Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το σχέδιο Kυριάκου για διεύρυνση της ΝΔ

«Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι», λέει ο λαός και κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση στη ΝΔ με τις μεταγραφές στελεχών, ακόμα και βουλευτών, που «ψήνονται» από άλλα κόμματα.

Στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις, οι επαφές και οι συναντήσεις έχουν αυξηθεί, αφού ολοένα και περισσότερα στελέχη, εκτός ΝΔ, επιθυμούν να προσχωρήσουν στο κόμμα. Βέβαια, σε αυτή την κατεύθυνση, εκτός των άλλων, οδηγεί και η δημοσκοπική πρωτιά που καταγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που οι βουλευτές, νυν και πρώην, έχουν πάντα το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θέλουν να εκλεγούν. Θυμηθείτε τι γινόταν στην εξώπορτα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαφαινόταν η κατάληψη της εξουσίας από την Αριστερά…

Ουσιαστικά, στο «στόχαστρο» της οδού Πειραιώς είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας, του Ποταμιού, αλλά και της Δράσης. Άλλωστε, οι… χαμηλές πτήσεις που καταγράφει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, η αποτυχία του εγχειρήματος της ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς αλλά και οι κάθε είδους μεταρρυθμιστές που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από άλλους χώρους διευκολύνουν τη συνεργασία στελεχών, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά, με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εντείνονται οι συζητήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται και οι συζητήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ με κάθε ευκαιρία εκθειάζει το έργο της στο υπουργείο Παιδείας, με τους καλά μυημένους να επιμένουν πως η πρώην υπουργός θα υποστηρίξει το τότε νομοθέτημά της από κυβερνητική θέση. Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι και αυτό του πρώην υπουργού, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος «τελεί» εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προσχώρηση ήταν αυτή του Γιάννη Καλλιάνου πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων συναντήθηκε με τον σύμβουλο στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικάκο, και σε λίγα λεπτά έδωσαν τα χέρια, ενώ θα κατέβει στη Β΄ Πειραιά.

Η πρόσφατη διαγραφή του Ιάσωνος Φωτήλα από την ΚΟ του Ποταμιού «φούντωσε» για τα καλά τη συζήτηση για τη μετακόμισή του στη ΝΔ. Άλλωστε ο ίδιος ο δήλωσε ότι «θα στηρίξω τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ανεξάρτητα από την ένταξή μου ή όχι στο κόμμα», ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν για προσχώρησή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι ο Ιάσων Φωτήλας τις τελευταίες μέρες είχε επαφές με «γαλάζια» κομματικά στελέχη στην Αχαΐα, ενώ έχει επικοινωνία και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. Για πολλούς, η ανακοίνωση ένταξης του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή στη ΝΔ δεν θα αργήσει, με την οδό Πειραιώς να υποστηρίζει ότι «οι πόρτες τους κόμματος είναι ανοιχτές, αλλά όχι αφύλακτες…».

Αντιδρούν Κατσανιώτης – Τσιγκρής

Πάντως, στο ενδιάμεσο θα πρέπει να καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις στελεχών στην Αχαΐα, όπως του πολιτευτή Άγγελου Τσιγκρή, ενώ εκεί εκλέγεται και ο «σαμαρικός» Ανδρέας Κατσανιώτης, που –όπως όλα δείχνουν– θα αποκτήσει ακόμα έναν αντίπαλο στις «γαλάζιες» λίστες, τον Ιάσων Φωτήλα, με τον οποίο έχουν κοινές «δεξαμενές» ψηφοφόρων.

Από την άλλη, στη Λακωνία, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δεν έκρυψε από την αρχή πως σε ένα ενδεχόμενο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να απαντήσει θετικά. Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει επαφές με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί και εναλλακτικές λύσεις, ακόμα και «μετακόμισή» του σε άλλη περιφέρεια, στη Β΄ Αθηνών, λόγω «γαλάζιων» αντιδράσεων στη Λακωνία. Στον νομό εκλέγεται ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης, ενώ αναμένεται να κατέβουν η πρώην βουλευτής, Φεβρωνία Πατριανάκου, και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιάννης Κουλιζάκος.

Οι πληροφορίες λένε όμως πως θα υπάρξει λύση με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο και την κατάλληλη στιγμή θα προσχωρήσει στη ΝΔ, ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι ο ίδιος, όπως και ο Χάρης Θεοχάρης, συναντήθηκαν, έστω και για λίγα λεπτά, στα μέσα καλοκαιριού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Τι θα γίνει με τον Θεοχάρη

Ακόμα μία περίπτωση είναι, βέβαια, και αυτή του πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη. Άλλωστε, ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα αποπέμφθηκε από το κόμμα που ίδρυσε, με τα στελέχη της Δημοκρατικής Ευθύνης να είναι ιδιαίτερα καυστικά. «Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επόμενες αναζητήσεις του και τον ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συμμετοχή του. Η Δημοκρατική Ευθύνη δεν θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα Θεοχάρη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο Χάρης Θεοχάρης μέχρι το 2014 ήταν γενικός γραμματέας Εσόδων στην κυβέρνηση Σαμαρά και μετά την αποπομπή του προσχώρησε στο Ποτάμι. Εκλέχθηκε βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, ενώ μέσα στο 2016 αποχώρησε από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ιδρύοντας τη Δημοκρατική Ευθύνη. Η ξαφνική, όμως, αυτή έξοδος από το κόμμα του για πολλούς σηματοδοτεί τη συνεργασία του με τη ΝΔ στο άμεσο μέλλον.

Αντιγόνη Λυμπεράκη και Κυριάκος Χαρακίδης

Από το Ποτάμι, ακόμα ένα στέλεχος που μπορεί να κατέβει στη Β΄ Αθηνών είναι και η Αντιγόνη Λυμπεράκη. Η πρώην βουλευτής, που συνδέεται και συγγενικά με την οικογένεια Μητσοτάκη, το τελευταίο διάστημα ουσιαστικά έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και βρίσκεται πιο κοντά στη μεταρρυθμιστική ΝΔ. Ακόμα ένας πρώην βουλευτής, ο Κυριάκος Χαρακίδης, φαίνεται πως είναι σε επαφή με το Μοσχάτο.

Ο ίδιος αποχώρησε από το Ποτάμι, αφήνοντας αιχμές για τον Στ. Θεοδωράκη, ενώ έχει ενεργό παρουσία στα κοινά της Δράμας. Και άλλα, όμως, πρώην στελέχη του Ποταμιού, που έχουν ήδη προσχωρήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρώτο καιρό της προεδρίας του Κυρ. Μητσοτάκη, αναμένεται να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια. Μεταξύ άλλων, ο Ιάκωβος Θεοδόσης και ο Νίκος Ρίζος στην Πέλλα, ο Γιώργος Βλαχογιάννης στην Πρέβεζα, ο Πασχάλης Βλάχος στη Β΄ Αθηνών και ο Θεοφάνης Ουγγρίνης με τη Βασιλική Τερκενλή στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Σκυλακάκης και Αβραντίνης

Βέβαια, από το «παζλ» των συνεργασιών δεν λείπει και η Δράση του Θόδωρου Σκυλακάκη και του Τάσου Αβραντίνη. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη τόσο στο συνέδριο του κόμματος όσο και στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Δράσης

Και με στελέχη του Καμμένου

Πάντως, η οδός Πειραιώς είναι σε επικοινωνία και με πρώην στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και, όπως ενημερώνεται το «Π», έχει γίνει ήδη επαφή με πρώην βουλευτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες ένταξης περιφερειακών στελεχών. Ανεξάρτητα με το ποιοι θα ενταχθούν ή όχι στις «γαλάζιες» λίστες, πολλοί από αυτούς που βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Μοσχάτο μπορεί να μην έχουν θετικό αποτέλεσμα λόγω και των έντονων αντιδράσεων, αλλά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε κυβερνητικές θέσεις. Στο ενδιάμεσο βέβαια, λίγο πριν από τις εκλογές, θα έχουν βγει με δημόσιες δηλώσεις τους και παρεμβάσεις να στηρίξουν την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε, εκτός των άλλων η Πειραιώς είναι σε επαφή με εκπροσώπους επιστημονικών συλλόγων και αυτοδιοικητικούς, ενώ ήδη πολλοί σπεύδουν να εγγραφούν στο μητρώο στελεχών της ΝΔ με προφανή σκοπό τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια ή μετέπειτα την αξιοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση, με αυτές τις μεταγραφές, όποτε και αν ανακοινωθούν, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει υπηρετήσει πιστά τον διπλό σχεδιασμό τον οποίο έχει ξεκινήσει, από την εσωκομματική διαδικασία ακόμα. Αφού πέρα από τη διεύρυνση που εξυπηρετείται, ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει και σε μεγάλη ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, με τελικό στόχο τη διευρυμένη νίκη και τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο της νέας ΚΟ.

paraskhnio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ