Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Μάχη επιχειρημάτων για το σύννομο των προσφυγών των καναλιών

Επί τέσσερις και πλέον ώρες διήρκεσε η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες .


Σύμφωνα με πληροφορίες οι 30 ανώτατοι δικαστικοί που μετείχαν στην Ολομέλεια με πρόεδρο τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νίκο Σακελλαρίου ασχολήθηκαν με κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με το αν οι προσφυγές των καναλιών πρέπει να γίνουν δεκτές η όχι προκειμένου το δικαστήριο να εισέλθει στην ουσία των θεμάτων που έχουν τεθεί σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί κατά την πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας, που υπήρξε πολύωρη, αξιολόγησαν και απασχολήθηκαν με τα θέματα που αφορούν το παραδεκτό των προσφυγών, δηλαδή αν οι προσφυγές των καναλιών είναι απολύτως σύννομες και σωστές .


Τα εκ πρώτης όψεως τυπικά αυτά θέματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα και ουσιαστικά, αν το δικαστήριο οδηγηθεί τελικώς σε απόφαση απόρριψης των προσφυγών, και έτσι δεν θα μπει στην ουσία, το αν δηλαδή ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός η όχι.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στο γεγονός, ότι υπάρχει και νέο πακέτο προσφυγών που έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση για τις 13 Ιανουαρίου, οπότε – και πάλι- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κληθεί να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας η μη του νόμου πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι διαδικασίες διενέργειες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, πάντως, αναμένεται να συνεχιστεί και το πρωί της Παρασκευής, καθώς ο κ. Νίκος Σακελλαρίου όρισε δύο ημέρες διασκέψεων, ενώ παραμένει άγνωστο, αν και αυτή η διάσκεψη θα οδηγήσει σε απόφαση.

Και τούτο, διότι, όπως τόνισαν δικαστικές πηγές, αν το δικαστήριο τελικώς ξεπεράσει το σκόπελο των τυπικών θεμάτων και δεν απορρίψει τις προσφυγές, θα μπει στην ουσία των θεμάτων που έχουν τεθεί και θα ασχοληθεί με τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τις ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Από το σύνολο των θεμάτων που τελικώς θα κρίνουν την εφαρμογή η μη του νόμου, σημαντικότερα θεωρούνται εκείνα που σχετίζονται με την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για τη χορήγηση των αδειών, καθώς και τη ρύθμιση που όρισε σε τέσσερις τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις βάλλονται ως αντίθετες με το σύνταγμα ενώ και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη διαγωνιστική διαδικασία έχουν τεθεί στο ανώτατο δικαστήριο προς κρίση.

Και ενώ ο διαγωνισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί, η πρώτη διάσκεψη του ανωτάτου δικαστηρίου, συγκλήθηκε μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου να ματαιώσει τη συνεδρίασή της , προ ημερών, δεχόμενος σφοδρή επίθεση και εντός του δικαστηρίου με αποτέλεσμα να παραιτηθούν από την Ενωσή των δικαστών του ΣτΕ, δύο αντιπρόεδροι του Δικαστηρίου στρεφόμενοι με δριμύτητα κατά του Προέδρου για τους χειρισμούς τους, αλλά και της Ενώσεώς τους για το ότι τον κάλυψε με ανακοίνωσή της .


kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ