Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ΤΕΙ κατηγορούν την αν. υπουργό για αλλαγή στάσης

Αρνητικό είναι το κλίμα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στα ΤΕΙ, καθώς οι ηγεσίες των ιδρυμάτων καταλογίζουν στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, αλλαγή στάσης ως προς τα πάγια αιτήματά τους.

Ειδικότερα, τα αιτήματα των ΤΕΙ είναι να θεσμοθετηθούν, πρώτον, η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών από τα τμήματα των ΤΕΙ που έχουν αξιολογηθεί και πληρούν τους ακαδημαϊκούς όρους και, δεύτερον, η μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Η Γραμματεία Συνόδου Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για πρόσφατη συνάντηση με την κ. Αναγνωστοπούλου, αναφέρει ότι η αναπληρώτρια υπουργός εξέφρασε προβληματισμούς για τη θέση των ΤΕΙ στον λεγόμενο ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πρόεδροι κάνουν λόγο για αρνητική εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι η κ. Αναγνωστοπούλου άλλαξε στάση σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις της που ευνοούσαν τα αιτήματα των ΤΕΙ. «Η θέση των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση είναι δεδομένη και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αναθεώρησης», τονίζουν.

Ουσιαστικά, πίσω από τους «προβληματισμούς» που συνιστούν «αρνητική εξέλιξη», όπως είναι οι όροι της ανακοίνωσης, κρύβεται η άρνηση της κ. Αναγνωστοπούλου να ικανοποιήσει τα δύο αιτήματα των ΤΕΙ.

Ομως, οι ηγεσίες των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, «δεν έχουν αντίρρηση για μία εκ των κάτω διαβούλευση για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης», όπως λέει η Γραμματεία, «αλλά με ίσους όρους που θα πληρωθούν με την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων».

Για το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλης Μπρατάκος ανέφερε στην «Κ» ότι τα ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ με ίδια κριτήρια και διαδικασία όπως τα πανεπιστήμια, και άρα με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα τμήματα ΤΕΙ να δίνουν διδακτορικά.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ