Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Κάτω τα χέρια από τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη (video)

H oμιλία Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές, ζήτησα το λόγο στη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών γιατί αυτό που συμβαίνει με το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι νομίζω χαρακτηριστικό και αποδεικνύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον τόπο μας είναι το θεσμικό πρόβλημα.

Ο ευτελισμός των θεσμών, αρχής γενομένης από το κοινοβούλιο και την κοινοβουλευτική διαδικασία, ιδίως τη νομοθετική.

Στο νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκαν αρχικά δέκα κυβερνητικές τροπολογίες. Απεσύρθη για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους η τροπολογία του Υπουργού Επικρατείας για το αυτόματο κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών. Μια τροπολογία η οποία προσβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας που διεξάγει τη διάσκεψη του επί της συνταγματικότητας του βασικού σχετικού νόμου και συνιστά και ομολογία πως η αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ, έπρεπε να ασκηθεί από αυτό και κακώς υπεξαιρέθηκε από τον υπουργό επικρατείας. Υπάρχει άλλωστε η «απειλή» επαναφοράς εντός των προσεχών ημερών της τροπολογίας αυτής.

Από τις υπόλοιπες υπουργικές τροπολογίες αρκετές συνοδεύονται από λευκή έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από μία έκθεση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δηλώνει αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων επί του προϋπολογισμού καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν προσκόμισαν τα αναγκαία στοιχεία.

Το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί σε ένα συναινετικό κλίμα διότι προβαίνει σε μία κίνηση ο νομοθέτης η οποία είναι αναγκαστική. Επιβάλλεται στην πραγματικότητα από τους εταίρους και πιστωτές για τη διαχείριση ερευνητικών κονδυλίων που δεν τα εμπιστεύονται στις υφιστάμενες δομές. Αλλά έχει μετατραπεί σε ένα όχημα τακτοποίησης διαφόρων υποθέσεων, οι οποίες βεβαίως είναι ετερόκλητες και δεν έχουν καμία συνοχή και καμία αρχή. Δεν υπάρχει αρχή του νομοσχεδίου, αλλά όλα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα.

Το ζήτημα της τροπολογίας για τον ΟΤΕ, για την Deutsche Telecom, για τη σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με το ΤΑΙΠΕΔ, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί στην πραγματικότητα η Βουλή έρχεται να ψηφίσει σήμερα την παραίτηση από την αρμοδιότητα της να έχει τον τελικό έλεγχο μέσω της κυρωτικής διαδικασίας όλης αυτής της υπόθεσης η οποία είναι καθοριστική. Γιατί όποια επιρροή εξακολουθεί να έχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ, στην COSMOTE που είναι πλέον όμιλος, βασίζεται σε μία συμφωνία μετόχων και όχι στο ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο.

Σας προτείνει η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι βουλευτές, την παραίτηση της Βουλής από αυτήν τη βασική αρμοδιότητα της σε ένα θέμα το οποίο αν ήσασταν στην αντιπολίτευση, αν ήμασταν πριν από τον Ιανουάριο του 2015, τώρα θα το είχατε μετατρέψει σε μείζον θέμα και δεν θα ήσασταν καθισμένοι στα έδρανα της Βουλής, αλλά θα ήσασταν ανεβασμένοι πάνω στα έδρανα της Βουλής.

Δεν θα αναφερθώ καν στην τροπολογία του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Ψηφίστε την. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά.

Στήνεται ένα ακόμη προσκυνητάρι για τα θέματα αυτά στο οποίο θα καταθέτετε στέφανο, δίπλα στο προσκυνητάρι για το PSI και το κούρεμα του χρέους, και δίπλα στο μεγάλο προσκυνητάρι για τη διάσωση του τόπου απέναντι στις δικές σας προτάσεις που αποδεικνύεται ότι ήτανε επικίνδυνες, καταστροφικές, ανεύθυνες, ανιστόρητες. Και τώρα πλέον έχετε περάσει και στο χώρο της διεθνούς πολιτικής ανεκδοτολογίας καθώς είστε αντικείμενο μαρτυριών και σχολίων του προέδρου Ολάντ, του προέδρου Πούτιν κοκ.

Απλώς σας επισημαίνω ότι φυσικά την τροπολογία την καταθέτει ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας που ξέρει τι συμβαίνει με το θέμα και όχι ο αναρμόδιος σύντροφος σας Υπουργός Άμυνας που εκστομίζει αυτά που εκστομίζει. Και ότι βεβαίως η τροπολογία αυτή συνιστά πλήρη νομοθετική αποδοχή και συνομολόγηση και συνυπογραφή του βασικού νόμου 3885/2010. Και ευτυχώς γίνονται οι κινήσεις αυτές που δείχνουν στοιχειώδη αίσθηση σοβαρότητος και πραγματικότητας τώρα, υπό την πίεση των καταστάσεων και των πραγμάτων.

Όμως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης για την αύξηση των θέσεων δικαστικών λειτουργών.

Και το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, το μείζον θέμα θεσμικής εκτροπής είναι αυτό που συμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Είναι η συστηματική προσπάθεια άσκησης εκβιασμών. Είναι η οργανωμένη επιχείρηση απαξίωσης του ΣτΕ. Με την ευθύνη της κυβέρνησης που παραβιάζει την εξωτερική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ,αλλά και με την ευθύνη μικρού τμήματος μελών της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων που εσωτερικεύουν τις επεμβάσεις της κυβέρνησης και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε υπαρξιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά εξελίσσεται και σε μία γιγαντιαία προσπάθεια, απεγνωσμένη βεβαίως και αναποτελεσματική, υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης.

Το πρόβλημα των τηλεοπτικών αδειών έχει μετατραπεί σε πρόβλημα Δικαιοσύνης με μεθόδους παρακράτους. Με στοχοποίηση δικαστών. Με παραβίαση του σκληρού πυρήνα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Πράγματα που δεν έχουν γίνει και δεν γίνονται σε κανένα δημοκρατικό κράτος.

Και σας προειδοποιώ: παραβιάζετε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινδυνεύει η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία αντίστοιχη με τη διαδικασία που έχει κινηθεί για την Ουγγαρία και την Πολωνία. Οι διαδικασίες αυτές αφορούν τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη στις χώρες εκείνες.

Παραβιάζετε τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς πάνω στους οποίους θεμελιώνεται το κράτος δικαίου και η δημοκρατία στον τόπο αυτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 15-16

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 15-16 Επεισόδιο 15 Η Μαρίκα ανησυχεί μήπως η Δεσποινιώ έχει παρεvoχληθεί από τον Κοσμά,...