Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΑ – ΑΕΚ 1-2

Μετά την ήττα στο Καραϊσκάκη και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον Τιμούρ Κετσπάγια και γενικά την ομάδα, το ματς στη Λάρισα ήταν κομβικής σημασίας για την ΑΕΚ. Με τον Πλατέλλα πρωταγωνιστή και σκόρερ, η Ενωση έκανε αυτό που έπρεπε στη Θεσσαλία και πήρε νίκη-τόνωση για τη συνέχεια, ειδικά έτσι όπως ήρθε. Με τον Γκάλο, δηλαδή, να βλέπει δεύτερη κίτρινη στο 72′ και να αφήνει με 10 παίκτες τους Κιτρινόμαυρους. Μείωσε ο Ναζλίδης για την ΑΕΛ, δύο μεγάλες επεμβάσεις έκανε ο Ανέστης, δοκάρι για την Ενωση που μπορούσε να βάλει και τρίτο γκολ.

Καλύτερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Κετσπάγια αφού η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα στην πρώτη της φάση. Στο 4′ οι Κιτρινόμαυροι έκλεψαν την μπάλα στο κέντρο, βγήκαν γρήγορα μπροστά και ο Πλατέλλας με ωραίο σουτ εκτός περιοχής έκανε το 0-1. Η Λάρισα προσπάθησε να αντιδράσει γρήγορα και στο 10′ χρειάστηκε η εντυπωσιακή επέμβαση του Ανέστη στην κεφαλιά του Ναζλίδη, με την Ενωση στη συνέχεια να πατάει καλύτερα και να ελέγχει τον ρυθμό του ματς. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι έκανε κάτι τρομερό.

Η ΑΕΚ θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη Λάρισα, η οποία δεν λειτουργούσε καλά ανασταλτικά, αλλά γίνονταν κάποια εύκολα λάθη και οι επιθέσεις σταματούσαν. Στο 31′, πάντως, οι Κιτρινόμαυροι φάνηκε να βάζουν βάσεις νίκης αφού η μπάλα κόντραρε μετά το διώξιμο του Κόντορ και στρώθηκε στον Πλατέλλα, ο οποίος πέτυχε το δεύτερο του γκολ με ψύχραιμο πλασέ από κοντά (0-2). Το μόνο που είχε να κάνει η ομάδα του Κετσπάγια ήταν να παγώσει τον ρυθμό για λίγα λεπτά αλλά τελικά έκανε ό,τι χειρότερο…

Στο 33′, πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσουν οι δύο ομάδες ότι το σκορ είναι στο 0-2, η Λάρισα ξαναμπήκε στον αγώνα! Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η λάθος αντίδραση των Ανέστη-Τσιγκρίνσκι-Γιόχανσον, με τον τερματοφύλακα να αργεί να βγει στη… μικρή περιοχή, με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Ναζλίδης και να κάνει το 1-2. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να «χτίσουν» ψυχολογία και απείλησαν στο 37′ με τον σκόρερ, για να ακολουθήσει στο επόμενο λεπτό μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ με το οριζόντιο δοκάρι στη γυριστή κεφαλιά του… Ρέντζα, που φλέρταρε με το αυτογκόλ. Το 1-3 όμως δεν έγινε, όπως δεν έγινε και στο 41′, όταν ο Γιόχανσον με κεφαλιά, μετά τη σέντρα του Χριστοδουλόπουλου, είδε την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, στο 48′, οι Μάνταλος και Αραβίδης δεν κατάφεραν να κάνουν το 1-3 για την Ενωση, η οποία -με τον Αλμέιδα αντί του Χριστοδουλόπουλου από το 52′- θα μπορούσε και στα επόμενα λεπτά να κλειδώσει το τρίποντο, απειλώντας και στο 61′ με τον Πλατέλλα που πήγε για το χατ-τρικ βλέποντας εκτός θέσης τον Καβουσάκη αλλά αστόχησε. Ο Αγγελος Αναστασιάδης άρχισε τις αλλαγές, ο Κετσπάγια ακολούθησε με την είσοδο του Λαμπρόπουλου αντί του Πλατέλλα και στο 72′ η αριθμητική ισορροπία άλλαξε…

Ο Γκάλο είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα για ένα φάουλ στο κέντρο, η ΑΕΚ έμεινε με 10 παίκτες και κάπως έτσι γύρισε πίσω για να κρατήσει το σκορ. Για να συμβεί αυτό, απέναντι σε μια Λάρισα που ανέβηκε και πίεσε, χρειάστηκε η μεγάλη επέμβαση του Ανέστη -με το ένα χέρι- στο σουτ του Ουρτάδο στο 80′, με τον Κετσπάγια να βάζει τον Μπακάκη αντί του Αραβίδη, να γυρνάει το σύστημα σε 4-4-1 και να κλειδώνει το σημαντικό, βαθμολογικά και ψυχολογικά, τρίποντο για την ΑΕΚ. Δευτερόλεπτα μετά την λήξη, όμως, η Ενωση έχασε για το επόμενο ματς τον Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον Κομίνη για μια αψιμαχία με τον Γιοβάνοβιτς, που επίσης πήρε κίτρινη…

Man of the match: Βαγγέλης Πλατέλλας εύκολα! Μπήκε στην 11άδα, έβαλε τα δύο γκολ της Ενωσης και καθάρισε σε ένα ματς που ήταν δύσκολο και πολύ σημαντικό για την ομάδα του.

Αδύναμος κρίκος: Ο Γκάλο… Δεν υπήρχε κανένας λόγος να κάνει φάουλ για δεύτερη κάρτα στο χώρο του κέντρου, αφήνοντας την ΑΕΚ με 10 παίκτες για 20 λεπτά.

Στο ύψος του: Ο Αραβίδης επανεμφανίστηκε στο αρχικό σχήμα της Ενωσης και ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντα του, παίζοντας και στα άκρα όταν χρειάστηκε. Αν έβαζε και το γκολ στην ευκαιρία του 48′ θα ήταν όλα τέλεια.

Η γκάφα: Την έκανε ο Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος κατάφερε να αποβληθεί… μετά το τέλος του ματς. Απαράδεκτο για την εμπειρία του, αφήνοντας έτσι την ΑΕΚ χωρίς εξτρέμ για το επόμενο ματς αφού είναι εκτός και οι Πατίτο και Βάργκας.

Το στραγάλι: Αψογος ο Κομίνης. Αν εξαιρέσουμε μια αγκωνιά που δέχθηκε ο Μάνταλος και δεν υπέδειξε κάτι επειδή μάλλον δεν το είδε, ήταν σωστός σε όλες τις αποφάσεις του.

Το ταμείο του Gazzetta: Ματς ύψιστης σημασίας για την ΑΕΚ, η οποία ήταν υποχρεωμένη πάρει τη νίκη και το έκανε. Πολύ σημαντικό αυτό βαθμολογικά και ψυχολογικά. Η Ενωση έμεινε στο -2 από την κορυφή έχοντας ήδη βγάλει -δυστυχώς για την ίδια με ήττα- το Καραϊσκάκη, πέρασε από μια έδρα στην οποία ο Ολυμπιακός έχασε, θα μπορέσει να ηρεμήσει και συνεχίζει τη δουλειά για τη συνέχεια.

Λάρισα (Αγγελος Αναστασιάδης): Καβουσάκης, Γιοβάνοβιτς, Φάρκας, Γκόλιας, Ρέντζας, Κόντορ, Αναστασόπουλος (64′ Ουρτάδο), Φατιόν (56′ Ντέλετιτς), Ναζλίδης, Ντοντό, Αβραάμ.

ΑΕΚ (Τιμούρ Κετσπάγια): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Γιόχανσον, Μάνταλος, Μπακασέτας, Πλατέλλας (69′ Λαμπρόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (52′ Αλμέιδα), Αραβίδης (87′ Μπακάκης).

gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ