Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προς «ναυάγιο» η διάσκεψη της Δευτέρας μετά το «άδειασμα» της αντιπολίτευσης σε Πολύδωρα

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που έχει οριστεί για το απόγευμα της Δευτέρας με αντικείμενο τη συγκρότηση ΕΣΡ ουσιαστικά λήγει πριν αρχίσει. Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της προτείνοντας τον πρώην υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα, ωστόσο αποτυχαίνει με αυτή την πρόταση να πετύχει την πλειοψηφία των 4/5 που απαιτούνται καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι (αλλά και το ΚΚΕ) απέρριψαν την πρόταση αυτή.

Και μπορεί στις πρωινές διαρροές του Μαξίμου να γινόταν λόγος για υποψήφιο – έκπληξη που η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί, ωστόσο όλα δείχνουν ότι στόχος της κίνησης αυτής ήταν η πρόταση της κυβέρνησης να απορριφθεί προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να εκτεθεί και να χρεωθεί την αδυναμία συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής, στην επικείμενη πέμπτη Διάσκεψη των προέδρων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βύρωνα Πολύδωρα στο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας επιχειρούσε να αυξήσει την πίεση προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας πως μετά την απόφαση του ΣτΕ οι αρμοδιότητες διεξαγωγής του διαγωνισμού περνούν άμεσα στο ΕΣΡ . Πρόσθετε δε πως «είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις» διότι «η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Στη σκέψη των ιθυνόντων στο Μαξίμου η επιλογή Πολύδωρα κρατά τα προσχήματα της «συναινετικής πρότασης» που η ΝΔ «δε θα μπορούσε να αρνηθεί» και τυπικά μπορεί να θεωρηθεί άνοιγμα στη ΝΔ με ένα αναγνωρίσιμο καραμανλικό (πρώην) στέλεχος ενώ σε να δεύτερο ανομολόγητο επίπεδο θα μπορούσε να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα μεταξύ μητσοτακικών και καραμανλικό. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος στην δήλωσή με την οποία χαιρετίζει την πρόταση του πρωθυπουργού. Αναφέρει ειδικότερα: «Είναι η ώρα να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ψυχή της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει με ποιους θα είναι», αναφέρει ο Πάνος Καμμένος.

Η ΝΔ το ξέκοψε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο συγκεκριμένο πρόσωπο και στην άμεση αντίδραση τυπικά συνέβαλλε το γεγονός ότι ο Βύρων Πολύδωρας, αν και στο παρελθόν είχε διατέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σήμερα δεν ανήκει στη γαλάζια παράταξη καθώς διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το 2013 επί Σαμαρά και στη συνέχεια συγκρότησε το δικό του πολιτικό φορέα.

Η ΝΔ στην ανακοίνωσή της έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και με μια δόση ειρωνείας πρόσθεσε πως «η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά». Ειδικότερα, όσον αφορά το πρόσωπο η ΝΔ στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σχολίασε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις (καθότι πρόεδρος κόμματος υπάρχει ασυμβίβαστο) κι επιχείρησε να καταδείξει ότι αδειάζει την κυβερνητική πρόταση από πιο κεντρώες θέσεις καθώς σημειώνει ότι ο Βύρων Πολύδωρας «είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει τη συνεργασία της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ».

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πρόταση καθαυτή σχολιάστηκε (αρνητικά) περισσότερο από την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν, ενώ εσωκομματικά προξένησε περαιτέρω δυσαρέσκεια, λίγες μόνο ώρες μετά την κυβερνητική επίθεση στη δικαιοσύνη δια της κυβερνητικής εκπροσώπου ως αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ, που προκάλεσε κριτική εκ των έσω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ