξέσπασε για την δήλωση του κ. Καμμένου αλλά και του κ. Μητσοτάκη και του τομεάρχη άμυνας της ΝΔ κ. Γεωργιάδη, για την υποχρεωτική κατάταξη στα 18.
Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος άδειασε τους κκ. Γεωργιάδη και Μητσοτάκη, λέγοντας ότι εννοούσε εθελοντική κατάταξη των 18ρηδων.

Κατά την άποψή μου θα ήταν τεράστιο λάθος η υποχρεωτικη κατάταξη στα 18, γιατί στο σημερινό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον σπουδών δεν μπορεί να επιβάλλεται στους νέους να καταταγούν και να χάνουν στην ουσία όχι μόνο ένα, αλλά δύο χρόνια, τα οποία διακόπτουν ενδεχομένως καθοριστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους, την επιστημονική και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, ενώ θα βρεθούν να ανταγωνίζονται με handicap σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Η καλή παιδεία, οι επιστήμονες, οι άριστοι επαγγελματίες και οι νέοι που δουλεύουν στην χώρα αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο, συνιστούν συντελεστή ισχύος της χώρας και του Ελληνισμού.

Τα ελλείμματα στην επάνδρωση μονάδων μπορούν να καλυφθούν με τους παρακάτω τρόπους.

1. Έλεγχος των πλασματικών αναβολών
2. Έλεγχος ουσιαστικός των ανυπότακτων
3. Κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς της θητείας για όσους είναι μέχρι τα 40.
4. Η δυνατότητα εξαγοράς της θητείας να αφορά αυτούς που είναι πάνω από 40 και δεν έχουν υπηρετήσει.
5. Έλεγχος και Κατάργηση των πλασματικών απαλλαγών
6. Αναδιοργάνωση του συστήματος εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και περαιτέρω κατάργηση του μεγάλου αριθμού κέντρων εκπαιδεύσεως. Οι στρατεύσιμοι να εκπαιδεύονται κατ ευθείαν στις μονάδες εκστρατείας για τα έργα και τις δραστηριότητες που θα κληθούν να αναλάβουν στις μονάδες αυτές.
7. Αύξηση της Θητείας και για τον Στρατό στους 12 μήνες.
8. Κίνητρα στους νέους για να καταταγούν στην ηλικία των 18
9. Κίνητρα στους εξ αναβολής για να καταταγούν.
10. Αναδιοργάνωση των στρατιωτικών μονάδων για εξοικονόμηση προσωπικού.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις μπορούν να δώσουν λύση πρόσκαιρα στο πρόβλημα της μειωμένης στράτευσης που υφίσταται σήμερα, πλην όμως ακόμη και αν λυθεί το πρόβλημα σήμερα, θα χρειασθεί οπωσδήποτε εκτεταμένη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε οι προτεινόμενες λύσεις να έχουν μακροχρόνια προοπτική.

Ενδεικτικά αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Στρατολογία, ότι το 90% των νέων ζητεί σήμερα αναβολή στράτευσης, ακόμη και αν δεν έχει ουσιαστικό λόγο. Από αυτούς, το 50% χρειάζεται πραγματικά την αναβολή, ενώ το υπόλοιπο 50% θα μπορούσε να είχε καταταγεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να ολοκληρώσει τη θητεία.

Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι 18.000 άντρες υπολογίζεται ότι είναι ο συνολικός αριθμός των ανυπότακτων που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ περίπου 15% είναι το ποσοστό των στρατευσίμων που διαπιστώνεται ότι παίρνουν αναβολή λόγω σπουδών τα τελευταία χρόνια και, τελικώς, δεν προσέρχονται ποτέ για κατάταξη.

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ