Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιοι οι υποψήφιοι στις «γαλάζιες» λίστες – Όλα τα ονόματα

Η ανακοίνωση μητρώου υποψηφίων και πολιτικών στελεχών από το Μοσχάτο μέσα στην εβδομάδα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως η επιχείρηση «γαλάζια ψηφοδέλτια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Βέβαια το μητρώο υποψηφίων, που μόλις σε ένα τέταρτο λειτουργίας του είχαν κατατεθεί οι 8 πρώτες υποψηφιότητες, απευθύνεται κυρίως σε στελέχη που δεν είναι μέλη της ΝΔ ή προέρχονται από άλλους χώρους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ταυτόχρονα θα είναι και υποψήφιοι, αφού πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ για την ώρα φαίνεται να μπαίνει φρένο σε μεταγραφές από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις και κυρίως από το «καραμανλικό» μπλοκ, σύμφωνα με το paraskhnio.gr.

Θέλουν να είναι έτοιμα Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη μεταγραφή ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου έγινε, με τον Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος προσχώρησε και επίσημα στη ΝΔ. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, μάλιστα, θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, στο Μοσχάτο θέλουν να είναι εγκαίρως έτοιμοι και για τα κομματικά ψηφοδέλτια, ενώ κεντρικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει η ανανέωση στις «γαλάζιες» λίστες. Ωστόσο στην Πειραιώς καταγράφεται ήδη συνωστισμός «γόνων», οι οποίοι επιθυμούν να είναι συνεχιστές της κληρονομιάς παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών του κόμματος.

Όσον αφορά τα «βαριά» ονόματα ή ακόμα και αυτά που θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές και τις χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος πρόεδρος της ΝΔ. Για τη συγκρότηση μάλιστα του Επικρατείας, καθοριστικής σημασίας θεωρούνται και οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το σχέδιο της «γαλάζιας» διεύρυνσης με στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Όλα δείχνουν πως σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας θα είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ παρά τα όσα γράφονται και διαρρέονται ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μιχάλης Μπεκίρης, δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Πάντως, στο Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπληξη μπορεί να γίνει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν συναποφασιστεί ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναπατριστεί, ιδίως στην περίπτωση που ο εκλογικός ορίζοντας παραταθεί. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα θα αναλάβει και θέση-κλειδί.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος στην Καβάλα, ενώ το τελευταίο διάστημα πυκνώνει και τις τηλεοπτικές του παρεμβάσεις. Στην Α΄ Αθηνών μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Θόδωρος Φορτσάκης, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο πρώην γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης, ενώ πάντα στο τραπέζι παραμένει το όνομα του δημοσιογράφου Κ. Μπογδάνου.

Στη Β΄ Αθηνών υποψήφιος θα είναι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και η Νίκη Κεραμέως, η οποία αφήνει το Επικρατείας. Κατεβαίνουν ακόμα η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του Νίκου Γκελεστάθη, η Ντόρα Πάλλη, κόρη της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, ο Σωτήρης Ησαΐας καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Σάκης Ιωαννίδης.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όμως, ουσιαστικά υποψήφιοι θα είναι και όλα τα στελέχη του «γαλάζιου» οργανογράμματος, όπως η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, Ζωή Ράπτη, ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων, Νίκος Κωστόπουλος, γιος του Δημήτρη Κωστόπουλου, ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης, Τάσος Γαϊτάνης, και ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος και πρώην δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος. Ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γιάννης Οικονόμου, επίσης θα είναι σίγουρα υποψήφιος, αλλά υπάρχει περίπτωση να αφήσει τη Β΄ Αθηνών και να επιστρέψει στη γενέτειρά του, τη Φθιώτιδα. Όσον αφορά τον γραμματέα Οργανωτικού, Βασίλη Σπανάκη, υψηλόβαθμη πηγή της Πειραιώς λέει πως δεν θα είναι υποψήφιος, αφού θα σηκώσει μεγάλο βάρος στον δρόμο για τις κάλπες, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ίδιος.

Περιφέρεια Αττικής

Στην Περιφέρεια Αττικής μετακινείται από το Επικρατείας ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. «Κλειδωμένη» στην ίδια Περιφέρεια είναι και η υποψηφιότητα του Νίκου Σοφιανού, γραμματέα του ΕΒΕΑ, ενώ κατεβαίνει και ο δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας. Πιθανόν να είναι υποψήφιος και ο «μητσοτακικός» αντιδήμαρχος Ραφήνας, Γιώργος Κοκκόλης, ενώ τελευταία συζητιέται στην Πειραιώς και το όνομα του αντιπροέδρου του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Χάρη Δαμάσκου.

Στην Α΄ Πειραιά υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή Τάκη Μέλα. Στη Β΄ Πειραιά όλα δείχνουν ότι κατεβαίνει ο Παναγιώτης Τραγάκης, γιος του Γιάννη Τραγάκη, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο Νίκος Χουρσαλάς και ο Ανδρέας Παλευρατζής.

Στη Θεσσαλονίκη

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, την «τράπουλα» μπορεί να ανακατέψει για τα καλά η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, αφού το Μοσχάτο εξετάζει την επιστροφή της από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Δημήτρης Σταμάτης, που εγκαταλείπει το Επικρατείας, μάλλον θα είναι υποψήφιος, ενώ ακόμα κατεβαίνουν ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημήτρης Πανοζάχος, η Άννα Ευθυμίου και οι «μητσοτακικές» Βασιλική Νάκου και Βίκυ Ευταξά, η οποία όμως εξετάζει και τη Χαλκιδική.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης κρούση έχει γίνει στον πρώην γραμματέα Επικοινωνίας, Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Υποψήφιος θα είναι ο πρώην γραμματέας Συντονισμού κυβερνητικού έργου, ενώ στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να επιστρέψει η πρώην έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή. Ακόμα, ακούγονται ο «μητσοτακικός» αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παπάς και ο περιφερειακός σύμβουλος και φίλος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Κώστας Γούτικας.

Στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα έχει ήδη γίνει επαφή με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ φαίνεται να επανακάμπτει στα ψηφοδέλτια και ο πρώην αρχηγός του ναυτικού και πολιτικός φίλος του κ. Μεϊμαράκη, Γιώργος Καραμαλίκης.

Υποψήφιοι θα είναι πάλι ο πρώην βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος, η Ελένη Κονιδάρη, ενώ ενδιαφέρον δείχνει και ο Βασίλης Καραμπελιάς. Πάντως, νέα είσοδος στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στην Αχαΐα μπορεί να είναι αυτή του βουλευτή του Ποταμιού, Ιάσονα Φωτήλα, που μιλάει με θερμά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη. Βέβαια όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή, ανάλογα με το πώς θα είναι και οι εξελίξεις με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στην Ηλεία μάλλον θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιώργος Κοντογιάννης, που ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, αλλά και η «μητσοτακική» Δήμητρα Λυγούρα. Από την άλλη, «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του συμβούλου επιχειρήσεων, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου. Στην Αιτωλοακαρνανία θα κατέβει ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και πρώην βουλευτή του νομού, Σπήλιος Λιβανός, ενώ εσχάτως ακούγεται και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, γιος του πρώην υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Αγγελόπουλου.

Πάντως, ενδιαφέρον δείχνει και ο περιφερειακός σύμβουλος, Νεκτάριος Φαρμάκης. Στην Αρκαδία, πέρα από την Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο πρώην γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Πειραιώς.

Στη Λακωνία εκ νέου υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι πρώην βουλευτές Γρηγόρης Αποστολάκος και Φεβρωνία Πατριανάκου, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Κουλιζάκος. Όσον αφορά τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητο σήμερα Λεωνίδα Γρηγοράκο, αν και έγιναν κουβέντες για τη μεταπήδησή του στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στον νομό, φαίνεται να υπήρξαν αντιδράσεις από τοπικά στελέχη. Το θέμα όμως δεν έχει κλείσει.

Στην Άρτα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να κατέβει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Ευθυμίου, ενώ πάντα στο τραπέζι είναι το όνομα του πρώην υφυπουργού Γιώργου Παπαγεωργίου, κουμπάρου του Γιώργου Σουφλιά και πολιτικού φίλου της Ντόρας Μπακογιάννη. Πάντως συζητήσεις γίνονται και με τον Δημήτρη Κονταξή, γιο του πρώην βουλευτή του νομού, Θανάση Κονταξή.

Στη Στερεά Ελλάδα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα το «βαρύ» όνομα της Πειραιώς είναι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, αν επιστρατευθεί από τις Βρυξέλλες, ενώ κατεβαίνει και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΚΟ, Σπύρος Καπράλος.

Πάντως για την ίδια περιφέρεια ακούγεται και ο δικηγόρος Θανάσης Κόκκινος, γιος του Βασίλη Κόκκινου, επίτιμου προέδρου του Αρείου Πάγου, που μέσα στην εβδομάδα βρέθηκε στο Μοσχάτο. Στη Βοιωτία θα επιστρέφει στα ψηφοδέλτια ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας, που στις προηγούμενες εκλογές είχε φύγει από τη ΝΔ και ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι, ενώ στην Ευρυτανία κατεβαίνει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη.

Στη Λάρισα ακούγεται έντονα το όνομα της Ολυμπιονίκη Φανής Χαλκιά, ενώ στη Μαγνησία υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Καλτσογιάννης, στα Τρίκαλα ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του Διονύση Χατζηγάκη, ο Θόδωρος Λιούτας και στην Καρδίτσα η Σοφία Τόλια. Στα Γρεβενά η έκπληξη της ΝΔ, για να «χτυπήσει» τη μονοεδρική, ακούει στο όνομα του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη, ενώ με μια θέση στο ψηφοδέλτιο «φλερτάρει» και ο «μητσοτακικός» Θανάσης Σταυρόπουλος. Στην Καστοριά επαναδραστηριοποιείται ο πρώην βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Στη Φλώρινα ενδιαφέρον δείχνει ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Βοσκόπουλος, ενώ αναμένεται να επανακάμψει στο ψηφοδέλτιο και ο Σταύρος Παπασωτηρίου. Στην Πιερία στις λίστες θα είναι ο Λευτέρης Μωϋσιάδης, ο επιχειρηματίας Ηλίας Τάπρας, ενώ τελευταία ακούγεται και το όνομα του πρώην πολιτευτή Φώντα Μπαραλιάκου. Στην Πέλλα κατεβαίνει ο Θόδωρος Δεληγιάννης, ενώ στο Κιλκίς υποψήφια θα είναι η Νατάσα Σωτηριάδου.

Στον νομό Έβρου η εντυπωσιακή Χρύσα Μπαχαρίδου, η οποία τον Απρίλιο εκλέχθηκε μέλος της επιτροπής της ΝΔ, κάνει δυναμική είσοδο στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για ένα δυναμικό νέο στέλεχος που στις εσωκομματικές στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Κεφαλλονιά υπάρχει ενδεχόμενο να κατέβει η Μαρία Ξυτάκη και ο Γιάννης Βουτσινάς, αν μετακινηθεί από την Α’ Πειραιά.

Στην Κέρκυρα θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Στέφανος Γκίκας, ο όποιος όμως μπορεί να επιστρέψει πιο γρήγορα στη Βουλή ανάλογα με τα αποτελέσματα του Εκλογοδικείου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη Σάμο ακούγεται η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Φωτεινή Θαλασσινού, κόρη του πρώην βουλευτή κ. Θαλασσινού. Στην Κρήτη και στο Ηράκλειο ακούγονται έντονα τα ονόματα του Ζαχαρία Κεφαλογιάννη και του Γρηγόρη Ροκαδάκη.

Στα Χανιά, ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο στενός του συνεργάτης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αφού μπορεί να κατέβει τελικά ο ανιψιός του και περιφερειακός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ