Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι αριθμοί εξηγούν την οργή

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Έλεος πια. Φτάνει! Σταματήστε να κάνετε το μαύρο άσπρο. Δεν περνά άλλο η κοροϊδία. Μην το τραβάτε άλλο το παραμύθι, ξεχείλωσε. Κάπου έχει αρχίσει να κουράζει πολύ το πράγμα με την ακατάσχετη μπαρουφολογία για… βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, την ανάπτυξη που έρχεται και την… έξοδο από το τούνελ. Ας δούμε λοιπόν τι λένε τα νούμερα…

Μην θεωρείτε τυχαίο ότι έχει εκτοξευθεί ο δείκτης οργής σε όλες τις δημοσκοπήσεις κατά της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Τίποτε δεν συμβαίνει από μόνο του. Δεν ξύπνησε ξαφνικά ένα πρωί ο κόσμος και άρχισε να σιχτιρίζει. Έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση για να… πείσει για την ανικανότητά της ακόμη και πρώην φανατικούς υποστηρικτές της. Ας δούμε λοιπόν πώς καταγράφονται ορισμένα επίσημα στοιχεία, από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο μόνο δεκαπενθήμερο.

– Ας ξεκινήσουμε με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ που συλλέγει και δημοσιοποιεί η Κομισιόν. Ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο βρίσκεται σε άνοδο μετά από 3 μήνες στασιμότητας, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρατηρείται πτώση στο οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο, ενώ ιδιαίτερα έντονες ήταν οι πιέσεις σε κατασκευές, αλλά και σε μικρότερο βαθμό σε βιομηχανία, και υπηρεσίες. Ο δείκτης βρέθηκε τις 91,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 92,5 μονάδες τον Αύγουστο.

– Περισσότερο από ένα δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους άφησαν τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Το νέο χρέος από φορολογικές οφειλές, που δημιουργήθηκε από τον Ιανουάριο ως και τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε στα 7,75 δισ. ευρώ έναντι 6,74 τον Ιούλιο. Μαζί με τις μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων υπέρ του δημοσίου κλπ.), τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 8,98 δισ. ευρώ, από 7,62 δισ. τον Ιούλιο. Συνολικά παλιά και ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν τον Αύγουστο σε 91,5 δισ. ευρώ από περίπου 82,6 δισ. που ήταν στο τέλος του 2015.

– Κρατικά φέσια προς ιδιώτες. Παρά την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ του Ιουνίου, παραμένουν έως το τέλος Ιουλίου (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ) “φέσια” 6,89 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

– Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μεγάλη μείωση των αμοιβών στους επαγγελματίες/τεχνίτες κατά 13,6%.

– Προ ημερών ανακοινώθηκαν διπλά στοιχεία για την αύξηση των απολύσεων και στον αριθμό των ανέργων τον Αύγουστο. Ρεκόρ 15ετίας σε απώλεια θέσεων εργασίας τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” (οι αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας ήταν κατά 16.128 περισσότερες από τις προσλήψεις). Κατά 27.500 αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Αύγουστο σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ (2,3%).

– Μείωση των εσόδων από τον τουρισμό τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την ΤτΕ ειδικότερα, τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 3,5%, φθάνοντας τα 2,85 δισ. ευρώ έναντι 2,95 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ συνολικά στο επτάμηνο, παρά τις αρχικές προσδοκίες, τα έσοδα κατέγραψαν κάμψη 4,8%, αγγίζοντας τα 6,78 δισ. ευρώ.

– Μείωση του τζίρου του λιανεμπορίου 3,6% τον Ιούλιο.

– Να δούμε και το ΑΕΠ; Ύφεση 0,9% το 2ο τρίμηνο του 2016 και περίπου 1% όλον τον τελευταίο χρόνο.

– Πτώση στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22,7% τον Ιούνιο.

– Πτώση στις εξαγωγές κατά 1,8% στο 7μηνο σύμφωνα με την ΤτΕ, ειδικά προς τις αγορές τρίτων χωρών, με επίκεντρο την Τουρκία, λόγω βέβαια και της κρίσης που μαστίζει την χώρα. Εναλλακτική; Καμία…

– Καμπανάκι από την ΕΛ.ΣΤΑΤ: πτώση στην βιομηχανική παραγωγή κατά 5,9% τον Ιούλιο.

Θέλετε κι άλλα; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές σελίδες με αριθμούς που δείχνουν τη διαρκή επιδείνωση πολλών τομέων της οικονομίας. Μία μικρή σταχυολόγηση των πιο πρόσφατων κάναμε. Μαυρίλα ακόμη και στους πλέον κρίσιμους και καθοριστικούς τομείς. Για ποια οικονομία και για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε; Βεβαίως από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει περιορισμό του κράτους. Αλλίμονο! Αυτό μόνο θα ήταν πραγματικά δυσμενές δεδομένο για την κυβέρνηση…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ