Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τζήμερος εφ όλης της ύλης: Ελπίζω σύντομα Βαρουφάκης, Τσίπρας να κάνουν παρέα στο Δαφνί ή στον Κορυδαλλό.

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε στο Eviaportal.gr ο Πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία, ξανά!» Θάνος Τζήμερος.

Στη συνέντευξη μίλησε μεταξύ άλλων για το εργοστάσιο των Τσιμέντων στη Χαλκίδα, για τις ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια αλλά και για τη δημιουργία μαρίνας στην πόλη της Χαλκίδας, άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε στη «Δημιουργία, ξανά!» και στο προσφυγικό.

«Δημιουργία ξανά!» Μετά το εκπληκτικό 2,2% του 2012, στο 0,53% του 2015. Τι έφταιξε;

Πολλά. Κυρίως η πόλωση που κάνει πολλούς ψηφοφόρους της Δημιουργίας να ψηφίζουν ΝΔ. Μην ξεχνάτε ότι στην Περιφέρεια Αττικής πήραμε 3%. Επίσης, η φυγή των μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό. Χάσαμε δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους αυτά τα 3 χρόνια. Ακόμα, το τσουνάμι λάσπης που δεχθήκαμε από δεξιά και αριστερά, με ταυτόχρονο αποκλεισμό μας από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Έτσι ο κόσμος δεν μαθαίνει ποιοι είμαστε, αλλά βλέπει πώς μας παρουσιάζουν. Και μας παρουσιάζουν αποκρουστικούς.

Γιατί γίνεται αυτό;

Δεν αναρωτιέστε γιατί ένα κόμμα του 0,53%, που θεωρητικά δεν απειλεί κανέναν, δέχεται τέτοιον πόλεμο; Διότι δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Για μας δεν υπάρχουν καλοί μπλε και κακοί κόκκινοι ή αντιστρόφως. Και οι μεν και οι δε βλάπτουν τη χώρα. Αν στην πολιτική δεν μπουν πραγματικοί επαγγελματίες που έχουν ιδρώσει στη ζωή τους, και ξέρουν τι θα πει management, προϋπολογισμός, χρονοδιάγραμμα, ρήτρα, σχέση κόστους- αποτελέσματος, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, όποιο χρώμα κι αν έχουν, θα μας βουλιάζουν όλο και βαθύτερα.

Τελικά σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει η «Δημιουργία, ξανά!»; Με ποιο ή ποια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα νιώθετε ότι είστε πιο κοντά και με ποια πιο μακριά;

Στην Ελλάδα ένας μόνο πολιτικός χώρος υπάρχει: ο πελατειακός κρατισμός, σε όλες τις αποχρώσεις. Το Δημόσιο είναι η ιερή αγελάδα, που προστατεύεται με κάθε τρόπο και οι άλλοι δεν πα’ να πνιγούν! Η “Δημιουργία, ξανά!” είναι μακριά από όλους αυτούς. Αγωνίζεται για μια αξιοκρατική Ελλάδα στην οποία η αμοιβή σου θα είναι ανάλογη της προστιθέμενης αξίας που παράγεις, και στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Πολλή αξία, μεγάλη αμοιβή. Λίγη αξία, μικρή αμοιβή. Καθόλου αξία, καθόλου αμοιβή! Φυσικά το Δημόσιο θα έχει κάθε στιγμή το μέγεθος που χρειάζεται, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι και θα απολύει και θα προσλαμβάνει, ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρσφέρει στον πολίτη. Είμαστε κοντά με πρόσωπα που έχουν τις ίδιες ιδέες και υπάρχουν στη Ν. Δημοκρατία και το Ποτάμι. Κυρίως υπάρχουν εκτός κομματικών δομών.Πάρα πολύ μακριά είμαστε από τους φασίστες του ΚΚΕ, της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Φασίστες;

Ναι, φασίστες και απατεώνες μαζί. Κατέλαβαν την εξουσία λέγοντας τα ψέματα του αιώνα και τώρα που αποκαλύφθηκε η απάτη τους προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν καθεστώς ελέγχοντας τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη. Αν είχαν ίχνος τσίπας και ίχνος δημοκρατικής συνείδησης, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από την εποχή που η τρόικα έγινε “θεσμοί” και το… σκισμένο μνημόνιο ήρθε φρεσκοτυπωμένο. Και να ζητούν από τον πολίτη συγγνώμη γονυπετείς.

Πιστεύετε ότι θα παραιτηθούν;

Με τίποτε. Ζουν το όνειρο της ζωής τους και ξέρουν ότι δεν πρόκειται να το ξαναζήσουν. Πότε, τέτοια παρακμιακά σκουπίδια, θα ξανακούσουν να τους προσφωνούν “κε υπουργέ” και “κε πρωθυπουργικέ σύμβουλε”; Πού θα ξαναβρεί όλος αυτός ο εσμός των άεργων καφενόβιων, των επαναστατών του χαβαλέ, τέτοιο μηνιάτικο; Θα ζήσουν το όνειρο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Βέβαια, θα τους έχουν πάρει με τις πέτρες μέχρι και οι πιο φανατικοί οπαδοί τους.

Και ποιος θα τους διαδεχθεί;

Προφανώς η ΝΔ και ο Κυριάκος.

Θα συμμετείχατε σε κυβέρνησή του;

Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην κυβέρνηση του Σαμαρά το 2012, όταν η Δημιουργία κάλπαζε κι έκοβε ψήφους από τη ΝΔ. Τον ρώτησα αν έχει σκοπό να κάνει βαθειές μεταρρυθμίσεις: αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, απελευθέρωση της αγοράς, αξιολόγηση στο Δημόσιο, κλείσιμο Οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο, απολύσεις των ανίκανων ή των τεμπέληδων, μείωση της φορολογίας και, φυσικά, αν πρόκειται να ξεκαθαρίσει την ΝΔ από το πελατειακό διαπλεκόμενο παρελθόν της. Μου είπε ότι το θέλει αλλά δεν μπορεί. Το ίδιο θα ρωτούσα και τον Κυριάκο. Αν έχει σκοπό να αλλάξει την Ελλάδα, θα πρέπει να συγκρουσθεί με πολλούς και πολλά – και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Αν θέλει να το κάνει, ευχαρίστως να τον βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αν όχι, λυπάμαι αλλά θα καταρρεύσει κι αυτός σαν τον Σαμαρά.

Τελικά το μνημόνιο έφερε την κρίση ή η κρίση το μνημόνιο; Γιατί μετά από 6 χρόνια δοκιμασιών δεν έχουμε καταλήξει σαν χώρα στο τι φταίει ώστε να το διορθώσουμε;

Μα είναι δυνατόν να ρωτάμε τέτοια πράγματα; Τι είναι το μνημόνιο; Δανειακή σύμβαση! Γιατί υπογράψαμε με την Ε.Ε και το ΔΝΤ σύμβαση; Γιατί το χρέος μας είχε φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη που κανένας δεν μας δάνειζε πια και θα χρεοκοπούσαμε σε μερικές μέρες. Την τελευταία φορά που δανειστήκαμε από τις αγορές (2/2/2010) το κάναμε με επιτόκιο 6,10% και σήμερα από τον ESM δανειζόμαστε με 0,39%! Την κρίση την φέραμε εμείς, δανειζόμενοι επί 40 χρόνια και καταναλώνοντας ασυλλόγιστα. Ευτυχώς που μας δάνεισαν οι εταίροι γιατί τώρα θα ψάχναμε στα σκουπίδια… των Βουλγάρων.

Προσφυγικό, πώς θα έπρεπε να το χειριστεί η Ελλάδα και πώς η Ευρώπη;

Με ένα μόνο κριτήριο: δεν μας ενδιαφέρει αν είσαι πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης. Μας ενδιαφέρει αν θες να έρθεις στην Ευρώπη γιατί ενθουσιάζεσαι από τις αρχές και τις αξίες της. Αν θες να ζήσει η οικογένειά σου στην Ευρώπη για να μορφωθεί και να αισθάνονται οι κόρες σου ισότιμες με τους γιους σου. Αν λαχταράς να απελευθερωθείς κι εσύ και η γυναίκα σου από τον φασισμό της θρησκευτικής αστυνομίας και την απειλή του λιθοβολισμού. Αν έρχεσαι, δηλαδή, για να γίνεις σαν κι εμάς. Τότε είσαι ευπρόσδεκτος και θα βγάλουμε και τη μπουκιά από το στόμα μας για να σου δώσουμε. Αν όμως έρχεσαι για να επιβάλεις στην Ευρώπη τον σκοταδισμό σου, τον θρησκευτικό σου Μεσαίωνα, λυπούμαστε, οι πόρτες είναι κλειστές. Ερμητικά. Κι αν ήδη έχεις μπει, θα φύγεις. Με το πρόσχημα του ανθρωπισμού δεν θα γίνει η Ευρώπη ισλαμική θεοκρατία. Ο διαχωρισμός των μεν από τους δε γίνεται εύκολα, αν θέλουμε να τον κάνουμε, όπως έχω αναφέρει σε σειρά σχετικών άρθρων.

Ομαδικές Απολύσεις και Εργασιακά Δικαιώματα. Στην Εύβοια η Lafarge αποφάσισε εδώ και χρόνια το κλείσιμο της μονάδας των Τσιμέντων Χαλκίδας και προχωρά σε τμηματικές απολύσεις του προσωπικού που υπάρχει σε ένα κλειστό εργοστάσιο με τους εργαζόμενους και την εταιρεία να βρίσκονται στα δικαστήρια ζητώντας επαναπρόσληψη και λειτουργία του εργοστασίου.

Η μόνη εξασφάλιση σε έναν εργαζόμενο είναι να έχει κέρδη η εταιρεία του για να μπορεί να τον πληρώνει. Εταιρεία που δεν έχει κέρδη, κλείνει. Δεν διατηρείται στη ζωή με νόμους. Αν δεν είσαι ελεύθερος να απολύσεις όταν έχεις κάμψη δεν θα προσλάβεις όταν έχεις άνοδο. Ο τελευταίος που θέλει μια απόλυση είναι ο επιχειρηματίας. Αλλά αν ο τζίρος του ήταν 50.000.000 ευρώ και είχε 100 εργαζόμενους, τώρα που πήγε στις 500.000 ευρώ, μπορεί να έχει τους ίδιους; Με τι λεφτά θα τους πληρώνει; Με το δήθεν δίχτυ ασφαλείας στα εργασιακά, η ανεργία είναι στα ύψη και οι εταιρείες φεύγουν. Τι άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε ότι δεν λειτουργεί;

Πώς μπορεί ένα εργοστάσιο (Τσιμέντα Χαλκίδας) με την πρώτη ύλη δίπλα του, άμεση πρόσβαση σε θάλασσα και σιδηροδρομικό σταθμό και μόλις μερικά χιλιόμετρα από την Αττική να κρίνεται μη βιώσιμο;

Εσείς τι λέτε: να είναι βιώσιμο και να το κλείνουν επειδή είναι μαζοχιστές; Δεν είναι βιώσιμο διότι δεν έχει πελάτες! Να παράγει τσιμέντο, να χτιστεί τι; Ο ΕΝΦΙΑ τσάκισε την οικοδομή και παρέσυρε στον θάνατο καμιά 200ριά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Μπορεί το εργοστάσιο να έχει την πρώτη ύλη δίπλα του, αλλά δίπλα του έχει επίσης καφκική γραφειοκρατία, ληστρική φορολογία, πανάκριβη ενέργεια και συγκοινωνίες, κλειστά σύνορα μέχρι προχθές (τα ξεχάσαμε;) και μία κυβέρνηση ιδεοληπτικών σταλινικών που αντιμετωπίζουν τη βιομηχανία ως ταξικό εχθρό που θέλουν να εξοντώσουν.

Η Εύβοια έχει προταθεί από διεθνή περιοδικά ως ιδανικός προορισμός για ιστιοπολοΐα, παρόλα αυτά δεν έχει ούτε μία μαρίνα. Σε προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για χωροθέτηση στη Χαλκίδα οι αντιδράσεις των κατοίκων σταμάτησαν το έργο.

Και το Αιγαίο και το Ιόνιο θα μπορούσαν να γίνουν το κέντρο του διεθνούς θαλάσσιου τουρισμού. Το Αιγαίο ειδικά είναι ο παγκόσμιος παράδεισος για την ιστιοπλοΐα. Είμαι ιστιοπλόος και το ξέρω. Όμως ο κρατισμός, που λέγαμε στην αρχή, κρατάει και την Εύβοια και ολόκληρη τη χώρα καθηλωμένη στην υπανάπτυξη. Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο, μέχρι και η Αλβανία φτιάχνουν χιλιάδες υπερσύγχρονες μαρίνες και εμείς έχουμε 33 όλες κι όλες, τις περισσότερες σε άθλια κατάσταση. Οι αντιδράσεις που λέτε δεν είναι ακριβώς “των κατοίκων”. Μια μαρίνα είναι ευλογία για την τοπική οικονομία. Οι αντιδράσεις είναι κάποιων επαγγελματιών του “ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ” κομισάριων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν αριστερών, δήθεν οικολόγων, στην πραγματικότητα όμως δολιοφθορέων κάθε προσπάθειας ανάπτυξης. Τους βοηθάει βέβαια και ένα παρανοϊκό νομικό πλαίσιο, αριστερίστικης έμπνευσης, που δίνει το δικαίωμα σε κάθε σαλταρισμένο να κάνει προσφυγές και να σου μπλοκάρει τις εργασίες για χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.

Οι ίδιες αντιδράσεις υπάρχουν και για τις ανεμογεννήτριες στην Ν. Εύβοια. Γιατί πιστεύετε ότι όλα βαλτώνουν στην Ελλάδα;

Λόγω πολλών πραγμάτων: ελλιπούς παιδείας, ελλιπούς ενημέρωσης, αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, αλλοπρόσαλλου και αντιφατικού νομικού πλαισίου, τοπικών πολιτικών συμφερόντων, συντεχνιακών πιέσεων και κομματικής εκμετάλλευσης των πάντων, που αντιστρέφει τις έννοιες. Φανταστείτε ότι για τις ανεμογεννήτριες, την κατ’ εξοχήν οικολογική πηγή ενέργειας, αντιδρούν οι οικολόγοι! Σε ένα σοβαρό κράτος ο πολίτης θα ήξερε ότι μια απόφαση που παίρνεται κι αφορά στον τόπο του είναι προς όφελός του. Θα ήξερε βέβαια ότι άπαξ και έχει παρθεί η απόφαση, κάθε βίαιη αντίδραση θα αντιμετωπιζόταν όπως προβλέπει ο νόμος: σύλληψη και δικαστήριο.

Κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, παράνομη στάθμευση, τακτοποίηση αυθαιρέτων, νομιμοποίηση πλαστών πτυχίων, τελικά «ανήκομεν εις την Δύσιν»;

Ανήκουμε εκεί που μας τοποθετεί το θεσμικό μας πλαίσιο. Αν το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας το μετέφερες στο Λουξεμβούργο, σε δύο γενιές το πολύ θα γινόντουσαν κι εκείνοι Ελληνάρες. Όταν ο Έλληνας βρεθεί σε πλαίσιο αξιοκρατίας και ευκαιριών, μεγαλουργεί. Κάνουμε ό,τι μας καπνίσει, όχι επειδή είναι έτσι το DNA μας, αλλά επειδή η υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά προϋποθέτει οργανωμένο κράτος που σέβεται τον πολίτη και του δίνει εναλλακτικές επιλογές. Στη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να γλυτώσεις τον γερανό αν παρκάρεις παράνομα, αλλά δεν υπάρχει και περίπτωση να ψάχνεις και να μην βρίσκεις νόμιμη θέση –χωρίς καθόλου ή με ελάχιστη πληρωμή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρο για τη σωστή κοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρεί την αντικοινωνική.

Πείτε μας με δυο κουβέντες τη γνώμη σας για…

…Ελληνική Δικαιοσύνη

Μπα; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; («Τσιράκι» της εκτελεστικής εξουσίας, που νομίζει ότι είμαστε όλοι τυφλοί. Τόσο αργή, που αυτοκαταργείται.)

…Κώστα Καραμανλή

Το εθνικό κεφάλαλο! Πότε Βούδας, πότε Ιούδας. Ποτέ Κούδας. Ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης εάν δεν υπήρχε ο Τσίπρας.

…ΓΑΠ

Πολύ αργός, πολύ λίγος, πολύ εκτός ελληνικού κλίματος. Στη Σουηδία ίσως έκανε για νομάρχης.

…Χρυσή Αυγή

Τα ξαδερφάκια του ΚΚΕ. Η άλλη πλευρά του κοινοβουλευτικού φασιστικού τόξου. (Η ηγεσία της, διότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι της είναι απλώς απελπισμένοι πολίτες που θέλουν να επιβάλλεται ο νόμος και η τάξη.)

…Αλέξη Τσίπρα

Δεν έχω αποφασίσει αν είναι τόσο απατεώνας που να λέει τα μεγαλύτερα ψέματα του κόσμου με μια σαγηνευτική φυσικότητα ή τόσο ηλίθιος που να τα πιστεύει. Μάλλον πρόκειται για συνδυασμό και των δύο, “πακέτο” με αμορφωσιά, ξετσιπωσιά και αλητεία.

…Κώστα Σημίτη

Αν δεν άφηνε τα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ να κάνουν πάρτυ κάτω από τη μύτη του, θα ήταν ένας πετυχημένος πρωθυπουργός. Η τελευταία φορά που δεν ντραπήκαμε γι’ αυτόν που εκλέξαμε.

…Γιάνη Βαρουφάκη

Βαρειά, κλινική περίπτωση ψυχοπαθή νάρκισσου, απόδειξη του πόσο ελλιπείς είναι οι δομές ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Ελπίζω να κάνει σύντομα παρέα στον Τσίπρα, στο Δαφνί ή στον Κορυδαλλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ