Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το φαινόμενο Κατρούγκαλος…

Ξεκίνησα να γράφω ένα διαφορετικό κείμενο έχοντας ανοιχτή την τηλεόραση. Αυτή φταίει που οι λέξεις πήραν μια διαφορετική τροπή. Ο Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε σε εκπομπή να ξανα-λέει πως είναι κομμουνιστής. Ξεκίνησε από τα 15 χρόνια του, είπε και παραμένει ως σήμερα. Στο ρεπορτάζ μάλιστα, έλεγε πως διαβάζει βιβλία του Ζίζεκ και διάφορα άλλα κατά του φιλελευθερισμού. Το φαινόμενο Κατρούγκαλος, πρέπει μελετηθεί λίγο περισσότερο. Ενδέχεται αυτά που λέει, να τα πιστεύει !

Ειδικά αυτό το τελευταίο, το ενισχύουν οι κατά καιρούς δηλώσεις του, τις οποίες κάνει με μια απόλυτη βεβαιότητα. Μοιάζει να τα πιστεύει όσα λέει, έχει μια σιγουριά παρ ότι η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Σαν να κινείται σ’ έναν παράλληλο κόσμο. Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις λέει στις πολυάριθμες συνεντεύξεις του. Οι συνάξεις μειώνονται, αλλά αυτός επιμένει και καταγγέλλει όσους υποστηρίζουν το αντίθετο για μαύρη προπαγάνδα. Οι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα χρήματα, αλλά και στην επόμενη συνέντευξή του ο Κατρούγκαλος θα το διαψεύσει.

Ο Κατρουγκάλος καταργεί το ΕΚΑΣ που προβλέπεται από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση στην οποία μετέχει, αλλά μ’ ένα απόλυτα φυσιολογικό ύφος δηλώνει στις δημόσιες συνεντεύξεις του ότι αυτό συνέβη και με τις ψήφους της Ν.Δ., Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού (εννοώντας ότι ψηφίσαν το μνημόνιο), επιχειρώντας να επιμερίσει τις ευθύνες. Αλλά ακόμα και αυτή την κατάργηση σε χιλιάδες συνταξιούχους, την συνοδεύει με υποσχέσεις για ισοδύναμες παροχές οι οποίες ποτέ δεν έρχονται.

Ένας από τους ισχυρισμούς Κατρούγκαλου είναι πως το ΕΚΑΣ αντικαθίσταται από την εθνική σύνταξη, τα 384 ευρώ της οποία τα χαρακτηρίζει αξιοπρεπές ποσό. Ωστόσο η εθνική ή βασική σύνταξη έχει καθιερωθεί από το 2015 (φιλοδώρημα την χαρακτήριζε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ) και ήταν μεγαλύτερη από την σημερινή.

Ο φιλελευθερισμός τον οποίο υποτίθεται ότι μάχεται ο Κατρούγκαλος, έχει σαν μια από τις κεντρικές ιδέες του τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Στον χρόνο που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έχουν γίνει πολλαπλάσιες ιδιωτικοποιήσεις απ’ όσες στα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση το υπερταμείο όπου έχουν μεταφερθεί σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του Δημοσίου. Κι όμως, ο Κατρούγκαλος δηλώνει κομμουνιστής η κεντρική ιδέα του οποίου είναι οι κρατικοποιήσεις.

Η τελευταία φορά που δήλωσε δημόσια πως είναι κομμουνιστής, ήταν τον περασμένο Μάρτιο στο επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών (τα μέλη του οποίου υποφέρουν με την πολιτική του). Τα γέλια των παριστάμενων, δεν τον πτόησαν. Συνέχισε να μιλάει για το σκληρό μνημόνιο των δανειστών και την δική τους (της κυβέρνησης) πολιτική που βρίσκεται σε αντιδιαστολή με το μνημόνιο ! Ο Κατρούγκαλος υλοποιεί ένα σκληρό μνημόνιο αλλά ισχυρίζεται ότι ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική.

Η δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ ν ανταποκριθεί στις μεγάλες υποσχέσεις του (όχι αυτές των εκλογών του Ιανουαρίου, αλλά αυτών του περασμένου Σεπτεμβρίου), είναι εμφανής και λογική. Πρωθυπουργός και υπουργοί σκαρφίζονται απίστευτες δικαιολογίες για να διατηρήσουν μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Ο Κατρούγκαλος, τους ξεπερνά, όχι μόνο υπεραπιζόμενος την κυβέρνηση αλλά και τον εαυτό του. Η λέξη υπερβολή, είναι φτωχή για περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται πολιτικά. Γι αυτό αναρωτιέμαι, αν αυτά που ισχυρίζεται τα πιστεύει…

Γιάννης Παντελάκης
liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ