Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συσπείρωση με… γέφυρες στη Ν.Δ.

Αίφνης, τα εσωκομματικά όργανα στη Νέα Δημοκρατία έπαψαν να ηχούν ή, πάντως, να ακούγονται τόσο ώστε να θολώνουν το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ναι μεν η θετική παρουσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και η κυβερνητική παραζάλη εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών και της τράπεζας Αττικής εξηγεί τη συσπείρωση των γαλάζιων, ωστόσο αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς… παρασκήνιο.

Επειτα από μία φάση έντονης καχυποψίας, που συχνά έβρισκε δημόσιο βήμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να έχει εισέλθει σε νέα περίοδο. Και αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στις πρωτοβουλίες συσπείρωσης στις οποίες προβαίνει ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και στον ανοικτό δίαυλο που φαίνεται να οικοδομείται μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, μία εβδομάδα πριν από την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αποτέλεσε το πιο πρόσφατο βήμα μιας πορείας, που συχνά κινδύνευσε να διαταραχθεί. Είχε προηγηθεί η συνάντηση των δύο στη Βουλή λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Μητσοτάκη και το μετά συζύγων δείπνο στην οικία Μητσοτάκη. Ενδιάμεσα υπήρξαν πολλές «ειδικές αποστολές» υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος με στόχο να ενισχυθούν οι γέφυρες συνεννόησης. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει ανοικτή γραμμή, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη αγγελιαφόρων.

Η κοινή φωτογράφιση στη ΔΕΘ, αλλά, κυρίως, η απότομη πτώση των τόνων που είχαν φθάσει στο σημείο της ανοικτής διαμάχης με αφορμή το ζήτημα Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί επιστέγασμα αυτής της πορείας.

Συνέπεσε δε και με την εμφανή, πλέον, δυσφορία της καραμανλικής πτέρυγας για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως… συνεχιστής της καραμανλικής παράδοσης όχι μόνον στο θέμα των μέσων ενημέρωσης αλλά ακόμη και σε αυτό της Παιδείας, όπου η νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας επικαλείται το, σχεδόν 40 ετών, εκπαιδευτικό μοντέλο Ράλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής βάζει τέλος, και μάλιστα χωρίς περιστροφές, σε οποιαδήποτε νύξη συνομιλητή του περί πολιτικών σχέσεων με τον κ. Αλ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας όχι μόνον τη διαφορετική πολιτική αναφορά του, τη φύσει και θέσει στήριξή του προς τον εκάστοτε αρχηγό αλλά και την έντονα κριτική του διάθεση στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ακόμη και για τους χειρισμούς του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου κύκλου επιρροής. Ενδεικτικά των διαθέσεων είναι και όσα είπε προ ημερών ο βουλευτής Σερρών Κ. Αχ. Καραμανλής, όταν και σημείωσε πως «ο Καραμανλής και η Ν.Δ. τα έβαλαν με τους εργολάβους των media. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει νέους εργολάβους στον χώρο».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να επενδύσει στην καραμανλική βάση του κόμματος, θεωρώντας την ως αναγκαία συνθήκη για την ευρεία επικράτηση του κόμματος στις προσεχείς εκλογές. Η επιδίωξη αυτή δεν εκφράζεται μόνον από την ισορροπημένη στάση έναντι του «ζητήματος Γεωργίου», όπου ουσιαστικώς αναγνώρισε το δικαίωμα της Δικαιοσύνης για διερεύνηση της υπόθεσης, από την αναφορά στην, παρά τα όποια λάθη, ευθύτητα του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή να προτείνει περικοπές και στην απόδοση πολιτικών ευθυνών στο «λεφτά υπάρχουν» του μετέπειτα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά απηχείται και σε σειρά άλλων κινήσεων, δημόσιων και μη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να έχει απεμπολήσει –επ’ ουδενί– τη βούλησή του για διεύρυνση της Ν.Δ. στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, μοιάζει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τη συμμετοχή συγκεκριμένων στελεχών στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προφανώς διατηρεί στο ακέραιο το απόλυτο προνόμιο να επιλέξει τους υπουργούς του (ο ίδιος έχει μιλήσει για την υπουργοποίηση στελεχών που δεν βρίσκονται απαραιτήτως στη Βουλή), ωστόσο μοιάζει να αποτελεί ειλημμένη απόφαση του ιδίου ότι πρωτοκλασάτοι υπουργοί προηγούμενων μη γαλάζιων κυβερνήσεων να μη βρίσκονται στα ψηφοδέλτιά του. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι κινήσεις συσπείρωσης στο εσωτερικό του κόμματος, με πλέον πρόσφατη τη δημόσια πολιτική χειρονομία προς την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο της ως υπουργού Παιδείας ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ζήτημα χρόνου η ενεργοποίηση της κ. Γιαννάκου σε κρίσιμο πόστο που θα αφορά την ανανέωση και λίαν πιθανή συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια.

Παρασκήνιο στο Tufts

Από τον Αντώνη Σαμαρά, στον Αλέξη Τσίπρα και, τελικά, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται για τη σειρά διαδοχής στην πρωθυπουργία αλλά για τη θέση του κεντρικού ομιλητή στο Διεθνές Συνέδριο της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, με τίτλο «Greece’s Turn? : Litmus Test for Europe», που διεξάγεται στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο επρόκειτο, αρχικώς, να πραγματοποιηθεί το 2015 με ομιλητή τον κ. Σαμαρά, πριν ο τελευταίος χάσει την πρωθυπουργία. Δρομολογήθηκε, εκ νέου, για την τρέχουσα χρονιά, με το Πανεπιστήμιο να προκρίνει αρχικώς ως ομιλητή τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, το βέτο του «Ιδρύματος Κων. Καραμανλής», που διατηρεί από το 2001 την ομώνυμη έδρα στη Σχολή Fletcher και κινήθηκε δραστήρια για την υποστήριξη του Συνεδρίου, είχε ως αποτέλεσμα αντί του εν ενεργεία πρωθυπουργού, θέση κεντρικού ομιλητή να έχει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Το «κόψιμο» του κ. Τσίπρα από το πανεπιστήμιο Tufts (τους χειρισμούς ανέλαβε ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Καραμανλή» και του εποπτικού συμβουλίου της Σχολής Fletcher) απέτρεψε τον κίνδυνο ενός νέου κύματος πολιτικής παραφιλολογίας στην Ελλάδα και αποτέλεσε ηχηρό μήνυμα για τις διαθέσεις της καραμανλικής πλευράς.

Στη λίστα των ομιλητών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Τσαρλς Νταλάρα, Τζον Λίπσκι, Λ. Παπαδήμος, Στ. Καλύβας και σε ρόλο οικοδεσπότη ο κοσμήτορας της σχολής Τζέιμς Σταυρίδης. Εφόσον, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον ναύαρχο ε.α. του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να αναλαμβάνει υψηλή κυβερνητική θέση σε μία κυβέρνηση Κλίντον, η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη – Σταυρίδη δεν αποκλείεται να μοιάζει με σκηνή προσεχώς.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ