Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ! Οι αλλαγές που ετοιμάζει ο Τσίπρας – Πότε ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός – Όλα τα ονόματα!

«Φουντώνουν» τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές στα μέσα Οκτωβρίου.

Το χρονικό όριο του ανασχηματισμού τίθεται για μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο (13-16 Οκτωβρίου).

Το δεύτερο συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την χώρα περίοδο καθώς διεξάγεται παράλληλα με την διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ο χρόνος που θα επιλεγεί να γίνει ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει και την προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σχετικό αίτημα για να αλλάξει το κλίμα με έναν ευρύ και δομικό ανασχηματισμό έχει δεχθεί και από τον κυβερνητικό του εταίρο και Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει έρθει το τελευταίο διάστημα σε ευθεία ρήξη με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία , τασσόμενος ξεκάθαρα με τις θέσεις της Εκκλησίας.

Τα εργασιακά είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλο το επόμενο διάστημα και οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες αφού οι θεσμοί απαιτούν πλήρη κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων που ξέραμε έως σήμερα. Επομένως ένας αντιπερισπασμός με ανασχηματισμό είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση λένε αξιόπιστες πηγές.

Με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να συμβολίσει το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς με μεσαία στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται ότι επιθυμεί να συνεχίσει με πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Στόχος του κ. Τσίπρα φέρεται να είναι και η αξιοποίηση του «νέου αίματος» που υπάρχει στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου να επιλέξει 30άρηδες και πρόσωπα που έχουν λάβει παρασκηνιακά μέρος στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε όπως έχει δείξει και με την περίπτωση του Νίκου Παππά στηρίζει πρόσωπα της γενιάς του και κυρίως τους «φίλους» του.

Οι αλλαγές και ο ρόλος Παππά

Kαθοριστικό ρόλο για το νέο υπουργικό σχήμα θα διαδραματίσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση του Νίκου Παππά η οποία αναμένεται να ακολουθηθεί από ντόμινο σχετικά με την επιλογή των προσώπων στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο Πρωθυπουργός θα στηρίξει μέχρι τέλους τον στενό του συνεργάτη Ν. Παππά και σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό το πιθανότερο είναι να αναβαθμιστεί εάν δεν παραμείνει – τουλάχιστον – στην θέση του.

Δύο είναι τα σενάρια που θα συμπαρασύρουν τον ανασχηματισμό και συνδέονται με την αξιοποίηση του Νίκου Παππά. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, προχωρά κανονικά η εφαρμογή του νόμου για τις άδειες και η απόφαση του ΣτΕ κατοχυρώνει την συνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός. Σε αυτήν την περίπτωση ο Νίκος Παππάς στο χειρότερο σενάριο παραμένει υπουργός Επικρατείας με ευθύνη τον χώρο των ΜΜΕ ή αναβαθμίζεται σε υπουργό Ανάπτυξης αναλαμβάνοντας τον τομέα των επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς έχει και σήμερα ατύπως τον συντονισμό των ξένων επενδύσεων στην χώρα. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η τοποθέτηση του Νίκου Παππά σε υπουργείο θα αποτελούσε γεγονός ήσσονος σημασίας αφού μία πιθανή απόρριψη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ θα μπορούσε να σημάνει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων.

Αυτοί που φεύγουν…

Δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευ. Αποστόλου με πιθανή αναβάθμιση του Μ. Μπόλαρη. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και πιθανότατα της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου. Την πόρτα εξόδου φέρεται να βλέπει ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Υγείας Δ. Ξανθός καθώς και ο Αλ. Μπαλτάς από το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο Γ. Σταθάκης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην αναλάβει υπουργικό θώκο σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό λόγω… κούρασης από την υπερπροσπάθεια των διαπραγματεύσεων αλλά και των συνεχών επιθέσεων που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση. Υποψήφιοι προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας καθώς και η Θ. Φωτίου.

Αυτοί που μετακινούνται…

Ο κ. Φίλης μετά την σύγκρουσή του με την Εκκλησία θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα απομακρυνθεί από το υπ. Παιδείας και να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, πιθανότατα στο υπουργείο Πολιτισμού ή στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας είτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε στο υπουργείο Πολιτισμού είτε ακόμα και στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνοντας αναβαθμισμένο ρόλο στο Μ. Μαξίμου για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης ακούγεται ότι προορίζεται για την θέση του Γραμματέα του κόμματος σε μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναβαθμίσει την κομματική λειτουργία και να…απομονώσει τον άλλοτε στενό του συνεργάτη. Αν παραμείνει στην κυβέρνηση θα τοποθετηθεί είτε στο υπουργείο Περιβάλλοντος είτε στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κ. Γεροβασίλη η οποία θεωρείται επιτυχημένη στα καθήκοντά της αναμένεται να παραμείνει στην θέση της ή να μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας το οποίο διεκδικεί και ο Π. Κουρουμπλής. Συζητείται έντονα η απομάκρυνση του κ. Μουζάλα και η μετακίνηση του Θ. Βίτσα στην θέση του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτοί που παραμένουν…

Σταθερές αξίες στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Τ. Κουίκ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς , ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης και ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Δεν θεωρείται πιθανή η απομάκρυνση του Ευ. Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών αν και έχει συζητηθεί και αυτό το ενδεχόμενο στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο νυν υπουργός Οικονομικών στις αρχές του χρόνου.

Αυτοί που έρχονται…

Με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συμβολίσει το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς με μεσαία στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα σε περιφερειακό επίπεδο. Το όνομα της Μ. Ξενογιαννακοπούλου ακόμα παίζει για την κατάληψη υπουργικού θώκου αλλά έχει…καεί τα όνομα του Δ. Ρέππα ο οποίος ουδέποτε συνομίλησε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών ή αν. υπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή θέτοντας υποψηφιότητα για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας.

(Με πληροφορίες από zougla.gr και thetoc.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ