Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ – ΗΡΑΚΛΗΣ 1-0 Γιούχα στο φινάλε

Ο ΠΑΟΚ σκόραρε στο 3′ με γκολάρα του Ροντρίγκες, έπαιζε με πλεονέκτημα για πάνω από 1 ώρα (κόκκινη ο Σαραμαντάς), αλλά έπεσε πάνω στον εκπληκτικό Χουάντερσον και… ίδρωσε να κάμψει την αντίσταση του Ηρακλή (1-0), μια βδομάδα πριν πάει στο Καραϊσκάκη!

Μάθημα πρώτον: Ετσι βάζουμε γκολ. Ο Βλάνταν Ίβιτς πρέπει πάση θυσία να κάνει εντατικά μαθήματα στους επιθετικούς του ΠΑΟΚ. Το 1-0 εναντίον του Ηρακλή, δίκαιο 100%, μπορεί να τον επανέφερε στο δρόμο των επιτυχιών στο πρωτάθλημα, αλλά αυτό το ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών πρέπει άμεσα να αλλάξει. Ναι, ΟΚ, η ομάδα δημιουργεί φάσεις, ειδικά όταν Μπίσεσβαρ, Κάμπος και Μάτος είναι καλά μέσα στο γήπεδο, αλλά μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα όποια καρδιοχτύπια και οι νίκες με 1-0 και 2-0;

Με τέτοιες εμφανίσεις, τόσες χαμένες ευκαιρίες κάποια στιγμή θα το πληρώσει πιο ακριβά, απ’ ότι με Ξάνθη και Βέροια, ενώ ακολουθεί μια παρτίδα αγώνων με Καραμπάχ, Ολυμπιακό, Λάρισα, ΑΕΚ.

Θέλετε να το πούμε και με τη γλώσσα των αριθμών; Να το πούμε:

Τελικές προσπάθειες: 23-2

Κόρνερ: 9-1

Δοκάρια: 1-0

Αποκρούσεις: 1-9

Κατοχή μπάλας: 77% – 23%.

Κι όμως, το ταμπλό έγραψε: ΠΑΟΚ – Ηρακλής 1-0. Μόνο.

Ιδανικό ξεκίνημα, ρεσιτάλ ευκαιριών

Ο Γκάρι Ροντρίγκες με το τρίτο φετινό του γκολ έδιωξε από νωρίς το άγχος, ο Ηρακλής αγωνίστηκε για περισσότερα από 60 λεπτά με παίκτη λιγότερο, οι τελικές προσπάθειες κάποια στιγμή ήταν 18-1 υπέρ του ΠΑΟΚ, αλλά όσο ο «Δικέφαλος» δεν μαθαίνει να «σκοτώνει» τον κάθε αντίπαλο και με τέτοιες συνθήκες, τότε θα συνεχίσει να αφήνει τον κόσμο του να αγωνιά και να αναρωτιέται ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες της.

Γιατί, πρώτα απ’ όλα, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να αδικεί τον εαυτό του…

Αντί το κοντέρ να γράψει ένα άνετο 3-0 ή 4-0, ήρθε μια νίκη (πάλι καλά, γιατί με Ξάνθη και Βέροια δεν ήρθε) με πολύ άγχος. Κι αυτό είναι πρόβλημα, που χρίζει άμεσης λύσης.

Ο Ηρακλής μια ομάδα με την ταυτότητα και την υπογραφή του προπονητή του, ήξερε εκ των προτέρων ότι η αποστολή του, λόγω και των απουσιών Περόνε και Λεοζίνιο, ήταν δύσκολη στην Τούμπα. Όμως, παρά το γεγονός ότι έπαιξε με έναν παίκτη λιγοτερο, μετά την αποβολή του Σαραμαντά, δεν πανικοβλήθηκε, έπαιξε στα όρια του άριστα αυτό που μπορούσε να παίξει,

Ετσι ξεκίνησαν ΠΑΟΚ και Ηρακλής

Ο Βλάνταν Ίβιτς παρέταξε την ομάδα του με το γνωστό «4-3-3» επιλέγοντας τον Γλύκο κάτω από τα δοκάρια, τους Μάτος, Κρέσπο, Μαλεζά, Λέοβατς στην άμυνα, Κάνιας και Σάχοφ ως αμυντικά χαφ, Κάμπος και Ροντρίγκες στα άκρα, τον Μπίσεσβαρ σ’ έναν ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Στέφανο Αθανασιάδη.

Οι αλλαγές σε σχέση με το (αποτυχήμενο) rotation στη Βέροια ήταν αρκετές, με τον Μαλεζά να είναι η επιλογή αντί του τραυματία Τζαβέλλα και τον Σάχοφ να ξεκινάει και να αφήνει στον πάγκο τον Τσίμιροτ.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είδε το Λεοζίνιο να μην μπορεί να αγωνιστεί και να μένει εκτός αποστολής, Περόνε (τραυματίας) και Λουκίνας (τιμωρημένος) ούτως ή άλλως ήταν νοκ άουτ, άρα είχε να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες σημαντικές απουσίες. Ο Λάμπρου κατά πρώτο λόγο και ο Πασάς προσπάθησαν να καλύψουν το επιθετικό κενό στο «4-4-2» των κυανόλευκων, που παρατάχθηκαν με τους: Χουάντερσον κάτω από τα δοκάρια, Σαραμαντά, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρη, Κυριακίδη η τετράδα της άμυνας, Ιντζόγλου, Ρούσο, Μοντέιρο και Κούρο στη μεσαία γραμμή. Πασάς και Λάμπρου οι προωθημένοι.

Η αποβολή του Σαραμαντά υποχρέωσε τον Παπαδόπουλο να γυρίσει τον Κούρο ως αριστερό μπακ, να φέρει πιο πίσω τον Λάμπρου στα χαφ και να παίξει με έναν επιθετικό (τον Πασά) στο υπόλοιπο του αγώνα.

Μπήκε φουριόζος και κυριάρχησε ο «Δικέφαλος»

To χρονόμετρο έδειχνε μόλις 02.35” όταν η μπάλα από το αριστερό πόδι του Γκάρι Ροντρίγκες «καρφώθηκε» στα δίχτυα του Χουάντερσον. Ένα γκολ που ξεκίνησε από τον Κάνιας, ο Μπίσεσβαρ έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, έδωσε την μπάλα με τη μία στον επιθετικό από το Πράσινο Ακρωτήρι, που με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή άνοιξε το σκορ (1-0).

Στο 15′ ο Ροντίγκες επιδίωξε να γίνει από σκόρερ ο δημιουργός του δεύτερου γκολ για τον ΠΑΟΚ, σέρβιρε στον Κλάους, αλλά η κεφαλιά του «κάπτεν» του «Δικεφάλου» πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Χουάντερσον. Νέα χαμένη ευκαιρία με τελικό εκφραστή τον Αθανασιάδη στο 19ο λεπτό, μετά από εντυπωσιακή ενέργεια του Τζάλμα Κάμπος.

Η φάση που σημάδεψε το πρώτο μέρος έγινε στο 27′. Ο Σαραμαντάς, μετά από ένα φάουλ που έκανε πάνω στον Κάμπος, και υπέδειξε η βοηθός Κουρομπίλια, γύρισε και είπε στη βοηθό «δεν ξέρεις τι κάνεις, είσαι γελοία…», λόγια που άκουσε και ο 4ος διαιτητής, Γκράνας, με τον Κύζα να αποβάλει για εξύβριση τον ποδοσφαιριστή του Ηρακλή.

Ο Χουάντερσον κράτησε τον Ηρακλή στο ματς σε τρεις φάσεις μέσα σε ένα λεπτό, όπου ο ΠΑΟΚ άγγιξε το 2-0. Αρχικά στο σουτ του Κάνιας, στην κεφαλιά του Μάτος και στο σουτ του Κάμπος! Ο Βραζιλιάνος «κήπερ» ήταν εκπληκτικός λέγοντας τρίπλο «όχι» στις ισάριθμες προσπάθειες των παικτών του «Δικεφάλου».

Στο 45′ ο Ηρακλής με την πρώτη τελική του στο ματς, την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μοντέιρο, άγγιξε το 1-1, αλλά ο Γλύκος κράτησε το μηδέν.

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε το πρώτο μέρος με 11 τελικές κυριαρχώντας από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Κι αυτή τη φορά, οι αριθμοί έλεγαν την αλήθεια, καθώς οι γηπεδούχοι ήταν σαφώς ανώτεροι των φιλοξενούμενων πριν και μετά την αποβολή του Σαραμαντά.

Ψάχνοντας μάταια το δεύτερο γκολ

Ο «Δικέφαλος» έψαχνε απεγνωσμένα ένα δεύτερο γκολ για να «κλειδώσει» το τρίποντο, όμως ούτε ο Κάνιας (56′) στην πρώτη καλή στιγμή του β’ μέρους για τους γηπεδούχους, ούτε ο Αθανασιάδης (59′) με το εξ επαφής σουτ που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, κατάφεραν να σκοράρουν. Ναι μεν συνέχιζαν να έχουν την καθολική υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, αλλά και πολλά προβλήματα στη μεσαία γραμμή, όσο η μπάλα δεν περνούσε από τα πόδια του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και του Τζάλμα Κάμπος.

O ΠΑΟΚ στα πρώτα είκοσι λεπτά του β’ μέρους είχε προσθέσει τέσσερις τελικές, είχε ένα δοκάρι, δεύτερο γκολ δεν έβαζε και η Τούμπα αγωνιούσε… Νέα κλασική ευκαιρία με τον Μπίσεσβαρ (66′) και τον Χουάντερσον να είναι ο ήρωας της αναμέτρησης! Οι τελικές ήταν στο 70ο λεπτό 7-0.

Ο MVP του αγώνα: Με διαφορά από τον δεύτερο, Χουάντερσον. Ο Βραζιλιάνος γκολκήπερ μπορεί να είδε τον Ροντρίγκες να σκοράρει νωρίς, αλλά από εκεί και μετά ήταν ανίκητος.

Στο ύψος του: Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ μπορεί να μην σκόραρε, αλλά ήταν αυτός που όταν η μπάλα περνούσε από τα πόδια του, κάτι καλό γινόταν για τον ΠΑΟΚ. Είχε τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (6) από κάθε άλλο παίκτη στο γήπεδο.

Ο αδύναμος κρίκος: Ο Μάριν Λέοβατς συνέχισε τις μέτριες εμφανίσεις και σε συνδυασμό με κάποιες ενοχλήσεις στους κοιλιακούς, έδωσε το δικαίωμα στον Ίβιτς να τον αφήσει στα αποδυτήρια, με το τέλος του ημιχρόνου, βάζοντας τον Στέλιο Κίτσιου στη θέση του Κροάτη αμυντικού.

Η στιγμή του αγώνα: Αντί για γκάφα, αξίζει να σταθούμε σε μια ωραία στιγμή του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου πολιορκούσε την εστία του Ηρακλή, αλλά ο Χουάντερσον ήταν ανίκητος! Κι ο Στέφανος Αθανασιάδης αναγνωρίζοντας την αξία του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα πήγε και του έδωσε το χέρι για την επέμβαση του στην κεφαλιά του Λέο Μάτος.

Το στραγάλι: Ο Κύζας προσπάθησε να περιορίσει την ένταση, κυρίως από την πλευρά των φιλοξενούμενων που έφυγαν με παράπονα από την Τούμπα, με τη χρήση της κίτρινης κάρτας, απέβαλλε μετά από υπόδειξη του 4ου και της βοηθού τον Σαραμαντά, ενώ σωστά δεν έδωσε πέναλτι στη φάση του 81ου λεπτού, όταν ο Κίτσιου διώχνει καθαρά την μπάλα στην προσπάθεια του Κυριακίδη. Δεν είδε ένα χέρι έξω από τη μεγάλη περιοχή του Σάχοφ σε προσπάθεια του Μοντέιρο. Η Χρυσούλα Κουρομπύλια, έχασε μια φάση υποδεικνύοντας λανθασμένα τον Σάχοφ σε θέση οφ σάιντ (38′), ενώ ο Βασίλης Καραβασίλης υπόδειξε λανθασμένα ένα κόρνερ υπέρ του ΠΑΟΚ, που δεν ήταν, στο ξεκίνημα του β’ μέρους.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο ΠΑΟΚ νίκησε δίκαια, πεντακάθαρα, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα από τον Ηρακλή, όμως το τελικό 1-0 αδικεί την ίδια την ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς για την προσπάθεια της.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Μαλεζάς (46′ Βαρέλα), Λέοβατς (46′ Κίτσιου), Κάνιας (85′ Τσίμιροτ), Σάχοφ, Μπίσεσβαρ, Ροντρίγκες, Κάμπος, Αθανασιάδης.

Ηρακλής (Νίκος Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Κυριακίδης, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης, Σαραμαντάς, Ιντζόγλου, Ρούσος (71′ Καραγκούνης), Κούρος, Μοντέιρο, Λάμπρου (83′ Τσότρας), Πασάς (46′ Αγγελόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ