Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βούτσης: Θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα του ΕΣΡ

«Δηλητηριώδη» χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης τη χτεσινή διαρροή της ΝΔ που εμπεριείχε το «απαράδεκτο» επιχείρημα ότι από την πρόταση για την 9μελή σύνθεση του ΕΣΡ οι 7 ήταν «Συριζαίοι».

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι -καθώς δεν είχε διατυπωθεί ποτέ και από κανέναν, ούτε από τη ΝΔ, τέτοια ένσταση σε αυτούς του 8 μήνες που έγιναν τρεις διασκέψεις των προέδρων- εμφανίστηκε ξαφνικά αυτό το επιχείρημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει ενδεχόμενης νέας άρνησής της να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Σχολίασε ότι εισέπραξε αυτή τη διαρροή ως «προσπάθεια να θωρακιστεί μια προειλημμένη απόφαση άρνησης να διαμορφωθεί το ΕΣΡ».

«Δεν θα έλεγα κουβέντα αν δεν γινόταν αυτή η δηλητηριώδης διαρροή. Ξαφνικά μετά από 8 μήνες ενόψει μιας νέας ενδεχόμενης άρνησης, εμφανίστηκε αυτό το επιχείρημα το οποίο είναι απολύτως λάθος και έωλο», είπε.

Ειδικότερα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι αναφορικά με το θέμα του ΕΣΡ δεν θα έλεγε κουβέντα και θα έμενε σε αυτά που είπε στη διάσκεψη των προέδρων, εάν δεν εμφανιζόταν αυτή η χτεσινή διαρροή από τη ΝΔ.

Επισήμανε ότι στις τρεις συζητήσεις που είχαν γίνει στη διάσκεψη των προέδρων, δεν είχε μπει από πουθενά ένσταση για τα πρόσωπα. Υπογράμμισε ότι αν δει κανείς αυτά τα 9 ονόματα που είχαν προταθεί, θα διαπιστώσει ότι ήταν προτάσεις από 4 διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι είναι άνθρωποι που ούτε κατά πλειοψηφία δεν υπήρχε «συριζαϊκή» προέλευση. Συνεπώς σχολίασε ότι είναι λάθος και έωλο αυτό το επιχείρημα, είναι «πρόσχημα εν αμηχανία τη στιγμή που δεν είχε υπάρξει ούτε μια διαφωνία για τα πρόσωπα». Ο πρόεδρος της Βουλής εισέπραξε αυτή τη διαρροή ως «προσπάθεια να θωρακιστεί μια προειλημμένη απόφαση άρνησης να διαμορφωθεί το ΕΣΡ». Επισήμανε ότι καμία ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς τη σύμπλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι έχει επιτευχθεί η συγκρότηση των 4 από τις 5 ανεξάρτητες αρχές και ότι μπορεί να συγκροτηθεί και η πέμπτη.

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στη διάσκεψη των προέδρων (Τετάρη ή Πέμπτη) θα υπάρχουν αλλαγές στην πρόταση για τη σύνθεση και ότι μπορεί να υπάρξει πρόταση στις συζητήσεις από την οποία να προκύψει ένα αξιόλογο ΕΣΡ με ανθρώπους που έχουν αποδείξει την ανεξαρτησία τους -ότι έχουν γνώμη- πρόσωπα κύρους που δεν επηρεάζονται από κυβερνήσεις. Ο ίδιος δήλωσε εντελώς καλοπροαίρετος, τονίζοντας ότι έτσι πρέπει να σταθούν όλες οι πλευρές.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά με αναφορά στο βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι οι Έλληνες του ζήτησαν να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, ο κ. Βούτσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου να λέμε ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Σημείωσε ότι γνωρίζει ως κορυφαίος υπουργός τότε, ότι δεν υπήρχε υπουργική ούτε κυβερνητική προαίρεση και διάθεση για τέτοιου είδους αναζητήσεις. Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτού, παρέπεμψε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τότε, πριν από τη διάσπαση, όπου ο Κ. Λαπαβίτσας που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, είχε πει και ο ίδιος ότι θα χρειαζόταν δυο χρόνια για να γίνει μια τέτοια μετάβαση.

Σε συζήτηση αναφορικά με τη χτεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι το πολιτικό μέρος της εισήγησης του πρωθυπουργού ήταν απόρροια συλλογικής δουλειάς που είχε γίνει μαζί του και κάλυψε όλο το φάσμα των απόψεων του Συνεδρίου και σε μεγάλο βαθμό το εύρος των πιθανών διαφοροποιήσεων. Επισήμανε ότι ήταν πιο προχωρημένη η εισήγηση από τις θέσεις και σημείωσε τα μηνύματα που έστειλε προς τους έξω, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα που έχει όλος ο κόσμος.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, που αποτελεί προτεραιότητα και προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. «Εκτιμώ ότι έχει φτιάξει μέσα του το κάδρο», είπε, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να τελειώσουμε με τα υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης. Ως προς αυτό, είπε ότι τη Δευτέρα μπαίνει στη Βουλή ως κατεπείγουσα τροπολογία για το υπόλοιπο 5% του ΟΤΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ και ότι αυτό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Τρίτη, στην Ολομέλεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ