Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο οικονομικών για τη ρύθμιση που ουσιαστικά θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία, για χρέη προς το Δημόσιο.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη στην εφορία ουσιαστικά δεν γίνονται, καθώς όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ έχουν γίνει ελάχιστες κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και αφορούν οφειλές με 6 και 7 ψηφία.

Ωστόσο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην «Καθημερινή» τον προβληματισμό του για την προώθηση μιας οριζόντιας διάταξης, διερωτώμενος «τι θα γίνει εάν κάποιος μισθωτός με εισοδήματα 1.000 ευρώ μηνιαίως και ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ δεν πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ;».

Συμπλήρωσε, δε, ότι το ποσό των 1.000 ευρώ που προέρχεται από μισθοδοσία είναι ακατάσχετο, ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του μοναδικού του περιουσιακού στοιχείου, καθώς αυτό θα προστατεύεται. Με αυτόν τον τρόπο ο ανωτέρω δεν πρόκειται να πληρώσει ξανά φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Πρόθεση της κυβέρνησης, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει, είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου αντίστοιχου με τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης, ισχύει και εισοδηματικό όριο, το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top