Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φίλης: Η συζήτηση για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας έχει ήδη αρχίσει

Η συζήτηση για το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας έχει ξεκινήσει δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας «βήματα θα κάνουμε και θα τα συζητήσουμε με συναίνεση». Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Φίλης είπε επίσης ότι οι υπουργοί που είχαν τεθεί στο στόχαστρο από μνημονιακά κέντρα επιδοκιμάστηκαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέδωσε τη δημοφιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις αλλαγές που έχουν τελεστεί και τις θετικές κρίσεις που απολαμβάνει το υπουργείο Παιδείας για την ετοιμότητα του στο άνοιγμα των σχολείων, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και για τις αλλαγές στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.

Σχολιάζοντας τη δεύτερη θέση που έλαβε σε ψήφους στην Κ.Ε. ο ίδιος αλλά και άλλοι υπουργοί σημείωσε ότι αυτό εξέφρασε «την αντίσταση του κόσμου της Αριστεράς» στην επίθεση «δολοφονίας χαρακτήρων».

Αναφορικά με τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ο κ. Φίλης τόνισε ότι «δεν βιαζόμαστε» στο θέμα αυτό, καθώς στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του Λυκείου, με ποιο τρόπο, δηλαδή θα αναδειχθεί το περιεχόμενο του.

Αλλαγές θα υπάρξουν από τη νέα χρονιά στο Λύκειο οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Τόνισε όμως ότι σε αυτό το θέμα, όπως και στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, οι οποίες και θα αναζητηθούν. «Το σημερινό σχολείο δεν μας καλύπτει» χρειάζονται επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, αλλαγές στα βιβλία και πολλές ακόμα παρεμβάσεις. Σημαντικό ωστόσο είναι ότι από φέτος η ενισχυτική διδασκαλία θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο.

«Έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους» δήλωσε επίσης, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να καθοριστούν τα συγκεκριμένα βήματα που θα συντελεστεί.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το περιστατικό στην Κω «μεμονωμένο» υπογραμμίζοντας ότι τα φαινόμενα μπούλινγκ που παρατηρούνται στη σχολική κοινότητα, κατά καιρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν δεν έχουν τη διάσταση που δίνονται από τα ΜΜΕ, ωστόσο είναι φαινόμενα που ενισχύονται στον καιρό της κρίσης, ενώ συχνά είναι αποτέλεσμα υπόρρητων ρατσιστικών συμπεριφορών. Το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει 1.000 προσλήψεις ψυχολόγων που θα γίνουν, ως το τέλος του μήνα. Παράλληλα έχουν ήδη γίνει επιστημονικά σεμινάρια σε περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ