Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εκλογικός σχεδιασμός και ψηφοδέλτια στη Ν.Δ.

Αν και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να έχει στραμμένη την προσοχή του στην «πολιτική μονομαχία» με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, στο γαλάζιο παρασκήνιο παρατηρείται κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα. Από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, με στόχο να βρεθεί το «κλειδί» που θα μετατρέψει το στατιστικό προβάδισμα σε καθαρή και ευρεία εντολή, και τις πληθυσμιακές ομάδες – στόχους της Ν.Δ μέχρι το πρόγραμμα του κόμματος και τα ψηφοδέλτια στο Επικρατείας και τις περιφέρειες, όλα βρίσκονται ανοικτά στο τραπέζι του κ. Μητσοτάκη και των επιτελών του, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει, κατ’ αρχάς, να κεφαλαιοποιήσει τη δική του θετική παρουσία από τη ΔΕΘ και έπειτα και, κυρίως, να προσεγγίσει ομάδες πολιτών που εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικές. Οι υψηλοί τόνοι Μητσοτάκη στην πρόσφατη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή για τη διαφθορά, ναι μεν ξένισαν κάποιους, πλην, όμως, φαίνεται ότι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα σε περισσότερους ότι ο «αστός Μητσοτάκης μπορεί να επιδείξει πυγμή και “τσαμπουκά” όταν χρειαστεί». Υπό την έννοια αυτή, το σκληρό ροκ είναι χρήσιμο προκειμένου να οριοθετηθεί σαφώς η γαλάζια βάση αλλά και να γοητευθούν ψηφοφόροι της παραδοσιακής Δεξιάς. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν τα στελέχη της Πειραιώς, ο δρόμος που απομένει είναι μακρύς. Νέοι και γυναίκες (οι πρώτοι είχαν ψηφίσει συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν), μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (στους οποίους, επίσης, η Ν.Δ. συνετρίβη) και αγρότες μπαίνουν στο επίκεντρο της γαλάζιας καμπάνιας.

Παράλληλα, οι χειρισμοί της κυβέρνησης με τις μειώσεις εισοδημάτων, έμμεσα λόγω φόρων και άμεσα π.χ. στις συντάξεις, αλλά και με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας συνιστούν πολιτικά επιχειρήματα που θα βρεθούν, εφεξής, στη φαρέτρα Μητσοτάκη με στόχο τον επαναπατρισμό των μη προνομιούχων στην «λαϊκή» Ν.Δ. Οπως σημειώνει, σταθερά, ο στενότερος πλέον συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, «η νίκη της Ν.Δ. θα έρθει από τις λαϊκές γειτονιές» κι αυτός είναι εφεξής ο στόχος. Η Ν.Δ., ωστόσο, επιδιώκει να «κλειδώσει» και γεωγραφικές περιφέρειες, ικανές να της δώσουν τη νίκη. Κατά πληροφορίες, στον σχεδιασμό της περιλαμβάνεται «απόβαση» του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη, στις αρχές Νοεμβρίου, με στόχο να επισκεφθεί το σύνολο των νομών με προφανή στόχο να «κλειδώσει» για πρώτη φορά υπέρ της Ν.Δ. το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Ο όλος σχεδιασμός του κόμματος είναι, επί της ουσίας, εκλογικός, κάτι που αναπόδραστα ανοίγει και θέμα ψηφοδελτίων. Η διεύρυνση, την οποία εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης, θα συνεχιστεί, κυρίως με επιλογές που θα σηματοδοτούν άνοιγμα σε άλλους χώρους χωρίς, παράλληλα, να ανοίγουν εσωκομματικές πληγές. Μετά την προσχώρηση Καλλιάνου, πληροφορίες κάνουν λόγο για προοπτική προσχώρησης και εν ενεργεία βουλευτών. Το όνομα του βουλευτή Λακωνίας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, φέρεται να έχει κλειδώσει. Η ίδια πληροφόρηση υπάρχει και για έναν ακόμη εν ενεργεία βουλευτή του Ποταμιού. Την ίδια ώρα αρκετοί εκ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι δρομολογούν την υποψηφιότητά τους. Για παράδειγμα, ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα και ο κ. Κώστας Κυρανάκης στη Β΄ Αθήνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ