Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιους αλλάζει στο κόμμα ο Μητσοτάκης

Μπορεί η ΝΔ να καταγράφει δημοσκοπική πρωτιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθημερινά να κερδίζει πόντους απέναντι στον πρωθυπουργό, αλλά στο Μοσχάτο θέλουν να διορθώσουν τις όποιες αρρυθμίες εντοπίζονται. Στη βάση αυτή, στον 3ο όροφο της νέας κομματική έδρας στο Μοσχάτο, έχει επανέλθει το «χαρτί» του ανασχηματισμού, όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr.

Μετά τη ΔΕΘ, για πολλούς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των διορθωτικών κινήσεων, αφού στην ηγετική ομάδα υπάρχει πλέον πλήρης εικόνα για την πορεία των συντονιστών, των τομεαρχών αλλά και των στελεχών που έχουν θέσεις-κλειδί στην οδό Πειραιώς. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής,Λευτέρης Αυγενάκης, και ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Γιώργος Μυλωνάκης, κρατούσαν το βαθμολόγιο αποδοτικότητας των βουλευτών και δη των τομεαρχών. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έπειτα από εννέα μήνες στο τιμόνι του κόμματος, έχει προσωπική άποψη για την απροθυμία ή την καθυστερημένη ανταπόκριση όσων έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν έχει υποχρεώσεις απέναντι στην ΚΟ, αφού, ως γνωστόν, οι βουλευτές στη συντριπτική τους πλειονότητα είχαν ακολουθήσει άλλους υποψηφίους στην εσωκομματική διαδικασία.

Οι δύο αντιπρόεδροι

Η επισήμανση αυτή επιτρέπει την εκτίμηση ότι οι ανατροπές στο «γαλάζιο» οργανόγραμμα μπορεί να είναι μεγάλες και οι εκπλήξεις πολλές σε καίρια πόστα, αν και στο Μοσχάτο δεν γίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, κουβέντα για τους δύο αντιπροέδρους, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρικό γραφείο υπήρξαν δύο εισηγήσεις, είτε να υπάρξει σαρωτικός ανασχηματισμός, μετά και τις αλλαγές που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό του σχήμα, είτε να γίνουν αλλαγές σταδιακά. Τελικά αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, όπου χρειάζεται, και να πάρει παράταση ο ανασχηματισμός των τομεαρχών. Οι πρώτες αλλαγές προγραμματίζονται για την προσεχή εβδομάδα και θα αφορούν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Άλλωστε, με τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινάει τυπικά από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, τα κόμματα θα πρέπει να ορίσουν τους νέους τους εκπροσώπους και, όπως έχει γράψει από την περασμένη εβδομάδα το «Π», οΝίκος Δένδιας, ο Γιάννης Βρούτσης και η Νίκη Κεραμέως είναι υπό αξιολόγηση.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να προωθηθούν σε θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων είτε ο Μάκης Βορίδης είτε ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ εξετάζεται και η αναβάθμιση του «καραμανλικού» Κώστα Σκρέκα και της «σαμαρικής» Άννας- Μισέλ Ασημακοπούλου από τη νεότερη γενιά στελεχών. Κατά τις ίδιες πηγές, εξάλλου, οι συζητήσεις στην ηγετική ομάδα για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους επικεντρώνονται και σε ένα όνομα-έκπληξη, που, αν επιλεγεί, θα σηματοδοτεί σημαντικές μετατοπίσεις στις εσωκομματικές ισορροπίες.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα έρθουν αλλαγές στους συντονιστές, αφού ο Μάκης Βορίδης είναι επικεφαλής στον τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και στη θέση του θα μπορούσε να πάει ο Νίκος Δένδιας εφόσον μετακινηθεί. Την ίδια διαδρομή θα μπορούσε να ακολουθήσει και ο ένας εκ των σημερινών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Γιάννης Βρούτσης, αναλαμβάνοντας τη θέση του Νίκου Παναγιωτόπουλου που σήμερα είναι επικεφαλής στον τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων, αφού στο Μοσχάτο δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα παρουσία του. Βέβαια, μεγαλύτερες θα είναι οι καραμπόλες αν, για παράδειγμα, μεταπηδήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη σε άλλον τομέα, όπως αυτόν των Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Η… τράπουλα των τομεαρχών

Εκεί, όμως, που θα ανακατευτεί η τράπουλα θα είναι με τους τομεάρχες, αφού στο Μοσχάτο υπάρχουν παράπονα για αρκετούς βουλευτές.

Μετεξεταστέοι φαίνεται να μένουν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ως τομεάρχης Αγροτικού, παρά το γεγονός ότι είναι τυπικός στα καθήκοντά του, είναι «αθόρυβος», όπως και ο Θανάσης Δαβάκης στον τομέα Άμυνας, η Σοφία Βούλτεψη στον τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σταύρος Καλαφάτης στα Ευρωπαϊκά Θέματα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου στον τομέα Εσωτερικών κ.ά. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στον τομέα Παιδείας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μπορεί να κάνει δουλειά, αλλά δεν έχει κοινό κώδικα επικοινωνίας με τον αρμόδιο συντονιστή Θόδωρο Φορτσάκη, ενώ για τον Δημήτρη Κυριαζίδη, αρμόδιο για τον τομέα Δημόσιας Τάξης, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει καλά τα θέματα, για κάποιους εμφανίζεται ιδιαίτερα προστατευτικός για τους πρώην συναδέλφους του. Από την άλλη, τομείς όπως αυτός του Αθλητισμού, με την Άννα Καραμανλή, του Τουρισμού, με τη Φωτεινή Αραμπατζή, και της Έρευνας και Καινοτομίας, με τη Μαρία Αντωνίου, φαίνεται πως δεν προσφέρονται για πεδίο δόξης λαμπρό.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και περιπτώσεις τομεαρχών που καταγραφούν έργο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω αναβάθμιση. Όπως συμβαίνει με τον Κώστα Καραμανλή, αρμόδιο τομεάρχη Υποδομών, που όλο αυτό το διάστημα «βγήκε μπροστά» σε θέματα που ήταν ψηλά στην ατζέντα, τον Βασίλη Οικονόμου στα εργασιακά ζητήματα, ο οποίος κάνει περιοδείες σε όλη τη χώρα, τον Κώστα Τζαβάρα στον τομέα Δικαιοσύνης, τον Χρήστο Κέλλα στον τομέα Υγείας και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στον τομέα Εξωτερικών. Μεταξύ των βουλευτών που αναμένεται να αξιοποιηθούν είναι ακόμα ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιώργος Βλάχος και ο Μάκης Γιακουμάτος από την παλαιότερη φρουρά, ενώ αναζητείται ρόλος και για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο όποιος μέχρι πρότινος είχε περιοριστεί στην ολοκλήρωση των συνεδριακών υποχρεώσεων.

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στους κοινοβουλευτικούς, διορθωτικές κινήσεις ετοιμάζει και στο οργανόγραμμα της Πειραιώς. Ήδη, στις αρχές Σεπτεμβρίου προώθησε σε θέσεις αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τη Σοφία Ζαχαράκη. Πάντως, «γαλάζιοι» βουλευτές, κυρίως της Β΄ Αθηνών, ζητούν να μπει ασυμβίβαστο μεταξύ των επικεφαλής των γραμματειών και των υποψηφίων, ώστε να μην πριμοδοτούνται από τον κομματικό μηχανισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ