Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση σήμερα Τσίπρα και Ιερώνυμου: Τα μηνύματα και οι παραδοχές

Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθούν σήμερα στο νησί του Αη Στράτη ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος. Στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις σε αυτήν την εσχατιά του Αιγαίου, με τον Α. Τσίπρα να παρίσταται, όπως μας ενημερώνει και η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, στη Δοξολογία στην οποία θα χοροστατήσουν ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο τοπικός μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.

Θα είναι μια τυπική συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου ή θα βρουν την ευκαιρία να έχουν μια ουσιαστική συνομιλία; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί μέσα στη μέρα, από τώρα ωστόσο υπάρχουν μερικά δεδομένα.
Ο «πάγος» μπορεί να έσπασε στην τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στο Μ. Μαξίμου, ουσιαστικά (πρακτικά) βήματα δεν έγιναν από τότε ωστόσο. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ρίξει ένα χαρτί στο τραπέζι, με το οποίο θα πιέσει τον επόμενο μήνα: την επικείμενη (έκτακτη) σύγκληση της Ιεραρχίας περί τα τέλη Νοεμβρίου, βήμα από το οποίο μπορεί να ξεσπαθώσουν και πάλι οι πιο ακραίοι ιεράρχες.
Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ένα –δυο 24ωρα πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό έχει φροντίσει να στείλει τα κατάλληλα (σκληρά) μηνύματα: «Δεν μπορώ να χωρίσω το λαό σε πιστούς και σε πολίτες» είχε πει κατά το κήρυγμά του από τον εορτάζοντα ναό του Αγίου Δημητρίου. Μια δήλωση που μπορεί να την δει κανείς από διαφορετικές σκοπιές… Αλλά και χθες από τον Αη Στράτη (έχει φτάσει ένα 24ωρο πριν την κυβερνητική αποστολή) είχε καταγγείλει «σχέδιο αποχριστιανοποίησης της Ευρώπης, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες». Αναφορά που θύμισε σε πολλούς την επιθετική ομιλία του στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις αρχές Οκτωβρίου και την αναφορά που εκεί είχε κάνει (και) για την ελληνική πολιτική κατάσταση.
Ο ανασχηματισμός μετατίθεται τουλάχιστον κατά ένα μήνα πίσω, λόγω των εξελίξεων στο τηλεοπτικό τοπίο: τούτο σημαίνει ότι ο Ν. Φίλης παραμένει στο Υπουργείο, στο Μαρούσι, μέχρι νεωτέρας… (Εξάλλου, το τελευταίο «άρωμα» από το Μ. Μαξίμου ήθελε την παραμονή του στο ίδιο πόστο και μετά τον ανασχηματισμό). Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της Εκκλησίας μάλλον θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα συνομιλεί με τον κ. Φίλη.
Περικυκλωμένος από διάφορα μέτωπα, με μεγάλη ένταση ιδίως το τελευταίο διάστημα (διαγωνισμός για κανάλια και απόφαση του ΣτΕ, πίεση Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές, διαπραγμάτευση με δανειστές και συζητήσεις για το χρέος), ο Α. Τσίπρας σίγουρα δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη. Οπότε…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 110 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 110 Η Εύα διαβεβαιώνει τον Μαθιό ότι δεν βρίσκεται πίσω από το...