Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το success story -και η φιγούρα- του Αλέξη Τσίπρα

Πρώτα τα καλά νέα: λεφτά υπάρχουν! Ναι, τα βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας (όπως παλιότερα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς –εδώ). Αυξήθηκαν, λέει, τα καθαρά έσοδα του κράτους κατά ένα δισεκατομμύριο το πρώτο εννεάμηνο του έτους και κατά 840 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο.

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι: είναι καλό να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με άγρια φορολόγηση, με δανεικά και μέσω ενός φόρου που ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει (εδώ). Γι’ αυτό καλά θα κάνει η ΝΔ να είναι περισσότερο φειδωλή στον καταγγελτικό λόγο της. Με τον ίδιο τρόπο που πανηγυρίζει σήμερα ο Τσίπρας, πανηγύριζε και η ίδια, όταν κυβερνούσε. Είναι, επίσης, καλό να βγάλει ο Τσακαλώτος πρωτογενές πλεόνασμα, ανεξάρτητα από τις παλαβομάρες που έλεγε ο Τσίπρας για το πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά (εδώ). Και είναι καλό για τη χώρα, όχι για την παρούσα κυβέρνηση.

Δεύτερο καλό νέο: το επάρατο ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη, έστω αναιμική, 0,1% για φέτος (σε αντίθεση με την ύφεση 0,3% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης!) και ανάπτυξη 2,8% για το 2017, μεγαλύτερη και από την κυβερνητική πρόβλεψη(2,7%)!

Χαράς ευαγγέλια. Μόλις που κρατιούνται οι προπαγανδιστές του Μαξίμου για να μην ξεσπάσουν σε πανηγύρια. Δεν κρατήθηκε, όμως, η «Αυγή», που έσπευσε να διορθώσει την «αστοχία» της, με τη δημοσκόπηση-κόλαφο της Κυριακής (για την οποία εξακολουθεί να βγάζει καπνούς από τα αυτιά ο Νίκος Παππάς – αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος). Τώρα που θα έρθει και η «βραχυπρόθεσμη ρύθμιση» του χρέους (το λέει ο Μοσκοβισί, όχι ο Σόιμπλε), το αριστερό success story θα πάρει σάρκα και οστά.

Εχασαν δύο χρόνια με πειράματα και ανοησίες, για να επιστρέψουν σήμερα στο φθινόπωρο του 2014, τότε που τα νούμερα είχαν γυρίσει θετικά, όπως φαίνεται ότι γίνεται και σήμερα. Και τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι το δικό τους success story είναι καλύτερο από το προηγούμενο των Σαμαρά-Βενιζέλου

Δεύτερη απαραίτητη διευκρίνιση: ασφαλώς θα είναι καλό νέο αν αρχίσει, έστω αναιμικά, η ανάπτυξη. Το ίδιο καλό νέο θα είναι οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους, αν και η λεγόμενη «βραχυπρόθεσμη» θα είναι άνευ (ουσιαστικής) αξίας. Οσοι σέβονται το εαυτό τους δεν πρέπει να λένε άλλα σήμερα. Όπως ο κ. Τσίπρας που απαξίωνε κάθε επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά, έστω στους αριθμούς, ενώ σήμερα οικοδομεί τη δική του με τους (σχεδόν ίδιους) αριθμούς.

Και τώρα η πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας και οι προπαγανδιστές του γνωρίζουν ότι όλα αυτά δεν έχουν καμιά αντανάκλαση στη χειμαζόμενη κοινωνία. Εχασαν δύο χρόνια με πειράματα και ανοησίες, για να επιστρέψουν σήμερα στο φθινόπωρο του 2014, τότε που τα νούμερα είχαν γυρίσει θετικά, όπως φαίνεται ότι γίνεται και σήμερα. Και τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι το δικό τους success story είναι καλύτερο από το προηγούμενο των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πείσουν. Γι’ αυτό και χρειάζονται και άλλα μέσα. Όπως η διαρκής περιστροφή στη «διαπλοκή και διαφθορά», μόνο που αυτό το έδεσμα έχει μπαγιατέψει. Όπως ο έλεγχος της τηλεοπτικής προπαγάνδας, μόνο που αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, όταν οι νέοι φιλικοί καναλάρχες δουν ότι δεν θα μπορούν να στηρίζουν άλλο μια καταρρέουσα κυβέρνηση (ας δούμε τι θα πουν και οι δικαστές του ΣτΕ, μετά την «ταρζανιά» που έκανε ο πρόεδρός του στην προηγούμενη συνεδρίαση).

Εν κατακλείδι: οι αριθμοί του Τσίπρα (αρχίζουν να) πάνε καλά. Όμως, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου (του μακαρίτη), «οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πάσχουν». Εκτός αν ο κ. Τσίπρας και οι προπαγανδιστές του πιστεύουν αυτό που έχει πει ο Γούντι Αλεν: «Το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα».

Γιώργος Καρελιάς
protagon.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της σειράς Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Λοΐζος τρομοκρατημένος από την επίθεση εναντίον του αποφασίζει να ζήσει ελεύθερος αγκαλιάζοντας απόλυτα την...