του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1. Ο κ. Αλ. Παπαχελάς, σε άρθρο του στην Καθημερινή την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με τίτλο “Χωρίς δικό μας σχέδιο”, μας λέει:

- “Οι εταίροι και δανειστές έχουν επιβάλει μια συνταγή που, απλώς, δεν βγαίνει. Οι φορολογικοί συντελεστές, οι υψηλές εισφορές και οι αλλαγές που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες συνιστούν έναν αδιέξοδο παραλογισμό”.

- (Οι εταίροι και δανειστές) “δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι αυτό το μοντέλο θα έχει τραγικό τέλος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει, γιατί…”.
- “Πάντοτε είχα την υποψία ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έβλεπε αυτή τη συνταγή σαν μια πιθανή ‘κερκόπορτα’, που θα βοηθήσει να φτάσουμε στον πάγιο στόχο του, μια εθελοντική έξοδο από το ευρώ”.


2. Οι Εταίροι και Δανειστές επιμένουν να μας διαμηνύουν μονότονα τα αντίθετα από αυτά που λέει σήμερα ο κ. Παπαχελάς.

- Ντομπρόβσκις: “Η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα χρειαζόταν εάν οι [μεταρρυθμίσεις] της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί” (26.9.16).

- Αλμπουκέρκε (πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας): “Δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ήταν εκεί όταν τους χρειαστήκαμε. Οι αγορές δεν ήταν. Αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν προσφέρει τα προγράμματα στήριξης, η λιτότητα θα ήταν πολύ χειρότερη” (10.9.16)

- Ντομπρόβσκις: “Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες ” (15.5.16).

- Ντάισεμπλουμ: “Η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρέπει να σταματήσει” (18.1.16).

- Μοσκοβισί: “Ο Γιούνκερ επέμενε να μιλήσουμε για τη φορολόγηση των εφοπλιστών και έβλεπα απέναντί μου τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του εξαιρετικά διστακτικούς” (25.10.15)

- Γκάμπριελ: “Δεν θα υπογράψει τίποτα με το οποίο οι δισεκατομμυριούχοι της Ελλάδας να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στην Γερμανία θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη περισσότερο” (22.6.15).

- Ρέγκλινγκ: “Δεν οφείλεται στα μνημόνια η πτώση βιοτικού επιπέδου σε Ελλάδα” (17.4.15)
- Γκουρία (του ΟΟΣΑ): “Δεν ευθύνεται η Τρόικα για τα προβλήματα της Ελλάδας” (31.3.15).

3. Ο ίδιος ο κ. Παπαχελάς, από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας, άλλα μας έλεγε πριν από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου.

- “Ο κ. Τσίπρας επέλεξε την καταστροφική οδό των αυξημένων φόρων και εισφορών” (15.5.16).

- “Μια αριστερή κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση το δικό της μνημόνιο” (9.5.16).
- “Οι ισχυροί της Ευρώπης ήθελαν έναν έντιμο συμβιβασμό με τη νέα αριστερή κυβέρνηση… Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να τη μαζέψει (την “τρέλα (που) έχει χτυπήσει ‘κόκκινο’ ”) ο κ. Τσίπρας και πώς θα κατορθώσει να πείσει ότι η συμφωνία που ενδέχεται να πετύχει είναι καλή” (6.3.16).

- “Κανείς (από τους εταίρους-δανειστές) δεν θέλει να παίξει τον ρόλο του κακού” (15.3.15).

- “Μιλάμε για αυστηρή επιτήρηση και πρόγραμμα. Μερικοί θεωρούν ότι αυτό είναι απαίτηση μόνο του Βερολίνου. Κάνουν λάθος. Επιμένουν όλοι σε αυτήν τη γραμμή, Νότιοι, ΕΚΤ, ΔΝΤ” (8.3.15).

4. Τα δικά μας σχόλια και ερωτήματα.

(α) Ο κ. Παπαχελάς, με το ως άνω άρθρο του, δείχνει να πιστεύει πως τα μνημονιακά μέτρα για τη φορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π. τα έχουν επιβάλει οι Εταίροι και όχι η Κυβέρνηση, πράγμα που έχει υποστηριχτεί από τον κ. Τσίπρα και διαψευστεί από τους Εταίρους μας.
Ελλείψει στοιχείων για τα διαμειφθέντα κατά τις διαπραγματεύσεις για το 3ο Μνημόνιο, το ποιον θα πιστέψουμε εξαρτάται από τη γνώμη καθενός μας για την αξιοπιστία των δύο μερών, του κ. Τσίπρα, από τη μια, και των Εταίρων μας, από την άλλη.

(β) Γράφοντας πως (α) οι Εταίροι μάς επέβαλαν το μνημονιακό μοντέλο, ενώ “δεν μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αυτό το μοντέλο θα έχει τραγικό τέλος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει” και (β) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει “πάγιο στόχο του μια εθελοντική έξοδο (της Ελλάδας) από το ευρώ”, ο κ. Παπαχελάς κάνει μια “δίκη προθέσεων”, ανεκτή ίσως στις τηλεμαχίες στα Κανάλια ανεπίτρεπτη, όμως, σε μια σοβαρή δημοσιογραφική ανάλυση

(Στη “δίκη προθέσεων”, αποδίδεται σε μια πράξη μια πρόθεση, καταδικάζεται η πρόθεση και στη συνέχεια η πράξη).
(γ) Τα πιο πάνω, που σήμερα μας λέει ο κ. Παπαχελάς, συμβάλλουν άραγε στην καταπολέμηση του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας και στην ανάπτυξη του λογικώς σκέπτεσθαι των πολιτών;
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top