Δημόσια συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη , Θάνου Τζήμερου θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλίμου.
Ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά θα συζητήσει με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ με θέμα "Ισλαμικό τέμενος και σχέσεις Κράτους - Εκκλησιών"

Ο Θάνος Τζήμερος έγραψε σχετικά στην προσωπική του σελίδα:


Προτιμήσαμε η συζήτηση να γίνει εκτός καναλιών για να έχει την έκταση που χρειάζεται, χωρίς ενδιάμεσες… διαφημίσεις, και με συμμετοχή κοινού. Θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε διεύθυνση που θα ανακοινωθεί εδώ και από τη “Δημιουργία, ξανά!». Θα είναι, χωρίς υπερβολή, η πρώτη πολιτική συζήτηση της τελευταίας 7ετίας, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι οι πολιτικές συζητήσεις. Δηλαδή:

α. Συζήτηση. Η συζήτηση (συν+ζητώ) είναι αναζήτηση από κοινού. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες, μολονότι έχουν τις απόψεις τους, αναγνωρίζουν ότι δεν κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και είναι ανοιχτοί στο να αντιληφθούν ότι ο άλλος μπορεί να έχει φωτίσει καλύτερα το θέμα από κάποια οπτική γωνία, την οποία ενδεχομένως να υιοθετήσουν. Τα μόνα “όπλα” τους είναι επιχειρήματα και η “βάση εκτόξευσης” ο ορθός λόγος. Συζητήσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν υπάρχουν. Υπάρχουν debates με μονομάχους που απευθύνονται όχι στον συνομιλητή αλλά στο τηλεοπτικό κοινό, με νικητές και ηττημένους - όχι στην ουσία αλλά στις εντυπώσεις.

β. Μονοθεματική. Για να φωτιστεί πολύπλευρα ένα δύσκολο θέμα, χρειάζεσαι 2 ώρες συζήτησης τουλάχιστον. Οι "συζητήσεις" που παρακολουθούμε στα κανάλια είναι πολυθεματικοί διαγωνισμοί ατάκας με μέση διάρκεια θέματος τα 4 λεπτά και διάχυτο το άγχος των συμμετεχόντων να προφτάσουν να ρίξουν ένα φραστικό πυροτέχνημα πριν τους προφτάσει ο άλλος ή τους κόψει ο δημοσιογράφος. Εμείς θα συζητήσουμε επί 2 ώρες (και με ερωτήσεις του κοινού) ΜΟΝΟ για το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων κράτους - εκκλησιών. Όχι γενικά περί θρησκείας. Ούτε για το τι έκανε η Εκκλησία στη χούντα. Η κεντρική ερώτηση είναι η εξής: με “πρώτο πλάνο” το ισλαμικό τέμενος, ένα σύγχρονο δυτικό κράτος ποια στάση πρέπει να έχει απέναντι στις θρησκείες των πολιτών του; Πού είμαστε, πού θα πρέπει να φτάσουμε, και πώς θα κάνουμε τη διαδρομή.

γ. Χωρίς δημοσιογράφο να "διευθύνει". Το ότι καταντήσαμε να θεωρούμε την παρουσία δημοσιογράφου σε ρόλο πότε διαιτητή, πότε προβοκάτορα και πότε εγκάθετου ως εκ των ων ουκ άνευ σε μια πολιτική συζήτηση σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ως πάγιο χαρακτηριστικό των πολιτικών την ανικανότητά τους να συζητούν μεταξύ τους. Δεν είναι για να χαίρεσαι.

δ. Χωρίς προσυμπεφωνημένους όρους. Η συζήτηση είναι μια τέχνη. Είναι μία κατάκτηση του αστικού πολιτισμού με εσωτερικευμένους κανόνες και fair play την οποία όλα τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να κατέχουν και να εξασκούν. Και να το αποδεικνύουν.

Αν περιμένετε από δύο ανθρώπους που έχουν καταγραφεί στον επικοινωνιακό στίβο ως μαχητικοί, εριστικοί, κ.λπ. κ.λπ. να δώσουν αγώνα λεκτικού μποξ, θα απογοητευθείτε. Η συζήτηση θα είναι από τις πιο ήρεμες που έχετε παρακολουθήσει αλλά από τις πιο πυκνές σε επιχειρήματα και τις πιο δύσκολες σε συμπεράσματα. Καλοδεχούμενα και τα δικά σας, καθώς θα υπάρχει συμμετοχή και του κοινού. Για “ζέσταμα” προσπαθήστε να απαντήσετε στο εξής θεμελιώδες ερώτημα: “Τι είναι θρησκεία;” Νομίζετε είναι εύκολο;

Υ.Γ. Μια και θα είμαστε στον Άλιμο σαββατόβραδο, μετά την κουβέντα θα πιούμε κι ένα τσίπουρο παρά θιν’ αλός. Όσοι διαδικτυακοί φίλοι θέλετε να γνωριστούμε, κοπιάστε.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top