Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κάνε το τεστ: Πόσο ΣΥΡΙΖΑ είσαι;

Το επίσημο ερωτηματολόγιο «Πόσο ΣΥΡΙΖΑ είσαι;» καλούνται να συμπληρώσουν οι σύνεδροι του κόμματος πριν από το κρίσιμο Συνέδριο της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε να προσδιορίσουν την κομματική τους ταυτότητα, τις πεποιθήσεις τους, αλλά και το προσωπικό τους προφίλ.

Περίπου 2.800 σύνεδροι, μέλη του κόμματος και το σύνολο των ηγετικών στελεχών του δίνουν ραντεβού για τρεις μέρες στο Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου, σε μια διαδικασία ανοιχτού διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα, όπου «οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί», όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν το εξήγγειλε στα μέλη του κόμματος, για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερωτηματολόγιο αυτό θυμίζει αρκετά τη φόρμα ποιοτικής δημοσκόπησης και είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο και τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς που θυμίζει πολύ τις δημοσκοπήσεις που έκανε κάποτε ο επικοινωνιολόγος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Και παρότι δεν έχει υπογραφή, πολλοί στοιχηματίζουν ότι φέρει τη δική του επιμέλεια, αν όχι και τη δική του υπογραφή.

Οι καλόπιστοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια να γνωρίσει καλύτερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την κομματική βάση και την πολιτική αφετηρία των μελών. Οι κακόπιστοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι πρόκειται για μια «διαδικασία ελέγχου πολιτικών φρονημάτων» των 2.800 συνέδρων, για να διαπιστωθεί αν η παράταξη κινδυνεύει στο μέλλον από μια πιθανή διάσπαση σαν κι αυτή που χτύπησε τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. Το βέβαιο είναι ότι καλόπιστοι και κακόπιστοι θα συμφωνήσουν πως με το ερωτηματολόγιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά δημοσκοπικά στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσει τη στροφή σε βασικές του πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι και η επιθυμία της κοινωνίας, αλλά και της κομματικής του βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που τίθενται και αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τη δυσφορία αρκετών συνέδρων και γι’ αυτό θα έχει ενδιαφέρον πόσοι από αυτούς θα δεχθούν να το συμπληρώσουν και πόσοι θα το αγνοήσουν επιδεικτικά, νιώθοντας ότι το κόμμα προσπαθεί να τους φακελώσει ή έστω να αξιοποιήσει πολιτικά τις απόψεις που θα διατυπώσουν.

1
2
3
4

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ